comunicat

Drept la replică

Referitor la articolul „SIFONARE DE PARALE CU SF-URI. Primăria Hunedoara a cumpărat studii duble pentru reabilitarea Centrului Istoric”, apărut în data de 17.01.2019 pe site-urile „Ancheta de Hunedoara” și
„Ziarul Hunedoreanului” , facem câteva precizări pe care le considerăm necesare:

  • documentația realizată de SC PROCAD SRL Timișoara în anul 2014 și contractată de fostul primar Viorel Arion conținea doar studiile de fezabilitate sub forma unor memorii tehnice neconcludente; din studiu lipseau documentațiile cele mai relevante în vederea obținerii unei finanțări europene
  • documentația predată de firma SC PROCAD SRL Timișoara nu respectă cerințele impuse de legislația în vigoare
  • la data întocmirii proiectului nu exista un Ghid al Solicitantului și ca atare proiectul nu se putea finanța
  • Municipiul Hunedoara a dorit continuarea raporturilor comerciale cu firma SC PROCAD SRL Timișoara, dar refuzul reprezentanților acesteia a făcut imposibil acest lucru
  • întrucât noile proiecte întocmite de SC GEVIS PROTEAM SRL Deva sunt eligibile și se află în faza de precontractare, banii plătiți pentru cele două proiecte din 2018 vor fi recuperați de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice

În data de 27.10.2014, fostul primar al municipiului Hunedoara, Viorel Arion, a contractat, prin încredințare directă, un contract de servicii de proiectare (nr. 119/68868) încheiat între Municipiul Hunedoara și SC PROCAD SRL Timișoara, pentru întocmirea documentațiilor tehnico-economice aferente obiectivului de investiție „Reabilitarea Centrului Istoric în Municipiul Hunedoara” – faza studiu de fezabilitate, în scopul accesării fondurilor europene pentru această investiție.

Serviciile de proiectare solicitate a fi prestate în baza contractului nr. 119/68868/27.10.2014 se refereau la:

  • Elaborare studiu de fezabilitate (parte scrisă + parte desenată)
  • Studii geotehnice (pentru toate obiectivele de investiții: Muzeul Fierului; Amenajare spații verzi și locuri de joacă; Reabilitare străzi; Albie râu Cerna)
  • Studii hidrografice (pentru obiectivul de investiție: Albie râu Cerna)
  • Studiu circulație carosabilă și pietonală (pentru obiectivele de investiție: amenajare spații verzi și locuri de joacă; Reabilitare străzi)
  • Documentațiile pentru acorduri și avize (pentru toate obiectivele de investiții: Muzeul Fierului; Amenajare spații verzi și locuri de joacă; Reabilitare străzi; Albie râu Cerna)
  • Expertize tehnice (pentru obiectivele de investiții existente: Muzeul Fierului; Reabilitare Străzi; Albie râu Cerna).

Prin Procesul verbal de recepție servicii nr.43548/24.06.2015 au fost predate și recepționate doar studiile de fezabilitate sub forma unor memorii tehnice neconcludente (parte scrisă + parte desenată) aferente obiectivului de investiție „Reabilitarea Centrului Istoric în Municipiul Hunedoara”. Celelalte documentații, cele mai relevante în vederea obținerii unei finanțări (Studii geotehnice, Studii hidrografice, Studiu circulație carosabilă și pietonală, Documentațiile pentru acorduri și avize, Expertize tehnice) prevăzute a se efectua conform contractului nr.119/68868/27.10.2014, nu au fost predate, respectiv recepționate.

Însăși documentația predată și recepționată (studiile de fezabilitate) nu respectă cerințele impuse de legislația în vigoare la data întocmirii acestora (HG 28/2008), având în vedere că unele dintre obiectivele de investiție trebuiau întocmite la faza de Documentație de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI), de ex.: documentație reabilitare Muzeul Fierului, documentație reabilitare Străzi, documentație reabilitare Parc, documentație reabilitare Albie râu Cerna, și nu la faza de Studii de Fezabilitate.

Așa cum am mai precizat, toate aceste așa-zise documentații tehnico-economice trebuiau să aibă anexe, conform contractului de servicii de proiectare nr. 119/68868/27.10.2014, studiile de specialitate (Studii geotehnice, Studii hidrografice, Studiu circulație carosabilă și pietonală, Documentațiile pentru acorduri și avize, Expertize tehnice etc.), documente care nu au fost predate UAT Municipiul Hunedoara, așa cum afirmă reprezentantul firmei SC PROCAD SRL Timișoara.

Contractul de servicii de proiectare încredințat direct firmei SC PROCAD SRL Timișoara de către Viorel Arion a avut valoarea de 153.776 lei (TVA inclus) cu plata în două tranșe, respectiv: 76.880 lei (TVA inclus) la finalizarea și predarea documentațiilor (factură care a fost plătită în data de 10.07.2015), iar diferența urmând să fie achitată în urma notificării achizitorului de către Organismul Intermediar al POR cu privire la rezultatul evaluării tehnice și financiare din care rezultă că proiectul de investiții este finanțabil pe fonduri europene (Repetăm: la data întocmirii acestui proiect nu exista un Ghid al Solicitantului și ca atare proiectul nu se putea finanța).

