Despre institutie

Informatii de interes public

Date de contact

Primar

Consiliul local

Primăria

Info util

Servicii publice

Instituții subordonate

Starea Civila

Inchide

Trimite unui prieten

Biblioteca

Exportă PDF - Biblioteca Tipăreşte pagina - Biblioteca Trimite unui prieten - Biblioteca

ANUL 2010
BIBLIOTECA MUNICIPALĂ HUNEDOARA
la 60 de ani de la înfiinţare

Marşul cărţii - ediţia a II-a

 

 Este o realitate că mulţi elevi citesc din "constrângerea" notei şi astfel lectura nu mai este un act interiorizat, ei nu reacţionează emoţional, nu relaţionează cu "pădurea narativă" sau, mai rar, cu cea lirică. De ce? Din cauza televiziunii, a internetului, a programului şcolar prea încărcat; sau cititul nu intră în sfera de interes a prietenilor; sau profesorii nu fac eforturi consistente, consecvente de a promova lectura, sau biblioteca nu le acoperă necesarul de lectură. Părinţii... Tot realitate este că nu mulţi părinţi mai găsesc timp liber pentru a se aventura în lectură.
 Marşul cărţii - ediţia a II-a a fost oraganizat cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la înfiinţarea Bibliotecii Municipale Hunedoara şi pentru „a instiga" la lectură. Grupuri de elevi din toate şcolile hunedorene, însoţiţi de cadre didactice, au pornit spre Biblioteca Municipală, pe un traseu bine stabilit, „cărţile" purtându-şi copertele, „reporterii" intervievând cetăţeni hunedoreni, iar „cameramanul" filmând marşul. Grupurile s-au întâlnit la bibliotecă în prezenţa bibliotecarilor, a conducerii locale şi-a scriitorilor hunedoreni.
Participanţii la Marşul cărţii (120 elevi şi cadre didactice) au primit câte o carte din partea Bibliotecii Municipale iar scriitorii au dăruit bibliotecilor şcolare o parte din cărţile lor.
 Iată câteva întrebări care au fost puse: „Ce înseamnă pentru tine/dvs. O CARTE BUNĂ?" „Care este ultima carte citită?"; „Ce carte dintre cele prezente aţi citit? Ce v-a impresionat?"; „Ce carte dintre cele prezente aţi citi? De ce?"; „De ce citiţi/nu citiţi?"; „Ce scriitor vă place? De ce?"; „Ce scriitor hunedorean cunoaşteţi?"; „Ce recomandaţi hunedorenilor?"; „Ce credeţi despre marşul nostru?" etc.
Oraganizatorii şi partenerii acestei acţiuni au fost: Biblioteca Municipală Hunedoara; Primăria municipiului Hunedoara; Inspectoratul Şcolar al judeţului Hunedoara; Colegiul Economic "Emanuil Gojdu" - Şcoala Generală nr. 7; Cercul metodic al profesorilor de limba şi literatura română din municipiul Hunedoara.
De ce trebuie să citim o carte?
Pentru că ne oferă un exerciţiu al imaginaţiei, şansa de a crea alături de autor. In fotoliul nostru de acasă putem transforma punctul final al unei fraze în virgula ce prefigurează începutul propriei noastre construcţii mentale.
 O carte citită ne face puternici. Când citim, singurătatea dispare din jurul nostru, iar un om care nu mai este singur, este un om puternic. Autorul ne transferă din energia sa, hranindu-ne spiritul.
... Cred că dependenţa de cărţi e cea mai sănătoasă dependenţă.

 

Biblionet - lumea în biblioteca mea.

