Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara are, printre altele, în structura sa și Laboratorul de Radiologie și Imagistică Medicală, condus de către doamna doctor Maria Mirela Cîrlan, medic primar radiolog, cu competențe în imagistică, rezonanță magnetică, computer tomograf și în sonologie imagistică.
De loc din Sighișoara, dr. Cîrlan și-a făcut studiile medicale, facultatea și specializarea la Târgu Mureș, iar în spitalul din Hunedoara activează de când s-a înființat Compartimentul de Tomografie. „La început am colaborat cu dr. Bende, dr. Ivănuș și dr. Lazăr”, ne spune.
Am povestit puțin despre neajunsurile sistemului de sănătate în ceea ce privește lipsa fondurilor pentru examinările radiologice efectuate în spitale.
Serviciul de CT este din ce în ce mai solicitat pentru că tot mai mulți medici solicită pentru pacienții lor serviciile pe care le oferă laboratorul nostru. Nu reușim să rezolvăm aceste solicitări în mod prompt. Se creează uneori situații tensionate cu pacienții care ne vin din Ambulatoriul spitalului. Investigațiile din ambulatoriu sunt limitate de fondurile de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Avem liste de așteptare și încercăm să ținem legătura telefonic cu pacienții și, pe această cale, aș dori să rog pacienții care sunt înscriși pe aceste liste de așteptare să ne anunțe dacă intervine vreo modificarea în ceea ce privește programarea efectuată de noi, dacă, de pildă, au făcut examinarea într-un alt centru sau unitate medicală. Sunt regretabile aceste inconveniente dar considerăm că ele se întâmplă independent de voința medicului și se datorează mai degrabă sistemului de sănătate, a lipsei de fonduri. Dar cu toate neajunsurile menționez că specialitatea aceasta este foarte frumoasă, plină de provocari profesionale, fiecare zi aduce ceva nou. Imagistica medicală a evoluat extraordinar de mult în ultimii 20 de ani de la clasicele radiografii la imagistica de înaltă performanță cum ar fi computerul tomograf sau rezonanța magnetică.
Dr. Maria Mirela Cîrlan
În ceea ce privește viitorul Laboratorului de Radiologie, acesta depinde în mare parte de noi dotări care se cer a fi făcute. „În viitor, colegii mei și întreg colectivul laboratorului sperăm să beneficiem de dotări noi și de înlocuirea aparatelor existente. Acest lucru este imperios necesar. Aparatura de radiologie convențională este depășită din punct de vedere tehnic. Ar fi nevoie și de un mamograf nou, ca și exemplu”.
Doamna doctor este șefa Laboratorului de curând și Țîmpreună cu întreaga echipă de radiologi: Dr. Lazăr Nan, Dr. Ivănuș, Dr. Petringelu și Dr. Bratu avem planuri pentru lărgirea echipei de medici și dotarea laboratorului cu aparatură mai performantă”. Ne-a vorbit, de asemenea, și despre faptul că începând cu luna ianuarie a anului care urmează „va veni un medic nou care acum își termină specializarea la Timișoara și avem în vedere scoaterea unui post de medic radiolog la concurs. Spitalul este foarte mare iar populația, în general îmbătrânită, are o patologie complexă”.
Soțul doamnei doctor este medic chirurg iar pasiunea pentru medicină este continuată în cadrul familiei de fiica lor, medic rezident oftalmolog.