știri

Revitalizarea Centrului Istoric al municipiului Hunedoara, un proiect de 1,7 milioane de euro

Unul dintre cele 22 de proiecte depuse de Municipiul Hunedoara la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) este cel care prevede revitalizarea centrului vechi al municipiului, prin reabilitarea, modernizarea și dotarea Muzeului Fierului și a Parcului Libertății.

Acest proiect are o valoare totală de 7.916.744 de lei (1.696.849 euro), iar 2% din sumă reprezintă contribuția beneficiarului. Aceasta înseamnă că Unitatea Administrativ-Teritorială Municipiul Hunedoara va contribui cu 158.344 de lei, restul sumei provenind de la MDRAP.

Muzeul Fierului

Amplasamentul construcției se află în apropierea zonei de protecție a Ansamblului Urban Piața Libertății din municipiul Hunedoara (Piața Libertății, nr. 24) și datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Construcția are o suprafață totală de 1.696 de metri pătrați, din care suprafață construită totală 288 mp, iar prin proiect se va reabilita și moderniza întreaga suprafață de 1.696 mp. Pentru reabilitarea Muzeului Fierului se vor efectua lucrări de intervenții pentru corpurile C1-C2, iar corpurile C3-C6 se vor demola, întrucât sunt degradate intens și nu reprezintă o valoare arthitectural-istorică, acestea fiind anexe. Construcția ce urmează a fi reabilitată nu se află în lista de monumente istorice.

Principalele lucrări de intervenție la Muzeul Fierului sunt:

  • realizarea unui planșeu de beton armat peste parter și etaj,
  • consolidarea zidurilor cu stâlpișori,
  • consolidarea pereților de rezistență cu plase de armătură pe ambele fețe și legate între ele cu armătură,
  • demolarea șarpantei și a planșeului peste etaj și realizarea unui planșeu din beton sau cu structură mixtă beton-lemn și realizarea unei șarpante noi,
  • refacerea arcelor de zidărie de la subsol sau consolidarea lor ,
  • consolidarea, dacă este cazul, a fundațiilor ținând cont de încărcările suplimentare din mansardare,
  • realizarea zidăriei de mansardă cu stâlpișori și centuri,
  • înlocuirea buiandrugilor cu buiandrugi din beton sau metal,
  • refacerea sistemului de colectare a apelor pluviale,
  • modernizarea și echilibrarea instalațiilor termice,
  • schimbarea instalațiilor interioare de apă rece și canalizare,
  • montarea de echipamente de climatizare și ventilare mecanică cu recuperare a căldurii după caz, înlocuirea circuitelor electrice din toată clădirea precum și înlocuirea corpurilor de iluminat cu corpuri de iluminat cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață.

În curtea interioară va exista un spațiu expozițional semi îngropat cu reconstrucția unui furnal în miniatură, ce face referire la istoricul fierului din zona Hunedoarei. Numele german al localității este Eisenmarkt, în traducere: Târgul Fierului.

Parcul Libertății

Parcul Libertății, parte din centrul vechi al municipiului Hunedoara, este delimitat de canalul Cerna și Piața Libertății. Starea actuală a spațiului verde din cadrul zonei istorice a municipiului Hunedoara este necorespunzătoare pentru desfășurarea unor activități zilnice de petrecere a timpului liber de către cetățenii orașului sau turiștii care vizitează această zonă.

Obiectivul general al proiectului constă în reabilitarea totală a Parcului Libertății, având ca scop atragerea localnicilor pentru a petrece timpul liber într-un mediu plăcut.

Prin proiectul de reabilitare a parcului se urmărește reamenajarea totală a structurii existente a parcului, prin următoarele lucrări de intervenții:

  • modificare alei și accese pietonale în parc,
  • transformarea parțială a parcului într-un spațiu destinat manifestărilor culturale și folosirea acestei zone pentru târguri,
  • amplasarea unei fântâni arteziene sub forma unui joc de apă de la nivelul planului de călcare,
  • punerea în evidență a monumentului, construirea unei zone de scenă în aer liber în proximitatea acestuia,
  • realizarea de alei largi care să creeze trasee coerente și să pună în evidență edificiile orașului – axa cu capătul de perspectivă către Castelul Corvinilor,
  • înlocuirea mobilierului urban: bănci, coșuri de gunoi, suport pentru biciclete,
  • amenajarea spațiilor verzi.

Parcul Libertății va fi dotat cu două cișmele stradale din beton armat, 32 de bănci, două standuri pentru biciclete, 40 de fotolii urbane, opt bănci circulare lângă copaci, panouri informative.

Acest proiect își propune să contribuie la creșterea suprafețelor de spații verzi amenajate la standarde înalte, să creeze o imagine unitară de compoziție a întregului parc prin crearea de noi puncte de interes și marcarea celor existente. Astfel se marchează puncte importante, precum: Castelul Corvinilor, monumentul, râul Cerna, clădirile istorice ce bordează parcul, Muzeul Fierului etc.

De asemenea, va fi construit un pod pietonal peste râul Cerna, care leagă parcul și zona centrală de Muzeul Fierului.

Reabilitarea celor două obiective în paralel (Muzeul Fierului – obiectiv tip A și Parcul Libertății – obiectiv tip B) și crearea unei legături între cele două obiective va adăuga un plus de valoare întregului ansamblu istoric, transformând astfel zona centrală într-una deosebit de atractivă din punct de vedere turistic.

Foto: Parcul Libertății & Muzeul Fierului – imagini din cadrul proiectului aflat în precontractare la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice


Muzeul Fierului din Hunedoara: astăzi & în viitorul apropiat