eveniment

Ziua Mondială a Apei 2019

Ziua Mondială a Apei (World Water Day) se celebrează începând cu 1993 în fiecare 22 martie, în vederea conștientizării măsurilor privind problematica curentă sau viitoare a apei – resursă naturală crucială pentru viață și sănătate pe planeta noastră.

Ziua Mondială a Apei 2019 se derulează sub sloganul APĂ PENTRU TOȚI, cu tema Nu lăsăm pe nimeni în urmă”, iar scopul este de a aborda criza apei, abordând motivele pentru care atât de mulți oameni sunt lăsați în urmă: apă pentru toți până în 2030.

Prin definiție, aceasta înseamnă că nu mai rămâne nimeni în urmă. Dar astăzi, miliarde de oameni trăiesc în continuare fără apă sigură – gospodăriile, școlile, locurile de muncă, fermele și fabricile care se luptă să supraviețuiască și să prospere. Grupurile marginalizate – femeile, copiii, refugiații, popoarele indigene, persoanele cu handicap și multe altele – sunt adesea ignorate și, uneori, se confruntă cu discriminare, deoarece încearcă să acceseze și să gestioneze apa sigură de care au nevoie.

Apa de pe Planeta Albastră, în cifre

La nivel global, 80% din persoanele care trebuie să utilizeze surse de apă nesigure și neprotejate locuiesc în zonele rurale. Pentru 68,5 milioane de persoane care au fost forțate să-și părăsească casele, accesul la servicii de apă în condiții de siguranță este problematic. Aproximativ 159 de milioane de oameni colectează apa potabilă din apele de suprafață, cum ar fi iazurile și curenții. Aproximativ 4 miliarde de oameni – aproape două treimi din populația lumii – se confruntă cu un deficit de apă sever în cel puțin o lună a anului. Peste 800 de femei mor în fiecare zi din cauza complicațiilor în timpul sarcinii și nașterii, iar 700 de milioane de oameni din întreaga lume ar putea fi strămutate de lipsa intensă a apei până în 2030.

Ca o ilustrare a preocupărilor comunității mondiale privind problematica severă a apei – acum și în viitor, Obiectivul 6 al Agendei ONU de Dezvoltare Durabilă prevede ca până în 2030 fiecare persoană să aibă acces la apă de calitate și include ținte privind protejarea mediului natural și reducerea poluării.

În România 2016, ierarhia ramurilor economice cu potențial de poluare chimică a rămas neschimbată față de 2015, cu industria apei potabile, cea chimică și cea producătoare de energie pe primele locuri.

Analiza cauzelor poluărilor accidentale produse în țara noastră în 2016 a plasat pe primele locuri nerespectarea normelor tehnologice privind evacuarea apelor uzate în receptori naturali, urmată de poluările cu produse petroliere cauzate cel mai des de avariile conductelor de transport țiței și apă sărată.

Prevenirea poluării naturii în scopul protecției apei și aerului, a căror contaminare prezintă potențialul advers maxim pentru sănătatea umană, trebuie să devină și în România o prioritate pentru toți responsabilii – stat, organizații, comunități și indivizi.

La nivelul județului Hunedoara avem următoarea situație privind tratarea și captarea apelor atât de suprafață cât și de profunzime în scop potabil:

  • Zona Deva cuprinde 18 stații de tratare: 10 – suprafață (s); 8 – profunzime (p). Stațiile: Orlea (s); Baniu (p); Certej (s); Folorât (p); Dealul Mic (s); Sibișelul Nou (s); Hobița (s); Boiu (s); Ştei (p); Hondol (p); Bocșa Mică (p); Mălăiești (s); Romos (s); Rapolt (p); Sarmizegetusa (s); Costești (p); Răchitova (p); Densuș (s).
  • Zona Hunedoara cuprinde 5 stații de tratare: 1 – mixtă (m); 3 – suprafață (s); 1 – profunzime (p). Stațiile: Sânpetru (s+p); Cinciș (s) ; Boșorod (s); Ghelari (s). Boș (p)
  • Zona Valea Jiului cuprinde 12 stații de tratare: 5 – suprafață (s); 7 – profunzime (p). Stațiile: Valea de Pești (s); Braia (s); Aninoasa (s); Zănoaga (p); Taia (s); Jieț (s); Pârâul Rece (p); Toplița (p); Herța (p); Morișoara (p), Drenuri Jieț (p), Cărpiniș (p).
  • Zona Brad cuprinde 5 stații de tratare: 1 – suprafață (s); 4 – profunzime(p). Stațiile: Crișcior (p), Vața de Jos (p), Tarnița (s), Buceș-Vulcan (p), Băița (p).

Cultivarea respectului față de mediu și conștientizarea relației strânse între natura curată – apa necontaminată – stare de sănătate mai bună este parte a misiunii rețelei naționale de promovare a sănătății.

Ziua Mondială a Apei, sărbătorită și la Hunedoara

SC Apa Prod SA Deva sărbătorește Ziua Mondială a Apei prin organizarea de acțiuni educativ-distractive, în Parcul Tineretului, luni, 25 martie 2019. Evenimentul trebuia să aibă loc în data de 20 martie, dar a fost amânat din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile.

Acțiunile sunt următoarele:

Expoziția „Circuitul apei în orașul tău”

Expoziția include obiectivele administrate de SC Apa Prod SA Deva și vizează fiecare localitate în parte:

  • Deva – lacul Hațeg, Stația de Tratare a Apei (S.T.A.) Orlea, aducțiune, rezervoare Deva, Stația de Epurare a Apei Uzate (S.E.A.U.) Deva
  • Hunedoara – captarea Râu Bărbat, lacul Cinciș, S.T.A. Sânpetru, rezervoare Hunedoara, S.E.A.U. Hunedoara
  • Brad – captare Crișcior, S.T.A. Crișcior, rezervor Brad, S.E.A.U. Brad

Fotografiile vor fi amplasate pe 10 șevalete dintre care două vor conține fotografii realizate în cadrul campaniei „Canalizarea nu e coș de gunoi!”. De asemenea, vor fi distribuite pliante cu campania „Canalizarea nu e coș de gunoi!”.

Activități educative pentru copii

  • Explicarea circuitului apei în natură
  • Distribuție broșuri educative despre apă și canalizare
  • Planșe de colorat tematice

Concursuri cu premii pentru copii

Trage la țintă. Vom desena cu creta pe asfalt o țintă, atribuind o valoare în puncte pentru fiecare cerc al țintei. Copiii se vor afla pe aceeași linie de start și vor arunca la țintă bureți îmbibați în apă. Câștigă cel care acumulează cele mai multe puncte.

Desene pe asfalt. Copiilor li se va da o temă despre apă și vor trebui să o transpună în desen pe asfalt. Cele mai reprezentative vor fi premiate.

Cursa bureților (în funcție de vreme). Jocul se poate desfășura în doi sau mai mulți jucători. E nevoie de două recipiente pentru fiecare jucător, găleți sau ligheane. Unul va fi plin cu apă, iar celălalt gol. Sarcina este aceea de a umple cât mai repede al doilea recipient cu apă folosind doar un burete. Copilul va îmbinba buretele în apă și îl va stoarce în recipientul gol până când acesta se va umple. Câștigătoreste cel care a reușit să umple cel mai repede al doilea recipient.