 Biblioteca Municipală Hunedoara este câştigătoarea Programului Biblionet - lumea în biblioteca mea.
Programul „Biblionet" este finanţat de Fundaţia Bill şi Melinda Gates şi este gestionat de către IREX, având ca obiectiv facilitarea accesului gratuit la informaţie, prin dezvoltarea unui sistem de biblioteci publice moderne în România. Prin cursurile de instruire şi tehnologia furnizată: calculatoare, softurile aferente şi echipamente periferice.
Partenerii acestui Program sunt: Fundaţia INTERNATIONAL RESEARCH & EXCHANGES BOARD INC. (IREX), Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), autoritatea locală - reprezentată de Primăria Municipiului Hunedoara şi Consiliul Local, Biblioteca Municipală Hunedoara, Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu" Deva.
 Primăria Municipiului Hunedoara a amenajat, în cadrul Bibliotecii Municipale, spaţiul (zugrăvit, parchetat, vopsit uşi şi geamuri, schimbat instalaţie electrică), l-a dotat cu mobilier corespunzător (birouri, scaune, indicatoare cu biblionet şi bennere cu istoricul internetului) şi a suportat costurile aferente administrării spaţiului (abonamentul internet, asigurarea echipamentelor donate prin programul „Biblionet", plata utilităţilor şi asigurarea securităţii spaţiului prin instalarea unor sisteme de siguranţă, costul transportului bibliotecarului pentru participarea la cursurile de instruire organizate de „Biblionet", la Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu" Deva), iar IREX a dotat spaţiul cu: o imprimantă, un scanner, un proiector, un ecran de proiecţie, 10 calculatoare, softurile aferente şi echipamente periferice.
Evenimentul a debutat cu tăierea panglicii de către d-nul Ovidiu Hada - primarul Hunedoarei şi d-nul Sebastian Bara - directorul Bibliotecii Judetene „Ovid Densusianu" Deva, urmat apoi de elevi ai Colegiului de Informatică „Traian Lalescu" care au efectuat diferite demonstraţii pe calculator ce au fost vizualizate pe ecranul de proiecţie.
 Acţiunea s-a bucurat de prezenţa: d-nei Monica Rada - consilier al Primarului, d-nului Ioan Neamţu - consilier local la cultură, d-nului Daniel Oprean - coordonator program Biblionet, d-nei Simona Locsei - trainer Biblionet, bibliotecarilor, scriitorilor, elevilor, cadrelor didactice şi utilizatorilor bibliotecii.
 Prin Programul „Biblionet", Biblioteca Municipală Hunedoara vine în întâmpinarea cerinţelor cetăţenilor facilitându-le accesul gratuit la informaţie.

 

 

 

 

 

Servicii online

Preluarea deseurilor electrice !

Comenzi gratuite la TelVerde 0800 444 800 sau www.colecteaza.ro

My Hunedoara

Municipiul Hunedoara Sesizari. Raporteaza un incident !

Plăți Online

Platiti acum online impozitele si taxele locale.

Autorizatii libera trecere

Sistem de plata si eliberare a autorizatiilor de libera trecere in municipiul Hunedoara

ghiseul.ro

Plătiţi  PE LOC amenzile auto primite oriunde in tara

Stadiu Cereri Depuse

Verifică stadiul cererilor depuse

Petiții, sugestii, reclamații

INFORMARE : Informăm persoanele interesate în adresarea petiţiilor către Primăria Municipiului Hunedoara că în conformitate cu prevederile art.7 din O.G.27/2002, "petiţiile anonime sau cele în care NU sunt trecute datele de identificare a petiţionarului nu se iau în considerare şi se clasează, potrivit prezentei ordonanţe".  

Harta investițiilor

Harta interactivă a investițiilor.

Vizitati si Centrul Interactiv Hunedoara

Înscrieţi-vă la newsletterul primăriei şi in fiecare vineri veţi primi pe mail stirile publicate de primărie in ultima saptamina.

Chestionar

Ce părere aveţi despre site-ul Primăriei?

Foarte buna
Buna
Necesita imbunatatiri
Proasta
Foarte proasta

Statistici

Vizite totale: 15304723

Vizite ziua 23.10.2018 : 8