Ulterior predării documentației incomplete și neconcludente pentru obiectivul de investiții „Reabilitarea Centrului Istoric în Municipiul Hunedoara”, practic la 3 ani de la predare, în data de 28.03.2018 a fost publicat Ghidul solicitantului – Condiții specifice de accesare a fondurilor în cadrul apelului de proiecte cu numărul POR/2018/13/13.1/1/7 Regiuni-Axa prioritară 13: Sprijinirea regenerării orașelor mici și mijlocii, Prioritatea de investiții 9b: Oferirea de sprijin pentru revitalizarea fizică, economică și socială a comunităților defavorizate din regiunile urbane și rurale, Obiectivul specific 13.1: Îmbunătățirea calității vieții populației în orașele mici și mijlocii din România, în cadrul căruia se finanțează din fonduri nerambursabile o parte din obiectivele de investiții cuprinse inițial în contractul de servicii de proiectare nr. 119/68868/27.10.2014.

Urmare a discuțiilor purtate cu autoritatea finanțatoare – ADR Vest – și ținând seama de cerințele Ghidului solicitantului – Condiții specifice de accesare a fondurilor în cadrul apelului de proiecte cu numărul POR/2018/13/13.1/1/7 Regiuni – Axa prioritară 13: Sprijinirea regenerării orașelor mici și mijlocii, Prioritatea de investiții 9b: Oferirea de sprijin pentru revitalizarea fizică, economică și socială a comunităților defavorizate din regiunile urbane și rurale, Obiectivul specific 13.1: Îmbunătățirea calității vieții populației în orașele mici și mijlocii din România, pentru ca proiectul să devină eligibil și finanțabil, era necesară refacerea în totalitate a documentațiilor tehnico-economice, deoarece documentațiile predate prin procesul verbal de recepție servicii nr. 43548/24.06.2015, datorită calității acestora și cerințelor Ghidului solicitantului, nu puteau face obiectul unui proiect de finanțare prin POR 2014-2020.

Astfel, documentația tehnico-economică predată de firma SC PROCAD SRL Timișoara, datorită formei și conținutului acesteia (nerespectarea HG 28/2008), nu putea face obiectul unei finanțări din fonduri nerambursabile.

În ce privește declarațiile reprezentantului firmei SC PROCAD SRL Timișoara, precizăm că după publicarea Ghidului solicitantului – Condiții specifice de accesare a fondurilor în cadrul apelului de proiecte cu numărul POR/2018/13/13.1/1/7 Regiuni – Axa prioritară 13 Sprijinirea regenerării orașelor mici și mijlocii, Municipiul Hunedoara a demarat încheierea unui act adițional la contractul de servicii de proiectare nr. 119/68868/27.10.2014, document ce a fost transmis prin e-mail către firma PROCAD.

Referitor la ridicările topografice la care face referire reprezentantul firmei PROCAD SRL Timișoara, aceste documentații nu au făcut obiectul contractului de servicii de proiectare nr. 119/68868/27.10.2014, nefiind predate în baza procesului verbal de recepție servicii nr. 43548/24.06.2015.

Obiectul actului adițional era reactualizarea/reproiectarea în integralitate a documentației tehnico-economice „Reabilitare Zona Centrului Istoric – Piața Centrală și arterele care asigură accesibilitatea la Castelul Corvinilor și zona de protecție în municipiul Hunedoara”, mai mult o parte din obiectivele de investiții inițiale nu mai puteau face parte (erau neeligibile) din proiectul/proiectele de finanțare pe care municipiul Hunedoara intenționa să-l depună spre finanțare prin POR 2014-2020, Axa prioritară 13: Sprijinirea regenerării orașelor mici și mijlocii.

În vederea semnării actului adițional la contractul de servicii de proiectare nr. 119/68868/27.10.2014 și de către firma PROCAD SRL Timișoara, în luna aprilie 2018 au avut loc, la sediul Municipiului Hunedoara, două întâlniri cu reprezentanții firmei, dar din păcate aceștia au refuzat semnarea actului adițional.

În această situație, Municipiul Hunedoara se afla în postura să piardă posibilitatea de a depune proiecte/acceseze finanțare nerambursabilă prin POR/2018/13/13.1/1/7 Regiuni – Axa prioritară 13 Sprijinirea regenerării orașelor mici și mijlocii, din aceste motive s-au achiziționat servicii de proiectare și semnat contracte de servicii cu alte firme pentru întocmirea de documentații tehnice (DALI-uri) conforme cu solicitările finanțatorului și legislației în vigoare, însoțite de toate studiile și avizele necesare depunerii celor două proiecte, respectiv „Revitalizarea Centrului Istoric al municipiului Hunedoara” (cod SMIS 123338) și „Sprijinirea regenerării municipiului Hunedoara” (cod SMIS 123339).

Din demersurile realizate de Municipiul Hunedoara, rezultă că s-a dorit în mod cert continuarea raporturilor comerciale cu firma SC PROCAD SRL Timișoara, dar refuzul reprezentanților acesteia a făcut imposibil acest lucru.

În concluzie, investițiile prevăzute în documentațiile tehnico-economice predate de firma SC PROCAD SRL Timișoara (care nu respectă prevederile Ghidului solicitantului), aveau o valoare de 6 milioane de Euro în condițiile în care suma maximă acceptată prin Ghidul solicitantului în 2018 era de 5 milioane de Euro. Astfel, documentațiile predate de firma SC PROCAD SRL Timișoara nu puteau face obiectul unui singur proiect de finanțare, așa cum a fost prevăzut în contractul nr.119/68868/27.10.2014. Ținând seama de condițiile impuse prin Ghidul solicitantului, Municipiul Hunedoara a depus două proiecte de finanțare în anul 2018, cu o valoare totală de 3,9 milioane de Euro, proiecte care au fost declarate eligibile și finanțabile, fiind în perioada de precontractare.

Important de precizat este faptul că sumele plătite în anul 2018 pentru aceste două proiecte vor fi recuperate de la autoritatea finanțatoare – Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, deoarece proiectele au fost declarate eligibile și finanțabile!

Hunedoara, 18.01.2019

Primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu