comunicat

Recomandări: cum ne ferim de trichineloză

În vederea prevenirii îmbolnăvirii populației cu o maladie ce poate să apară în sezonul rece – trichineloza, Direcția de Sănătate Publică  recomandă:

  • să achiziționați animale de la unități avizate sanitar;
    • să achiziționați carne numai din centre comerciale specializate care pun în vânzare doar produse avizate sanitar-veterinar,
    • să trimiteți la examen trichineloscopic probe din carnea de porc sacrificat în gospodăria proprie sau din carnea de vânat, în centrele autorizate ale autorităților sanitar-veterinare și să respectați recomandările acestora;
  • la tocarea cărnii de porc/vânat să folosiți o mașină de tocat destinată acestei activități și curățarea acesteia înainte și după folosire, cât și curățarea tuturor suprafețelor și a intrumentelor folosite;
  • să pregătiți carnea în bucăți optime pentru refrigerat (15 cm grosime) și pentru gătit;
  • în timpul gătirii, atingerea de 71 grade Celsius în toată masă de carne pentru o perioadă îndelungată de timp sau până când se modifică culoarea cărnii din roz în gri;
  • prelucrarea termică a resturilor/măruntaielor/sângelui, provenite de la vânat/porc, care urmează să fie hrană pentru animale.
  • atenționăm populația că procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele.
  • recomandăm persoanelor care au consumat carne neexaminată trichineloscopic și care prezintă următoarele semne clinice sugestive pentru diagnostic: febră, edeme palpebrale și faciale însoțite de conjunctivită, dureri musculare și adinamie, precedate sau nu de tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, grețuri vărsături), care apăr la 1-2 zile după consumul de carne infestata să se prezinte la medic.

Există și forme clinice de boală cu evoluție severă care pot cauza moartea prin complicațiile pe care le produc. Trichineloza este o boală răspândită în întreaga lume fiind determinată de un nematod (Trichinella spiralis), care ajunge în organismul uman în urmă consumului de carne infestată în principal carne de porc, dar și de cal, nutrie sau vânat (mistreț, urs), ce conține larve vii sau chisturi viabile – conf . INSP- CNSCBT)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.