Medicii Hunedoarei

Medicii Hunedoarei: Dr. Ovidiu Vonica

Dr. Vonica este medic primar în chirurgie pediatrică și acum se specializează în ortopedie pediatrică, pentru că îi plac copiii – uman, iar profesional – îi place chirurgia, așa că alegerea specialității a fost de la sine înțeleasă, după cum spune chiar el. Este sibian, mutat în Hunedoara din 2010. Este căsătorit și are doi copii.

„Am fost printre primii din generația mea care au venit aici, la Hunedoara. Sincer, atunci părea o soluție intermediară, dar în timp s-a dovedit o alegere bună. Spitalul este OK și există interes pentru dotarea sa cu aparatura necesară ca să ne practicăm meseria”.

„Eu sunt singurul pe specialitatea mea și pot spune că în mare, aproape toate cazurile se rezolvă local, mai puțin cele care intră în categoria altor specialități, respectiv neurochirurgia sau chirurgia toracică. Pentru cazurile de o gravitate deosebită sau care necesită investigații pe care la anumite categorii de vârstă nu le putem face aici (de exemplu, la copiii foarte mici) colaborăm cu clinica din Timișoara”.

Dr. Ovidiu Vonica are pacienți din tot județul. Spune că poate opera sugari, copii și adolescenți cu patologie malformativă, traumatică, inflamatorie și tumorală abdominală, urologică, maxilo-facială și a membrelor.

Acum, că au în sfârșit salariile mărite, plecarea în străinătate nu mai reprezintă o motivație absolută pentru medicii români. Cu toate acestea, este importantă dezvoltarea competențelor și supraspecializărilor fiecăruia în centre din țară și din afara țării, de aceea medicii participă la diverse workshop-uri, conferințe pentru a se ralia actualităților medicale. Este, bineînțeles, și cazul medicului Ovidiu Vonica.

În privința planurilor de viitor, dr. Vonica spune că și-ar dori dezvoltarea chirurgiei și urologiei endoscopice, aceasta din urmă fiind chiar o patologie de nișă; chirurgia laparoscopică se poate dezvolta și se va gândi serios la asta după ce va termina cea de-a doua specializare, în câțiva ani.