știri

Reabilitarea Bisericii „Sf Ierarh Nicolae” din Hunedoara

Biserica ortodoxă „Sf. Ierarh Nicolae” din municipiul Hunedoara, una dintre cele mai vechi biserici din oraș, având o vechime de 561 de ani, urmează să fie reabilitată cu fonduri europene. 

https://www.youtube.com/watch?v=taQHyVaNeD0

Întrucât este vorba despre un monument istoric de clasa A, ce datează din aceeași perioadă cu impozantul Castel al Corvinilor, biserica trebuie să treacă întâi prin mâinile arheologilor. Specialiștii sunt cei care vor stabili ce materiale sunt potrivite pentru renovarea acestui edificiu.

De curând a început aici o săpătură arheologică ce precede un studiu arhitectural pentru reabilitarea monumentului. O echipă de trei arheologi a săpat deja o parte din șanțuri. Sub pământ, au descoperit mai multe straturi de podea realizată din diverse materiale, de la pământ amestecat cu nisip, la mortar și cărămidă subțire. De asemenea, aici au fost găsite rămășițele pământești a trei persoane, mai mult ca sigur de viță nobilă. Foarte important, fiecare dintre aceștia a fost îngropat cu o monedă în mână, arheologii descoperind deja o monedă și sub altarul bisericii. Odată analizate, aceste monede îi vor ajuta pe specialiști să identifice cu exactitate perioada în care au fost înmormântați nobilii.

Și picturile care acoperă toți pereții bisericii vor fi restaurate, în prezent ele fiind acoperite de un strat negru de fum. Aceasta se datorează faptului că în anii 1920, s-a încercat protejarea picturilor cu ulei, fapt care a făcut ca fumul de la lumânări să fie atras și mai bine de pereți.

Săpăturile arheologice se pot întinde pe durata câtorva luni și depind de ceea ce găsesc specialiștii sub pământ. Dr. Delia Tatu vorbește cu foarte mult entuziasm despre descoperirile făcute sub biserica hunedoreană.

Biserica „Sf. Ierarh Nicolae” a fost zidită în anul 1458, pe locul unei mai vechi biserici din lemn. Un element original, datat încă din vremea construirii bisericii, îl reprezintă grinda sculptată situată chiar la intrarea în altar.

Având elemente de factură bizantină, iar altele aparținătoare sferei goticului, biserica a fost transformată în anul 1634, când s-a clădit pronaosul și s-a ridicat cupola susținută de patru stâlpi centrali. Biserica deține icoane și fresce realizate de pictori români din secolele XV-XVII. În anul 1827, bisericii i s-a adăugat un turn-clopotniță cu patru niveluri, prevăzut în partea superioară cu o galerie de lemn.

Primarul Dan Bobouțanu, care a vizitat luni seara șantierul arheologic, i-a asigurat pe specialiștii care dezgroapă misterele trecutului de tot concursul instituției pe care o conduce:

„După reabilitare, biserica va intra într-un circuit turistic de vizitare strâns legat de castel, dat fiind faptul că datează din aceeași perioadă. Apreciem în mod deosebit efortul părintelui Georgiu, care s-a luptat efectiv să întocmească toate documentele pentru a atrage finanțare europeană pentru cea mai veche biserică din Hunedoara. Noi vom plăti analiza scheletelor, pentru că din primele date, rezultă că acolo au fost descoperite osemintele unor conducători medievali ai Transilvaniei.”

https://www.facebook.com/primariahunedoara/videos/228803844737533/