comunicat eveniment

Săptămâna Europeană a Mobilității, marcată la Hunedoara

„Săptămâna Europeană a Mobilităţii” este o campanie anuală privind mobilitatea urbană sustenabilă. Anul acesta, evenimentul este desfăşurat în perioada 16 – 22 septembrie, sub sloganul: „Combină şi deplasează-te!”

Mobilitatea prin forme alternative de transport ecologic duce în mod sigur la creşterea calităţii vieţii în oraşe, ajutând la reducerea poluării aerului, a poluării fonice, a accidentelor şi, nu în ultimul rând, la reducerea numărului persoanelor obeze. Renunţând pentru o săptămână sau numai pentru o zi la maşina personală, se obţin imense atât mediului, cât şi sănătăţii personale. Prin alegeri inteligente cu privire la tipul de transport folosit, se îmbunătăţeşte starea de sănătate cât şi calitatea mediului, totodată se pot economisi bani.

Viaţa sedentară determină creşterea riscului pentru bolile cardio-vasculare, accidentele vasculare cerebrale, obezitate şi diabetul zaharat tip II. În majoritatea ţărilor europene, creşterea obezităţii a fost de 10-40% între anii 1980-1990. Peste 30% dintre adulţii europeni sunt insuficient activi din punct de vedere fizic.

Activitatea fizică aduce beneficii pentru sănătate:

  • reducerea cu 50% a riscului bolilor cardio-vasculare, diabetului zaharat tip II şi obezităţii;
  • reducerea cu 30% a riscului hipertensiunii arteriale;scăderea tensiunii arteriale la persoanele hipertensive;
  • prevenirea osteoporozei;
  • reducerea riscului pentru cancer de sân și de colon, depresie.

Campania stimulează oamenii să participe la creşterea calităţii vieţii lor, oferindu-le oportunitatea de a medita asupra adevăratei utilități a străzilor din orașe și de a dezbate soluții concrete de combatere a anumitor provocări, precum poluarea aerului și poluarea fonică,  ambuteiajele, accidentele de circulație și problemele de sănătate.

Scopul campaniei „Săptămâna Europeană a Mobilităţii” constă în reducerea treptată a poluării din mediul citadin.

În municipiul Hunedoara, încurajăm mișcarea și mersul pe jos. Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Hunedoara organizează, în parteneriat cu Primăria municipiului Hunedoara si SC FBBA GROUP SRL Hunedoara, vineri, 21 septembrie 2018, la ora 18:00, în Parcul Tineretului din Hunedoara, evenimentul „ZUMBA – o alternativă la viaţa sedentară”. 

De asemenea, Primăria municipiului Hunedoara încurajează părinții să își trimită copiii la școală folosind mijloacele de transport în comun. În acest sens, societatea comercială Prim Transprest Hunedoara, din subordinea Consiliului Local al municipiului Hunedoara, a implementat vara aceasta reducerile la abonamente pentru elevii și studenții din municipiul Hunedoara.

Foarte mulți părinți își duc, dimineața, copiii la școală cu mașinile personale, acest lucru ducând la o circulație îngreunată, uneori blocaje în trafic, pe lângă poluarea generată de numărul mare de autoturisme. Autobuzele locale sunt o bună alternativă, iar acum, prețurile abonamentelor sunt simbolice, iar copiii pot călători în siguranță pe oricare dintre cele x trasee: Linia 2 Magistrală, Linia 3 OM, Linia 4 Chizid, Linia 6 Peștiș, precum și Linia Zlaşti – Boş – Groş și Linia Răcăștie.

Începând din data de 06.06.2018, în conformitate cu HCL 191/2018, elevii din învățământul preuniversitar acreditat (de pe raza administrativ-teritorială a municipiului Hunedoara) beneficiază de reducere de 95% la prețul abonamentului pentru transportul public local de persoane pe tot parcursul anului calendaristic.

Studenții înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență, în instituțiile de învățământ superior acreditate, în vârstă de până la 26 de ani – beneficiază pe timpul anului universitar de o reducere de 95% la prețul abonamentului pentru transportul public local de persoane.

Astfel, beneficiarii acestor facilități vor achita 4,4 lei pentru un abonament întreg, respectiv 2,2 lei pentru un abonament valabil o jumătate de lună.

Abonamentele pentru elevi și studenți se eliberează la sediul Dispeceratului de Transport situat lângă S.C. Apa Prod S.A. Hunedoara. Acte necesare eliberare abonamente elevi/studenți:

  • cerere (în două exemplare);
  • copie după actul de identitate (carte de identitate sau certificat de naștere pentru elevii cu vârsta de până la 14 ani) și originalul pentru conformitate;
  • carnet de elev / adeverință doveditoare pentru elevii claselor pregătitoare sau legitimație de student – vizate la zi pentru anul școlar/universitar în curs de către conducătorii instituțiilor de învățământ.