comunicat eveniment

Ziua Națională a Inimii: 4 mai

An de an, la data de 4 mai, se celebrează Ziua Națională a Inimii, fiind introdusă în România la data de 4 august 1996, în urma Sesiunii Speciale privind Riscul Cardiovascular a Academiei de Științe Medicale.

Această sărbătoare reprezintă un prilej important de a atrage atenția asupra creșterii alarmante a numărului de afecțiuni cardiovasculare.
Organizația Mondială a Sănătății a lansat în anul 2013 inițiativa globalp Move for Health — Sănătate prin mișcare, care promovează activitatea fizică pentru prevenirea bolilor cardiovasculare.

Bolile cardiovasculare rămân principala cauză de deces în România, atât la femei, cât şi la bărbaţi, cu un nivel procentual al mortalității mult mai ridicat decât media europeană. Cu toate acestea, boala cardiovasculară poate fi prevenită, ţinând cont de factorii de risc ai acesteia: fumatul, valorile ridicate ale tensiunii arteriale şi ale colesterolului, obezitatea, diabetul, consumul excesiv de alcool şi stresul.

Pe lângă marcarea Zilei Naționale a Inimii, la data de 4 mai, România se alătură și statelor care marchează Ziua mondială a inimii, la 29 septembrie în fiecare an. Totodată, Fundația Română a Inimii, în parteneriat cu Societatea Română de Cardiologie, marchează, în luna februarie, Ziua Națională a Prevenției Cardiovasculare, campanie ce are rolul de a promova măsuri de prevenție a bolilor cardiovasculare, după cum se arată pe site-ul RomanianHeart.ro. Scopul celebrării Zilei Naționale a Inimii este de a atrage atenția indivizilor, comunităţilor şi decidenţilor politici asupra creșterii alarmante a numărului de afecțiuni cardiovasculare. Legătura sănătăţii cu speranţa de viaţă este destul de clară în Europa Centrală şi de Est, în care grosul mortalităţii generale are în spate patologiile cardiovasculare.

În Europa, dintre factorii de risc privind stilul de viaţă, se consideră că alimentaţia are cea mai mare contribuţie la decesul prin boli cardiovasculare (BCV), în timp ce hipertensiunea arterială (HTA) este cel mai important dintre factorii de risc biologici (urmat de colesterol, obezitate şi diabet).

Prevalenţa fumatului a scăzut în cea mai mare parte a Europei, deşi global ritmul descreşterii s-a redus în ultimii ani, din cauza prevalenţelor stabile sau în creştere în unele ţări, în special în rândul femeilor. Puţini adulţi practicau în 2015 activitatea fizică la nivelul recomandat, cu sedentarism mai frecvent în rândul femeilor decât al bărbaţilor. De-a lungul ultimilor 30 de ani, consumul de alcool a scăzut treptat, atât în Europa in toto cât şi în UE. Nivelul colesterolului a scăzut în aceeaşi perioadă în aproape toate ţările europene. Atât în Europa geografică, cât şi în Uniunea Europeană, nivelurile de obezitate au rămas în general ridicate, atât la adulţi, cât şi la copii, în ciuda variaţiilor substanţiale între ţări.  Prevalenţa diabetului în Europa rămâne ridicată în urma creşterii susţinute (cu peste 50%, în multe ţări) în ultimii zece ani.

În România, ca şi în alte ţări, satisfacţia vieţii are efecte pozitive asupra sănătăţii cardiovasculare, chiar dacă deocamdată relaţia reciprocă – legând morbi-mortalitatea BCV de insatisfacţia vieţii – este mai bine studiată. În privinţa creşterii satisfacţiei vieţii în ţara noastră, la îndemâna promotorilor sănătăţii sunt acţiunile ţintind creşterea suportului social, încurajarea alegerii libere în viaţă şi a generozităţii, precum şi conştientizarea rolului individual şi comunitar în controlul corupţiei.

Cteva date statistice din judeţul Hunedoara:

Anul 2012: 32.849 cazuri de boli cardio-vasculare, 60.234 cazuri de hipertensiune arterială, 21.779 cazuri de diabet zaharat (tip II), 2.683 cazuri de obezitate. Cazuri noi de infarct miocardic acut: 182;

Anul 2013: 33.136 cazuri de boli cardio-vasculare, 61.700 cazuri de hipertensiune arterială, 22.533 cazuri de diabet zaharat (tip II), 2.990 cazuri de obezitate. Cazuri noi de infarct miocardic acut: 150;

Anul 2014: 32.320 cazuri de boli cardio-vasculare, 62.629 cazuri de hipertensiune arterială, 24.833 cazuri de diabet zaharat (tip II), 4.374 cazuri de obezitate.. Cazuri noi de infarct miocardic acut: 108;

Anul 2015: 32.752 cazuri de boli cardio-vasculare, 62.856 cazuri de hipertensiune arterială, 26.143 cazuri de diabet zaharat (tip II), 4.716 cazuri de obezitate.. Cazuri noi de infarct miocardic acut: 113;

Anul 2016: 33.396 cazuri de boli cardio-vasculare, 62.438 cazuri de hipertensiune arterială, 24.478 cazuri de diabet zaharat (tip II), 5.259 cazuri de obezitate. Cazuri noi de infarct miocardic acut: 143;

Anul 2017: 32.621 cazuri de boli cardio-vasculare, 62.735 cazuri de hipertensiune arterială, 25.345 cazuri de diabet zaharat (tip II), 5.280 cazuri de obezitate. Cazuri noi de infarct miocardic acut: 158.

Cu ocazia celebrării Campaniei Ziua Naţională a Inimii, Compartimentul Evaluare şi Promovare a Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate, din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Hunedoara, va desfăşura următoarele activităţi:

  • 3 mai 2018, ora 13:00, în Amfiteatrul Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu Hunedoara”
  • 4 mai 2018, între orele 10:00 și 11:00, în cortul amplasat la Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara (zona pietonală)
  • 8 mai 2018, ora 10:00, la C.A.R. Pensionari Hunedoara, unde se vor distribui materiale cu caracter informativ–educativ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.