Medicii Hunedoarei

Medicii Hunedoarei: Dr. Rafael Mărgineanu

Încă un medic tânăr, dr. Mărgineanu este angajat ca medic specialist Anestezie – Terapie Intensivă la Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” din luna decembrie, dar lucrează aici de un an; în perioada iunie – decembrie a făcut doar gărzi. Ne-a spus că este îi este recunoscător șefului de secție, dr. Florin Ilie și personalului tânăr al secției ATI. Domnul dr. Ilie devine un candidat serios pentru titlul de „cel mai bun șef”.

„Am ales ATI pentru că este o provocare să lucrezi în acest domeniu; ai de-a face cu cazuri grave și, așa cum spunea și mentorul meu de la Timișoara, noi suntem ultima redută. Am evitat chirurgia pentru că am simțit că nu-i de mine, cu toate că sunt foarte curios ce se întâmplă în sală în timpul unei operații, așa că am zis: terapie intensivă. În plus, cu această specializare și cu competențe de urgență, porțile îmi sunt deschise oriunde”, spune Rafael Mărgineanu.

A profesat doi ani în Irlanda și un an în Irak, o experiență despre care ar putea să scrie o carte. Spune că nu ar recomanda nimănui să meargă în Irak: „Este o experiență traumatizantă. Eu am fost într-o bază NATO, în perioada în care începeau să lupte cu ISIS, la 10 kilometri de baza noastră trăgeau noaptea cu mortiere și două săptămâni am stat cu ghiozdanul în spate, să evacuăm baza militară, dar am ales asta pentru că în timpul rezidențiatului, aveam un salariu de 2.000 de lei și am plecat în Irak pe o sumă mult mai mare, cu transportul și cazarea incluse. Un pic de nebunie și inconștiență te îndeamnă să mergi”.

Nu doar salariul mare îl îndeamnă pe un tânăr medic să lucreze într-o bază militară din Iraq, ci și adrenalina. Acolo a practicat medicina de urgență și a văzut, evident, alte cazuri decât în România. După ce a făcut „naveta” Timișoara – Iraq (o lună lucra în țară, una în deplasare), a decis că este timpul să încerce o destinație mai puțin periculoasă, așa după încă un an a plecat în Irlanda, unde este stabilit fratele său și cumnata. Doi ani din rezidențiat i-a petrecut aici înainte de a se întoarce acasă.

„Este o foarte mare problemă că oamenii ajung la noi, la ATI, în ultimul stadiu al bolii, când ajungi te lupți cu morile de vânt, nu știi ce să corectezi prima dată și e frustrant”, adaugă dr. Mărgineanu.

Rafael Mărgineanu este din Tg. Jiu și provine dintr-o familie… medicală: părinții sunt asistenți, fratele medic ortoped, cumnata tot anestezistă. A venit la spitalul din Hunedoara pentru că soția sa, deveancă, și-a dorit să rămână acasă. Noi nu putem decât să ne bucurăm pentru fiecare medic tânăr care alege să rămână în țară!