știri

20 martie, Ziua Mondială a Sănătăţii Orale

SĂNĂTATEA ORALĂ, conform definiției Federaţiei Dentare Internaționale, include capacitatea de a vorbi, zâmbi, mirosi, gusta, atinge, mesteca, înghiţi şi de exprima o serie de emoţii prin intermediul expresiei faciale, cu încredere şi fără durere, discomfort sau boli cranio-faciale complexe, iar conform definiției Organizației Mondiale a Sănătății (O.M.S.) reprezintă absența afecțiunilor dentare și a durerii faciale cronice, a cancerului orofaringian, a inflamațiilor orale, defectelor congenitale cum ar fi labioschizis sau palatoschizis, afecțiunilor gingivale, cariilor dentale și pierderii dinților și a altor boli care afectează gura și cavitatea orală.

În ciuda marilor progrese în domeniul sănătății orale a populației la nivel mondial, problemele privind sănătatea orală rămân în continuare importante în multe comunități din întreaga lume – în special în rândul grupurilor defavorizate din țările dezvoltate și în curs de dezvoltare.

Sănătatea orală reprezintă o problemă majoră de sănătate publică. Conform O.M.S., în ţările dezvoltate, un procent substanţial (5-10%) din bugetul alocat sănătăţii publice este folosit pentru tratamentele curative dentare. Aceste cheltuieli ar putea fi semnificativ reduse prin organizarea sistematică a campaniilor de promovare a sănătăţii orale care să sensibilizeze populația asupra importanţei adoptării măsurilor preventive, condiție esențială pentru menținera sănătății și a stării de bine.

Ziua Mondială a Sănătăţii Orale se sărbătoreşte în fiecare an pe data de 20 martie. Cu această ocazie se promovează în lumea întregă importanța igienei orale pentru întregul organism şi sunt menţionate beneficiile unei sănătăţi orale foarte bune, la orice vârstă.

Afecţiunile orale au în comun o gamă largă de factori de risc cum ar fi: vârsta, sexul și factorii ereditari ce nu pot fi modificați sau influențați. Alți factori de risc sunt influențabili prin obiceiuri, comportamente și stil de viață și printre aceștia se numără: dieta nesănătoasă,consumul de tutun, abuzul de alcool, igiena orală deficitară.

Apariţia cariilor este cauzată în principal de obiceiurile alimentare greșite și igiena dentară deficitară. Sănătatea orală poate fi astfel evident ameliorată printr-o prevenție corespunzătoare, începând de la dinții de lapte ai bebelușilor și până la protezele seniorilor. În plus, o dată apărute, cariile se răspândesc rapid la dinții sănătoși. Prin control regulat, cariile pot fi depistate și tratate precoce, de aceea vizitele regulate la medicul dentist, de două ori pe an, ar trebui să devină o obișnuință.

Cele mai multe afecțiuni orale pot fi prevenite, ceea ce ar reduce durerea, suferinţa şi cheltuielile pentru îngrijirile de sănătate. De aceea, orice efort de a promova şi implementa măsuri preventive reprezintă o investiţie înţeleaptă.

Copilăria și adolescența reprezintă anii de formare a comportamentelor, inclusiv cele privind sănătatea orală, ce vor însoți elevii și adolescenții pe tot parcursul vieții. Școlile pot oferi un mediu propice pentru promovarea sănătății orale. Accesul la apă potabilă, de exemplu, poate permite desfășurarea programelor de igienă generală și orală. De asemenea, un mediu fizic sigur în școli poate contribui la reducerea riscului de accidente și traumatisme dentare. Povara bolilor orale la copii este semnificativă.

Majoritatea afecțiunilor orale, odată apărute, sunt ireversibile și durează întreaga viață, având impact asupra calității vieții și stării generale de sănătate. Politicile școlare și educația pentru sănătate sunt esențiale pentru dobândirea comportamentelor sănătoase și controlul factorilor de risc, cum ar fi aportul de alimente și băuturi dulci, consumul de tutun și alcool. Școlile pot oferi o platformă pentru furnizarea îngrijirilor de sănătate orală, de exemplu servicii de prevenire și curative.

Se înregistrează o creștere a frecvenței afecţiunilor dentare, a durerii faciale cronice, a afecțiunilor gingivale, cariilor dentare și pierderii dinților cat și a altor boli care afectează gura și cavitatea orală datorită faptului că rețeaua de cabinete școlare este redusă: în municipiul Hunedoara există 4 astfel de cabinete cu cinci medici, în timp ce în Deva sunt doar 3, în Orăștie, Lupeni și Petrila – câte un cabinet cu un medic fiecare iar costurile pentru tratamentele afecțiunilor care sunt depistate tardiv este ridicat.

Conform Colegiul Medicilor Dentişti din Judeţul Hunedoara, aproximativ 95% din populația județului Hunedoara prezintă cel puțin o afecțiune din cadrul patologiei orale. În județul nostru sunt înregistrate 243 de cabinete medicale individuale de medicină dentară și 266 de medici dentiști.

DSP Hunedoara prin Compartimentul Evaluarea, Promovarea Sănătății și Educație pentru Sănătate va organiza în colaborare cu partenerii: Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara, Grădinița PP „Prichindelul” Hunedoara, Colegiul Medicilor Dentiști, Liceul de Muzică și Arte Plastice „Sigismund Toduța” Deva, Liceul Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” Geoagiu vor celebra campania: Ziua Mondială a Sănătăţii Orale precum si campaniile Ziua Mondială a Sindromului Down, Ziua Mondială a Apei și Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei în data de 20 martie 2019, ora 10:00, la Grădinița cu program prelungit (PP) „Prichindelul” Hunedoara.