Dintre cardiologii care lucrează cu inimile hunedorenilor, doamna dr. Farca este cea mai tânără. Ca mai toți medicii de la Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara, Raluca Farca a făcut facultatea de medicină și rezidențiatul în Timișoara. Este născută la Drobeta Turnu-Severin și a venit la spitalul hunedorean în urmă cu patru ani. Între timp a născut și a stat acasă, în concediu de maternitate, un an și 10 luni. „Luni am revenit din maternitate, marți am intrat de gardă. Nu a fost ușor, dar m-am adaptat imediat, eram obișnuită cu ritmul”, spune Raluca Farca. Soțul, devean, este și el medic și au ales să rămână în județ, când mulți dintre foștii lor colegi plecau din țară.
„Pot spune că am ales cardiologia încă din școala generală – mi-a plăcut sistemul cardiovascular, iar în anul patru de facultate am știut deja că voi rămâne la cardiologie”, spune dr. Farca. Este unul dintre numeroșii medici tineri care profesează la Spitalul Municipal din Hunedoara și, la fel ca milioane de mame muncitoare din lumea întreagă, încearcă să împace viața privată cu cea profesională. Ca tânără mămică, nu e ușor să îți lași copilul acasă și să petreci peste 30 de ore în spital, atunci când ești de gardă, dar deși este o meserie grea, dr. Raluca Farca spune că a ales-o cu sufletul. Sau… cu inima, am putea spune.
Cardiologia este o specialitate foarte vastă, dificilă, solicitantă, cu foarte mare adresabilitate. Asta înseamnă că un număr foarte mare al pacienților din spital sau care ajung la Urgențe necesită consult de specialitate la secția de Cardiologie. Fumatul, alimentația și stresul reprezintă factori de risc pentru apariția infarctului. Nici medicii nu sunt feriți de stres; chiar ei ne-au spus că gărzile sunt foarte grele, așa că folosim această ocazie pentru a le aduce aminte că și inimile lor sunt la fel de fragile ca ale „muritorilor de rând”!