știri

Laborator al Facultății de Inginerie, dotat de o firmă privată

Colaborare FIH – PHILIPS

La Facultatea de Inginerie din Hunedoara (FIH) a fost inaugurat, astăzi, un laborator dotat în întregime de firma PHILIPS Orăștie. Valoarea dotărilor este de 65.000 de euro.

Este vorba despre un laborator de linii flexibile și roboți industriali, unde studenții la specializările Informatică industrială, Inginerie electrică și Calculatoare din anii III și IV ai Facultății de Inginerie vor învăța să programeze linii de fabricație. Laboratorul are două părți: una de acționări electrice, care cuprinde 6 calculatoare și două laptopuri, un aparat de proiecție video și șapte module conectabile la computer și unde studenții pot face diferite lucrări; cea de-a doua parte a laboratorului cuprinde linii flexibile și roboți industriali. „O instalație în tehnologia 4.0 – era industrială în care suntem acum; laboratoarele se desfășoară direct pe un server aflat în Germania, studenții își programează lucrările direct pe acel server”, după cum spun reprezentanții facultății. Echipamentul primit de la compania care are o fabrică în Orăștie este unic în țară.

Linii flexibile

Linia flexibilă este numită așa pentru că în cadrul liniei de fabricație, piesele care compun produsul final pot să difere. Un exemplu este linia de producție de la fabrica Dacia din Pitești, unde mașinile care sunt fabricate pe o linie pot să aibă dotări diferite, una poate să fie cu motor diesel, alta pe benzină, una este roșie, alta albastră. Asta înseamnă linie flexibilă: linia de producție este programată să utilizeze piese diferite, iar produsele finite nu mai trebuie să fie identice.

„Pe lângă liniile flexibile, studenții pot să lucreze individual pe automatele programabile, care pot fi utilizate pentru alte aplicații. Automatele programabile le regăsim în orice automatizare casnică (așa-numitele sisteme de home automation); practic studenții învață să le folosească, dar ele au o aplicabilitate pentru mult mai multe produse care sunt în piață, iar cunoștințele pe care le acumulează aici nu sunt doar pentru o anumită firmă, ci pentru toată partea de producție”, spune conf. dr. ing. Florin Drăgan, prorector al Universității „Politehnica” Timișoara (UPT). „Noi încercăm să apropiem și mai mult universitatea de mediul economic și mă bucur că acest lucru se întâmplă și aici, la Hunedoara. Vrem să realizăm la Timișoara – dar sperăm ca în viitor și aici, la Hunedoara – o hală în care să avem imprimante 3D și alte dispozitive, care să fie puse la dispoziția studenților 12 ore din 12, ca ei să poată realiza diverse prototipuri. După ce UPT va dota parțial acea hală, urmează să atragem companiile din zonă, care să le doteze cu echipamentele lor. Sigur că Timișoara are atât avantajul de a fi un oraș mai mare, cât și prezența mai multor companii mari. Eu cred că în viitor putem să facem astfel de hală și la Hunedoara. Compania PHILIPS este prima care face o asemenea dotare de laborator în Hunedoara și pentru asta se cuvine să le mulțumim”, a adăugat Florin Drăgan.

Este o practică des întâlnită în centrele universitare ca laboratoarele facultăților să fie dotate de mari companii, fără să existe vreo obligație contractuală între studenți și firmele care fac aceste donații. Deși compania PHILIPS a mai făcut donații către facultatea din Hunedoara, reprezentanții săi spun că este prima de o asemenea amploare.

PHILIPS a dorit să ofere o sponsorizare Facultății de Inginerie din Hunedoara, sub forma unei competiții de proiecte în domeniile: robotică, linii flexibile și acționări electrice. „Noi am depus mai multe proiecte și ei le-au selectat pe cele care li s-au părut mai interesante, iar ulterior am primit finanțarea”, spune decanul Facultății de Inginerie din Hunedoara, prof. dr. ing. Caius Pănoiu.

Ce așteptări au cei de la PHILIPS în urma acestei sponsorizări? „Să le pregătim specialiști”, vine răspunsul. Studenții se familiarizează cu echipamentele pe care ulterior le întâlnesc la companie, iar un candidat care știe deja cum se lucrează într-o fabrică va avea un avantaj în fața unuia care nu s-a pregătit din timpul facultății. Absolventul facultății nu va mai avea nevoie de perioada de training, acesta fiind, practic, asigurat de facultate. Producția fabricii de la Orăștie este gestionată aproape în totalitate de absolvenți ai Facultății de Inginerie din Hunedoara.

Echipamentele primite de la PHILIPS folosesc software de la o altă firmă din Timișoara, FESTO, 10 cadre didactice de la Facultatea de Inginerie din Hunedoara se pregătesc acum pentru a putea folosi utilajele primite de la PHILIPS.