Primăria Hunedoara a găzduit o întâlnire între polițiștii hunedoreni și președinții asociațiilor de proprietari din municipiu. Peste 60 de reprezentanți ai asociațiilor au fost prezenți în sala de consiliu a primăriei, unde au primit sfaturi și informații de la angajații M.A.I.
Protejează-ți locuința și afacerea! Trăiește în siguranță!
Acesta este numele celei mai recente campanii derulate de Ministerul Afacerilor Interne, prin Poliția Română, împreună cu Asociația Română pentru Tehnică de Securitate și Federația Serviciilor de Securitate. Astfel, proprietarii sunt sfătuiți să fie mai precauți în ce privește siguranța locuințelor și bunurilor pe care le dețin.
Câteva sfaturi:
- goliți întotdeauna cutia poștală! O cutie poștală plină cu facturi, plicuri și pliante reprezintă un pont pentru potențialii hoți – în apartamentul cu pricina nu locuiește nimeni sau proprietarul vine rar
- nu permiteți accesul oricui în scara blocului, dacă aveți interfon. De pe scară, infractorilor le este mult mai ușor să ajungă în casele Dumneavoastră
- ușa de la apartament trebuie să stea încuiată. În holul fiecărui apartament se regăsesc, de obicei, bunuri de valoare: telefoane, poșete, genți etc.
- montați în afara scării de bloc o cutie din lemn pentru pliante, astfel încât distribuitorii de pliante comerciale să nu mai trebuiască să intre în scară; hoții folosesc acest pretext pentru a li se permite accesul în scara blocului, după care încep să verifice ușile apartamentelor
Metoda „Accidentul”: nu cădeți în plasa infractorilor!
De asemenea, polițiștii le-au vorbit hunedorenilor și despre înșelăciunea prin metoda Accidentul. Aceasta a fost importată din Polonia și, în ciuda frecventelor informări din presă, oamenii continuă să cadă în plasa celor care sună și cer bani.
Metoda constă în apelarea, de obicei pe numerele de telefon fix, a unor persoane în vârstă (alegerea numerelor este aleatorie, dar în general persoanele în vârstă au posturi de telefonie fixă și sunt întotdeauna acasă). Infractorii își schimbă vocea, ca să pară că plâng, și se dau drept copiii celor care le răspund, anunțându-i că au fost implicați într-un accident și că au nevoie să le trimită urgent niște bani, ca să scape de amendă sau să îl plătească pe cel păgubit/lovit cu mașina.
Speriați, oamenii se precipită și fac ce li se spune, fără să realizeze pe loc că sunt victimele unei înșelătorii.
Facebook – sursă de informare pentru hoți
Rețelele de socializare sunt mană cerească pentru tâlhari. Fără să realizați, un simplu selfie făcut în casă le poate arăta acestora ce aveți într-o cameră. Obiectele scumpe le fac cu ochiul, iar următorul pas este filarea de către hoți a apartamentului vizat timp de o săptămână, ca să vadă ce program au locuitorii săi. Ei află, astfel, când nu este nimeni acasă și pot da atacul fără ca măcar vecinii să bănuiască ceva. În special în blocurile cu multe scări sau în cele cu mai multe etaje, unde vecinii nu se cunosc între ei, „munca” hoților este mult ușurată.
Mesajul final este: fiți vigilenți! Apărați-vă locuința, protejați-vă familia. Investiți într-un sistem de alarmă, în camere de supraveghere, montați uși metalice, obloane, grilaje, încuietori – faceți în așa fel încât să îi descurajați din start pe potențialii infractori.