Medicii Hunedoarei

Medicii Hunedoarei: Dr. Dana Adriana Moacă

Care este rolul si misiunea unui medic radiolog? Radiologul este cel care obține informații medicale sub forma imaginilor, le decodifică și le interpretează și încearcă să încadreze aceste date în simptomatologia clinică. Metodele pot fi mai simple, cum este radiologia convențională, sau mai complexe, cum sunt celelalte metode imagistice de la ecografie și până la rezonanța magnetică.

Și aici intervine importanța pregătirii și priceperii unui bun radiolog, pentru că metodele de examinare radio-imagistice sunt metode indirecte. În radiologie se lucrează cu imaginea materialului biologic al pacientului, nu cu materialul biologic în sine. E diferit când o probă biologică este examinată direct sau supusă unei analize microscopice ori altor tehnici specifice, față de cum se procedează în radiologie, când se caută caracteristicile fiecărei modificări, fiecarei abateri de la normal.

Și, despre o astfel de specializare, am purtat un scurt dialog cu domnișoara doctor Dana Adriana Moacă, medic specialist în radiologie și imagistică medicală a Secției de Radiologie, din cadrul Spitalului Municipal ”Dr. Al. Simionescu” – Hunedoara.

Într-o atmosferă familiară și degajată am aflat detalii despre cea care este una dintre noii-veniți în echipa medicală hunedoreană. Domnișoara doctor este om al locului, hunedoreancă. A absolvit Colegiul Național ”Iancu de Hunedoara” și, ulterior, a urmat medicina în cadrul UMF ”Victor Babeș” din Timișoara, promoția 2015. Rezidențiatul l-a încheiat ca angajată a Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu”, tot în Timișoara.

Ce a stat în spatele motivației de a alege medicina și această specializare? ”Medicina a venit ca o alegere firească. Mi-a plăcut foarte mult biologia și poate că la mijloc e și faptul că m-a inspirat profesia mamei, deși părinții m-au sfătuit mereu atât pe mine, cât și pe fratele meu, să mergem pe calea pe care singuri ne-o dorim, Totuși, am avut medicina ”în gene”. Am vrut să fac pediatrie și am rămas cu acestă dorință multă vreme. Cert e că, nu mi-aș fi închipui că mă voi specializa în domeniul radiologiei. A fost un moment de insirație pe care nu mi-l pot explica. Am și avut îndrumători foarte buni în perioada rezidențiatului, dar, până la urmă, consider că radiologia m-a ales pe mine și nu invers.”

Dr. Moacă ne-a declarat, cu modestie, că și-a dorit să se întoarcă la Hunedoara: ”mi-am dorit să mă întorc acasă. Nu am simțit niciodată că îmi doresc să plec din țară pentru a mă forma profesional.”
Am atins, în timpul dialogului, și subiectul patologiei din domeniul în care profesează domnișoara doctor. ”Adresabilitatea în radiologie și imagistică este tot mai mare. Patologia e foarte variată și există nevoia unei colaborări interdisciplinare. Colaborăm cu UPU, Chirugia, Oncologia etc. În prezent, fără investigații radiologice nu se mai tratează nimic. Personal, consider că varietatea patologiei este o provocare binevenită pentru că e nevoie să ai cunoștințe solide legate de întreaga anatomie umană.”

Am întrebat-o pe tânăra domnișoară doctor care este feedback-ul legat de primirea de care a avut parte în momentul venirii la spitalul din Hunedoara. ”Felul în care am fost primită m-a însuflețit. Am fost întâmpinată cu brațele deschise de colegii mei și de colectivul alături de care profesez.”

În prezent, partea de radiologie este acoperită de trei medici. Dr. Moacă susține că ”ar mai fi necesar un minimum de doi medici, deoarece în curând, din patru profesioniști, vom rămâne mai puțini deoarece dr. Lazăr este aproape de vârsta la care va trebui să se pensioneze. De asemenea, dacă ar exista și tehnicieni de noapte pentru a se putea realiza scanarea cu substanță de contrast, atunci, sunt convinsă, ni s-ar alătura și mai mulți colegi radiologi.”

Îi spunem ”Bun venit!” domnișoarei doctor Dana Moacă și îi urăm mult success în carieră!