știri

Echipele de robotică de la Liceul Teoretic Traian Lalescu din Hunedoara au strălucit la Timișoara

Articol scris de membrii Cercului de robotică de la Liceul Teoretic „Traian Lalescu”

Liceul Teoretic „Traian Lalescu” are tradiții vechi în robotică. Primul roboțel a fost realizat în anul 2000 și a făcut senzație la concursurile din acea perioadă. Au urmat brațe robotice pe care elevii de atunci le gândeau în sprijinul oamenilor cu probleme de mobilitate, roboți cercetași, care să aibă acces în zone contaminate și să aducă probe. Pentru ca să ușureze munca oamenilor, elevii au creat și un prototip de robot magazioner, care să transporte și să aranjeze mărfurile într-un depozit.

Toate aceste proiecte au fost premiate la concursuri școlare naționale și internaționale și la saloane de inventică.

Începând cu anul școlar 2016-2017 școala acceptă provocarea de a participa la cea mai mare competiție națională de robotică, FIRST Tech Challenge, organizată de asociația Nație prin Educație. Echipa înscrisă în concurs în acel sezon a reușit să construiască un robot performant, cu care a ajuns până în semifinala competiției.

În următorul sezon, 2017-2018, au fost peste 90 de echipe în concurs, competiția națională s-a desfășurat în două divizii, iar RobotX a ocupat poziția a doua în calificări în divizia Coandă. Din păcate, a pierdut finala diviziei, dar a câștigat Connect Award (Premiul I), premiu acordat echipei care dovedește în caietul tehnic cea mai bună conexiune cu comunitatea FIRST, cu comunitatea locală și cu cea a oamenilor de afaceri.

Ca urmare a parcursului excelent în primele două sezoane, echipa RobotX este selectată pentru a forma nucleul echipei naționale de robotică, participantă la concursul FIRST Global Challenge, organizat în august 2018 în Mexic. După o vară istovitoare, fără vacanță, elevii au reușit să construiască un robot cu care au obținut cinci medalii de aur în competiție, concurând cu roboți din peste 160 de țări.

Rezultatele excepționale obținute în Mexic au dus la creșterea interesului elevilor școlii pentru robotică. În anul școlar 2018-2019 se constituie o nouă echipă, RobotY, din elevi de clasa a 9-a și elevi de gimnaziu, dar și două echipe de FIRST Lego League (RoboMoon și RobotY Lego), din elevi de gimnaziu și elevi de la învățământul primar. Dar și cei mai mici elevi, cei din clasa a 2-a, au format o echipă înscrisă în competiția FIRST Lego League Junior.

Echipele au muncit cu dăruire sub coordonarea profesorilor, învățătorilor, părinților, mentori ai echipelor, au construit roboți mai mari sau mai mici, au organizat evenimente și au participat la competiții. Membrii echipei RobotX au ajutat echipele nou înființate atât la construcția cât și la programarea roboților.

Echipa RoboTeck a elevilor din clasa a 2-a a obținut Premiul pentru cea mai bună construcție mecanică din concurs, la etapa națională a First Lego League Junior, din luna februarie.

Echipele mari, RobotX și RobotY au participat la etapa regională a concursului BRD First Tech Challenge de la Timișoara, unde munca și pasiunea și-au spus cuvântul. Echipa RobotX a reușit să obțină o nouă performanță, fiind echipa căpitan a alianței câștigătoare (Winning Alliance Award). Este de remarcat faptul că alianța câștigătoare a fost compusă doar din echipe din județul Hunedoara, RobotX având ca parteneri echipele RobotY Hunedoara și AlphaBit Petroșani!

De asemenea, la finalul competiției, echipa RobotX a reușit să obțină și Inspire Award, cel mai important premiu al competiției. Acest premiu cumulează atât performanțele robotului din teren, cât și caietul tehnic al echipei, amenajarea stand-ului de promovare, interviul cu juriul competiției și spiritul de fair-play.

Echipa RobotY a obținut pe lângă Winning Alliance Award și premiul Collins Aerospace Innovate Award Winner, oferit celei mai inovative echipe, ocupând în clasamentul general poziția a 3-a.

Pentru cele patru echipe de robotică ale școlii urmează o lună martie de foc, etapele naționale ale concursurilor BRD First Tech Challenge și First Lego League.