comunicat

5 iunie: Ziua Mondială a Mediului

Stop poluării cu PLASTIC * Dacă nu reutilizați, atunci refuzați („Beat Plastic Pollution”)

Ziua Mondială a Mediului este o ocazie de a analiza anual efectele negative pe care le au acţiunile noastre asupra mediului, dar şi măsurile de aplicat pe viitor pentru a reface ceea ce nepăsarea şi inconştienţa au distrus. De asemenea, reprezintă un binevenit semnal şi un îndemn de a acţiona unitar pentru salvarea patrimoniului nostru natural pe care avem datoria de a-l lăsa nealterat generaţiilor viitoare.

În fiecare an, în data de 5 iunie, este celebrată Ziua Mondială a Mediului. Ea a fost instituită în 1972 de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite (ONU) cu prilejul Conferinţei „Ecologia Umană” de la Stockholm şi reprezintă elementul esenţial al „Programului pentru Mediu” al ONU. Manifestările dedicate Zilei Mondiale a Mediului se înscriu în efortul comun de transmitere către generațiile viitoare a unui mediu
curat și sănătos, cu respectarea celor trei dimensiuni ale dezvoltării durabile: economică, ecologică și socială.

Tema din acest an: Stop poluării cu PLASTIC * Dacă nu reutilizați, atunci refuzați („Beat Plastic Pollution”) este o chemare la acțiune pentru ca toți să venim împreună pentru a combate una dintre marile provocări ecologice ale timpului nostru. Cu această ocazie toţi suntem invitaţi să analizăm modul în care putem face schimbări în viața noastră de zi cu zi prin reducerea la maxim consumul produselor din plastic, facând alegeri corecte, favorizând produsele reciclabile şi reutilizabile.

În ultimii 50 de ani, producția de materiale plastice a crescut de 20 ori, de la 15 milioane de tone în 1964 la 311 milioane de tone în 2014 și se așteaptă să se dubleze în următorii 20 de ani. Plasticul generează externalități negative semnificate în domeniul degradării sistemelor naturale ca urmare a scurgerilor, în special în ocean; a emisiilor de gaze cu efect de seră rezultate din producția și incinerarea ulterioară a plasticului; și impactul asupra sănătății și mediului din cauza substanțelor componente ce prezintă motive de îngrijorare:

  • banane, mere: timp de degradare 2 ani
  • pungă de hârtie: timp de degradare 1 lună
  • muc de țigară: timp de degradare 2-5 ani
  • doză de aluminiu: timp de degradare 100 de ani
  • pungi de plastic: timp de degradare 30 de ani
  • pahare de plastic: timp de degradare 1 milion de ani

Poluarea mediului are efecte dezastruoase și asupra sănătății omului. Efectele poluării asupra sănătăţii pot varia de la modificări fiziologice subtile la dificultăţi de respiraţie, tuse sau la afectarea sistemului cardiac sau respirator ori chiar apariția diverselor forme de cancer. Deşi toată lumea este expusă riscului de a dezvolta probleme de sănătate, cauzate de poluare, există anumite categorii mai sensibile la astfel de factori. Aceste categorii sunt: persoanele în vârstă, cele care suferă de afecţiuni cardio-respiratorii, copii şi nou-născuţii, persoanele care lucrează în aer liber sau în medii toxice.

Reacţiile individuale privind poluarea şi efectele sale asupra organismului depind de câţiva factori importanţi precum: tipul de poluant, gradul de expunere, cantitatea de poluant, vârsta, precum şi starea generală de sănătate.