eveniment foto

Zilele Hunedoarei: miercuri, întâlnire cu scriitorii și spectacol de muzică și poezie

De vorbă cu scriitorii și cărțile lor, la Biblioteca Municipală Hunedoara

Biblioteca Municipală Hunedoara a organizat, în cadrul Zilelor Hunedoarei 2017, întâlnirea „De vorbă cu scriitorii și cărțile lor”. Iată, mai jos, cele câteva cuvinte rostite de Lucia Tănase, reprezentanta Bibliotecii, despre fiecare scriitor în parte:

Scriitorii sunt o categorie aparte de oameni, cu viziuni proprii despre lume, cu sentimente adânci şi intense despre orice există sau nu există, au propriul lor tabel de valori, sunt oameni ai poveştilor, creaţi din imaginaţie şi semnificaţii ample ale cuvintelor…

PAULINA POPA

„Poezia este fiinţa mea. A scrie versuri înseamnă a rupe ceva din mine, o poezie adevărată se scrie cu sângele poetului. La polul opus, a scrie proză înseamnă a fi un alergător de cursă lungă. E mai uşor, dar e nevoie de mai mult timp”.

DUMITRU TÂLVESCU

„Dumitu Tâlvescu ajunge cu ușurință la inimile iubitorilor de poezie, cu atât mai mult cu cât aceștia vor afla marile teme ale liricii dintotdeauna: iubirea eternă de când lumea, natura, dorul, Divinitatea, viața, timpul, omul cu întrebările care îi răscolesc sufletul”.

IOACHIM LAZĂR

„Pasiunea pentru istorie, care nu s-a diminuat cu trecerea anilor şi crezul că, este dator şi, în acelaşi timp, capabil, să descopere un trecut care poate fi pildă pentru generaţiile actuale şi cele care vor veni; îi datorăm printer multe altele și punerea în valoare a genului monografic, atât de drag perioadei interbelice.”

ION URDA

„Ion Urda este atent la poemul pe care îl scrie, umblă în vârful picioarelor printre versuri, îi e teamă să nu strivească clipa de fericire prinsă în cuvinte. Are un  ritual special de a se apropia de cele eterne, îşi scrie solia către lume şi către viitor cu pană de înger, are grija de a nu uita vreun  cuvânt, un semn…”

RAISA BOIANGIU

„O scriitoare pe cât de matură, pe atât de discretă, cu egale disponibilităţi pentru romanul istoric tradiţional, cât şi pentru cel de subtilă investigaţie psihologică”.

VICTORIA STOIAN

„Sonetele ei sunt perlate, au ornamentică estetică sau, dacă vreţi, ceva din acea artă a broderiei ingenios-feminine, care vindecă pe o cămaşă arsura de ţigară… Sonetul devine în caligrafia autoarei, un fel de fagure virtual”.

RUBEN BUCOIU

În mijlocul detaliilor din risipa de artă ce ne înconjoară, în contextul potenţialului nebănuit al devenirii, omul Ruben Bucoiu caută să înveţe de la cât mai mulţi oameni, încercând sub aspectele poetice, după cum scria Pablo Neruda, „să ajungă să comunice ceea ce este”.

GEORGE VĂIDEAN

„Autorul a fost prins în mrejele singurătății, dar a găsit un remediu… poezia”

DANIEL MARIAN

„nu niciodată niciun cuvânt eu nicicum
despre mine nicio părere adiere nimic
port prea multe umbre ale mele unele altele
încât am obosit prea aproape de soare
zbuciumat prin toate nervurile încât să doară
odată şi odată chiar
s-a ţesut tăcere în juru-mi”

CONSTANTIN GRECU

„Ambasadorul prieteniei”, cum de altfel se autointitulează – l-am cunoscut în urmă cu zece ani, la acțiunile organizate de Biblioteca Municipală Hunedoara în parteneriat cu Cenaclul pe care domnia sa îl coordonează.

MIHAI AFILOM

„Gânditor, subtil dar parcă surprinzător de direct, poetul Mihai Victor Afilom te ţine în suspans de fiecare dată când te situezi în imediata lui vecinătate. Pare nesigur pe el, însă vorbele lui curg lin şi fără salturi, pare omul transformat într-un fluid subtil care face legătura între neant şi prezent, între ceva-ul palpabil şi ceva-ul metafizic. Dacă îi citeşti poezia instantaneu te transformi şi cauţi ceva ce nu credeai că există”.

FILIP ORZAN

cu carte religioasă, ca o binecuvântare a acțiunii de astăzi.

ANA ALMĂȘANA CIONTEA

Ana Almășana Ciontea , are harul de a stăpâni muzică populară şi de a păzi autenticitatea acesteia, dar o găsim cochetând cu pictura și cu poezia.

GABRIELA TROTUȘ

„M-am decis să nu sting niciun dor pentru că e ca un val în inima mea, tresalt, mă emoționez, trăiesc”.

MARIA DAVID

Studentă la Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca – Facultatea de Litere

Ecourile muzicii și poeziei – spectacol la Castelul Corvinilor

În a doua parte a zilei, Sala Dietei din Castelul Corvinilor a găzduit, începând cu ora 18, spectacolul “Ecourile muzicii și poeziei”, susținut de  Corala “Doina”, Corul “Sacerdotes”, C.A.R.P. “Speranța” Hunedoara și Cenaclul Literar și de Jurnalism “Victor Isac”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.