comunicat

Alcoolul nu este o rezolvare!

Iulie: luna naţională a informării despre efectele consumului de alcool

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, alcoolul este a treia cauză de boală și moarte prematură pentru populația generală. În rândul adolescenților și tinerilor cu vârsta cuprinsă între 10 și 24 de ani, alcoolul este principalul factor de risc, fiind responsabil pentru 7% din anii de viață trăiți cu incapacitate sau pierduți prin deces prematur.

În rândul tinerilor, unul din zece decese la femei și unul din patru decese la bărbați este legat de alcool. Aproximativ 80% dintre adolescenții români în vârstă de 16 ani au consumat cel puțin o dată în viață o băutură alcoolică și aproape o treime au trecut prin mai multe episoade de ebrietate. Vârsta medie la care tinerii încep să bea este 14 ani, numărul băieților care încep să consume alcool dublându-se pe parcursul anilor de liceu.

Adolescenții și tinerii în vârstă de până la 25 ani reprezintă o populaţie în mod particular expusă la risc, datorită percepției inadecvate asupra riscurilor. În general, tinerii sunt expuși consecințelor de scurtă durată ale alcoolului, cum sunt starea de ebrietate, agresiunile fizice, decesele accidentale sau problemele cu poliția.

Alcoolul este un factor de risc pentru mai mult de 200 de boli, între care: boli de ficat şi pancreas, unele tipuri de cancer, diabet, boli cardiovasculare, obezitate, tulburări psihice. În fiecare an, alcoolul este responsabil pentru mai mult de 3 milioane de decese şi un sfert din morţile în rândul tinerilor sub 30 ani. Consumul de alcool în timpul sarcinii se asociază cu malformaţii ale fătului şi scăderea performanţelor intelectuale ale copilului.

Viaţa familială şi relaţia cu prietenii pot fi profund afectate. Educaţia copiilor este neglijată, iar părintele alcoolic oferă un exemplu negativ pentru viitorul copilului. Copiii care au părinţi dependenţi de alcool au risc de patru ori mai mare de a deveni şi ei dependenţi de alcool.

Viaţa profesională poate fi compromisă ca urmare a scăderii performanţelor la şcoală sau la locul de muncă, a abandonării studiilor sau concedierii. O persoană care consumă alcool în mod excesiv poate avea probleme grave cu legea şi este supusă riscului de a răni sau a fi rănit de alţii sau chiar de a-şi pierde viaţa ca urmare a accidentelor.

Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Hunedoara, în parteneriat cu Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al Judeţului Hunedoara şi Crucea Roșie Deva, organizează în luna iulie 2018 campania de Informare – Educare – Comunicare cu titlul: “LUNA NAŢIONALĂ A INFORMĂRII DESPRE EFECTELE CONSUMULUI DE ALCOOL”.

Tinerii care se confruntă cu lipsuri materiale, boli, probleme familiale, carențe în educație, lipsa locuinței sau discriminare pot fi predispuşi să consume alcool în cantităţi mari şi de la vârste mai timpurii, iar consecințele alcoolului asupra sănătăţii şi vieţii pot fi mai severe decât la semenii lor. Deși aproape jumătate dintre tineri declară că băutura îi ajută să uite de probleme,

„Alcoolul nu este o rezolvare!”

Date statistice privind tulburările mentale şi de comportament legate de consumul de alcool în judeţul Hunedoara:

Anul

2014

2015

2016

2017
Număr de internări

434

412

439

309

În data de 5 iulie 2018, ora 10ºº, în faţa sediului Direcţiei de Sănatate Publică Hunedoara (zona pietonală), Compartimentul Evaluare şi Promovare a Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate, în colaborare cu Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al Judeţului Hunedoara, va celebra campania Luna Naţională a Informării despre Efectele Consumului de Alcool prin distribuirea de materiale informativ-educative.