Tânărul medic Rareș Hedeșiu este deja cunoscut de când a făcut, în premieră pentru Spitalul municipal „Dr. Alexandru Simionescu Hunedoara”, operația de vertebroplastie, în luna aprilie a acestui an. Pacienta se simte foarte bine în urma operației și recuperarea a fost rapidă: a doua zi a plecat din spital pe propriile picioare.
Rareș Hedeșiu este devean și a studiat medicina la Arad. S-a întors la Hunedoara pentru că este aproape de casă. Nu are medici în familie, dar are un motiv foarte interesant pentru care a decis să devină medic: când era mic, bunica lui, de care era (și este în continuare) foarte apropiat, și-a rupt piciorul. Atunci, Rareș a zis: „Lasă, bunico, că mă fac eu doctor și te fac bine, îți repar piciorul!”. Avea 13 ani. Pe bunică au „reparat-o” alți medici, însă Rareș nu și-a uitat promisiunea și a urmat specializarea în ortopedie.
„De atunci am început să desenez oase, am fost și am rămas foarte pasionat de ortopedie. În timpul facultății m-am mai gândit și la alte specializări, dar până la urmă m-am întors la prima dragoste. Îmi place trauma!”.
Mai mult decât atât, pentru că este foarte pasionat de ceea ce face, dar și pentru că are susținere din partea colegilor și a managementului, dr. Rareș Hedeșiu are planuri mari atât pentru cariera sa, cât și pentru secția de Ortopedie – Traumatologie din spitalul hunedorean. În prezent face o supraspecializare în chirurgie spinală, o ramură prea puțin dezvoltată la noi în țară.
„Sunt foarte mulți pacienți și avem mai puțin de 10 medici în țară care fac chirurgie spinală. Mi-am dorit asta din timpul rezidențiatului, dar nu am avut pârghiile necesare pentru a mă dezvolta pe partea de chirurgie a coloanei vertebrale, dar acum mi s-a întins o mână de ajutor și mă bucur că pot să merg pe drumul acesta”, spune Rareș Hedeșiu. Este câte un chirurg cu această specializare în Cluj-Napoca, Timișoara, Târgu Mureș, dar în zona noastră nu există niciunul.
Între operațiile deosebite, dr. Hedeșiu spune că zilele acestea va face din nou o operație de vertebroplastie, iar în luna iulie va opera o tumoră de coloană, o operație mult mai complexă, care va dura 5-6 ore. Aici va fi din nou ajutat de colegul de la Timișoara, dr. Iulian Popa, care a fost prezent la prima operație de vertebroplastie făcută la Hunedoara. Vertebroplastia este o operație chiar simplă, în viitor dr. Hedeșiu speră că va opera scolioza la copil. Nu avem încă aparatura necesară (scolioza se operează doar în două centre din țară), dar pentru că există pasiune și dorință de a face operații complexe, spitalul va dota secția cu cele necesare.
Pe lângă ortopedie și traumatologie, dr. Hedeșiu este pasionat de istorie și de fotbal, pe care îl practică pentru sănătate.