Medicii Hunedoarei

Medicii Hunedoarei: Dr. Daniela Hărău

Daniela Hărău este medic specialist dermatolog și a studiat în Timișoara, unde își are, de fapt, rădăcinile. Este căsătorită cu un medic psihiatru și împreună au un băiețel de cinci ani. Spune că a ales dermatologia din pragmatism, pentru că începuse specializarea în psihiatrie și după doi ani și-a dat seama că doi psihiatri într-o familie sunt cam mulți, prin urmare s-a reorientat către dermatologie. Este foarte pasionată de această specialitate, pe care spune că a ajuns să o iubească. La Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara a venit din februarie.

„Îmi place orașul, soțul meu este hunedorean și veneam aici încă dinainte de a ne muta. Avem ce face, avem unde ieși, suntem la o oră distanță de pârtiile de ski, în weekend, de exemplu, am fost cu barca pe lac. Este o zonă liniștită și de aceea am venit din Timișoara. Acolo nu prea ai ce face decât… să stai foarte mult în trafic. În Hunedoara nu sunt poluarea, traficul și aglomerația din orașele mari”, spune dr. Daniela Hărău.

Cele mai frecvente afecțiuni întâlnite la hunedoreni sunt ulcerele venoase cauzate în principal de sedentarism, varicele, dar și problemele legate de radiațiile solare. Acestea sunt foarte multe în ultimii ani, sunt multe cancere de piele – nu neapărat melanom, ci altele, care sunt tratabile, dar din păcate oamenii ajung târziu la dermatolog. Și psoriazisul este foarte des întâlnit aici.

Despre protecția împotriva arsurilor solare, doamna dr. Hărău spune că este obligatoriu, când ieșim din casă, să aplicăm pe piele creme cu factor de protecție solară 50+ luate din farmacii. „Nu ne mai bronzăm, ne ardem! Oricât de pigmentați am fi, ne ardem și trebuie să avem mare grijă în sensul acesta. Produsele cu protecție solară din farmacii, dermatocosmetice, sunt recomandate de medici pentru că efectul lor este mai testat decât al celor din supermarket. Crema trebuie aplicată la fiecare două ore atunci când suntem expuși la soare”. 

Există o campanie la nivel național de monitorizare a alunițelor (dermatoscopie) care se desfășoară anual. Cu toată promovarea de care a beneficiat campania, de la începutul lunii s-au prezentat doar șase pacienți”. Alunițele cresc odată cu noi, se dezvoltă până pe la 25 de ani și se și moștenesc genetic. Este importantă monitorizarea lor.

Pentru că e „sezonul” căpușelor, am întrebat-o pe doamna doctor cum se scot acestea. Recomandarea este să le scoatem cu penseta, fără să folosim vreo soluție. Când aplici o soluție, căpușa se irită și reacționează, eliminând substanță care poate conține bacteria care dă boala Lyme. În cazul în care nu iese cu totul, se incizează și se scoate. Suntem sfătuiți să mergem la Dermatologie, în Policlinică.