Medicii Hunedoarei

Medicii Hunedoarei: Dr. Cristina Frențoni

Doamna doctor Cristina Frențoni a venit de curând la noi. Este medic primar epidemiolog cu o experiență foarte vastă în epidemiologie.

Doamna doctor Cristina Frențoni este hunedoreancă, a terminat ciclul primar și gimnazial în Hunedoara, iar cursurile liceale le-a urmat la Colegiul Național Iancu de Hunedoara. A studiat medicina în Cluj Napoca, în cadrul Universității de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu”, apoi a urmat timp de un an stagiatura în cadrul spitalului nostru. A profesat ca medic generalist la circa rurală din comuna Lunca Cernii timp de un an, după care a urmat 4 ani de rezidențiat specializarea epidemiologie, iar mai apoi s-a angajat la Direcția de Sănătate Publică Hunedoara, Compartimentul exterior din Municipiul Hunedoara până în anul 2006, activitatea compartimentului restrangându-se și mutându-se la Deva.

În spatele motivației de a alege epidemiologia, doamna doctor ne-a declarat că i-a plăcut de la bun început epidemiologia și nu ar fi ales o altă specializare. Din anul 2006 a activat în Compartimentul de Epidemiologie din cadrul DSP Hunedoara, iar principalele activități au fost: supravegherea bolilor transmisibile, autorizarea cabinetelor și instituțiilor medicale și programul național de vaccinare.

Doamna doctor ne-a vorbit cu îngrijorare despre faptul că acoperirea vaccinală a scăzut foarte mult deoarece nu există obligativitatea vaccinării iar mulți părinți refuză să-și vaccineze copiii, chiar începând din maternitate.

“Din păcate, acestea vor aduce boli care au dispărut demult, epidemia de rujeolă este de foarte mulți ani și nu se mai termină. Cred că pacienții nu sunt informați suficient sau sunt dezinformați pe rețelele de socializare și în mediul online”.

Poate că una dintre insuficienţele sistemului trecut este tocmai această lipsă de comunicare. Şi lumea nu înţelege că la ora actuală aceste vaccinuri nu se compară din punct de vedere al efectelor adverse cu fostele vaccinuri. Se folosesc vaccinuri inactivate care, în afară de nişte reacţii locale: durere, roșeață, un grad de disconfort, nu dau alte efecte adverse.

Am atins și subiectul rezistenței la antibiotic. Aceasta apare atunci când germeni, precum bacteriile și ciupercile, dezvoltă abilitatea de a învinge medicamentele destinate să-i omoare. Astfel, infecțiile se tratează mai greu și, uneori, devin chiar imposibil de vindecat. Unele boli comune pot deveni incurabile dacă bacteriile care le-au generat nu mai sunt susceptibile la tratamentul antibiotic.

Rezistența la agenții antimicrobieni reprezintă o amenințare din ce în ce mai serioasă pentru sănătatea publică și necesită acțiune din partea tuturor sectoarelor care aparțin sistemului național de sănătate, precum și a fiecăruia dintre noi. Utilizarea inadecvată a antibioticelor accelerează acest proces, iar conștientizarea pericolelor pe care rezistența bacteriană le implică este importantă pentru noi toți. Luarea unor măsuri pentru oprirea creșterii nivelului rezistenței la antibiotice este crucială atât pentru medic, cât și pentru pacient.

Printre principalele cauze potențiale ale rezistenței la agenții patogeni se numără: prescrierea antibioticelor în mod inutil, administrarea unui antibiotic ce nu este activ împotriva bacteriilor izolate din cultura microbiologică, spectrul terapiei cu antibiotice este fie prea larg, fie prea îngust, doza de antibiotic este fie prea mică, fie prea mare în comparație cu cea indicată pentru pacientul respectiv, durata tratamentului cu antibiotic este prea lungă sau prea scurtă sau chiar și utilizarea excesivă a antibioticelor în agricultură.

Consecințele directe ale rezistenței antimicrobiene includ: creșterea duratei bolilor și creşterea mortalității, creșterea duratei de spitalizare, pierderea protecției pentru pacienții chirurgicali și oncologici, creșterea costurilor sau chiar eșecul terapiei antibiotice.

Despre viața personală a doamnei doctor am aflat că este căsătorită, soțul fiind inspector în cadrul Serviciului Control în Sănătate Publică al DSP Hunedoara, iar împreună au o fiică de 25 ani, studentă la jurnalism.

Îi urăm bun venit în colectivul nostru și îi dorim mult succes în activitate!