știri

Suntem egali în fața legii!



Stimați hunedoreni,

Întreg mapamondul trece prin clipe dificile. Avem stare de urgență, nu doar în țara noastră, ci în multe alte state ale lumii. Majoritatea dintre noi am înțeles că respectarea deciziilor autorităților ne va face bine, prin păstrarea sănătății noastre.

Ordonanțele militare ne-au cerut, printre altele, să stăm în case și să limităm pe cât posibil ieșirile pentru a nu ne îmbolnăvi sau chiar mai rău, pentru a nu îmbolnăvi pe alții atunci când suntem purtători ai noului coronavirus, dar fără simptome, adică nu știm că suntem bolnavi.

Statisticile sunt dezastruoase la acest capitol – rata de infectare prin transmitere de la persoanele care nu au simptome la cele sănătoase este una destul de mare. Faptul că un om pare sănătos nu îl pune la adăpost de purtarea noului coronavirus, el poate transmite boala la altă persoană care, poate, nu va avea același noroc de a fi doar purtător de coronavirus asimptomatic, iar acelei persoane boala îi va putea pune în pericol chiar viața. Acea persoană poate fi tatăl sau mama noastră, bunicul ori bunica, fratele sau, chiar mai dureros, propriul copil.

Starea de urgență, cu toate ordonanțele militare, nu a fost decretată fără rost. Trebuie să o privim cu maximă seriozitate și răspundere personală, socială.

În stare de urgență, nesupunerea față de regulile stării se pedepsește aspru. Trebuie să fim responsabili social, să ne gândim la toți cei din jurul nostru, să ne protejăm dar și să îi protejăm pe cei din jurul nostru, chiar dacă acest lucru ar presupune nenumărate sacrificii pe care unii le consideră privare de libertate. Este, totuși, spre binele nostru! Ne place să ne știm familiile în siguranță, ne place să credem că deținem controlul.

În aceste zile putem fi și în siguranță și chiar putem deține controlul, stând acasă, respectând cerințele ordonanțelor militare!

Invocăm libertatea și dreptul la liberă mișcare pentru a ieși afară și a răspândi virusul în comunitatea din care facem parte? La ce folos, dacă această impresie falsă de libertate va duce la nenumărate decese cauzate de infecția cu noul coronavirus? Cred că libertatea o obținem doar atunci când deținem controlul, ori în lupta cu acest inamic nevăzut avem controlul absolut numai și numai stând în casă, în siguranță.

Niciun act de eroism, ori bravură pe străzi, în aceste zile, nu poate fi constructiv în lupta cu această boală. Suntem slabi atunci când credem că vom putea înfrunta boala, fără protecție, pe stradă, dar suntem puternici atunci când respectăm cerințele autorităților, când înfruntăm boala cu maximă seriozitate și cu maxime măsuri de precauție, pentru siguranța noastră, a celor apropiați nouă și a întregii comunități din care facem parte.

Da, hunedoreni, nu sunteți singuri, suntem împreună o comunitate mare și puternică și ne dorim să mergem împreună la lupta aceasta cu noul coronavirus. Trebuie să gândim și să acționăm cu toții, la fel!

Am anticipat pandemia și încă din 24 februarie am impus măsuri stricte în spitalul nostru, chiar dacă și atunci carantina nu a fost văzută cu ochi buni de unii dintre hunedoreni. Dar s-a dovedit că această măsură ne-a adus o lungă perioadă de siguranță în oraș, fără infecții cu noul coronavirus și mai ales fără decese cauzate de boala Covid-19. La 2 zile distanță avea să fie semnalat primul caz de Covid-19 din România. Și tot pentru siguranța hunedorenilor am impus și alte măsuri, nepopulare pentru unii, dar care ne-au făcut bine. Am informat populația prin toate mijloacele posibile, pentru ca să nu existe om în acest oraș care să nu fi auzit despre ceea ce trebuie să facă pentru a supraviețui în această pandemie.

În condițiile în care județul nostru este în topul județelor din România la infecția cu coronavirus, noi, ca oraș, avem încă situația sub control (fiind pregătiți și pentru un scenariu mai rău).

Pentru cum stăm acum la acest capitol al infectării cu noul coronavirus, este meritul vostru, al hunedorenilor care își doresc să fie bine, să fie sănătoși, ei și familiile lor, întreaga comunitate din care fac parte. Și chiar mă bucur că majoritatea oamenilor de bine din acest oraș a înțeles că măsura de a sta acasă le face în primul rând lor bine, fiind unica modalitate sigură de nu te îmbolnăvi și a nu răspândi această boală în comunitatea locală.

Fac apel către cetățenii municipiului Hunedoara la calm și la înțelegere. Să conștientizăm cu toții pericolele la care ne expunem atunci când ieșim din casă de fiecare dată, în primul rând pentru sănătatea noastră și mai apoi pentru încălcarea regulilor din ordonanțele militare care ne pot sărăci bugetul familiei deja afectat de această perioadă a stării de urgență.

În stare de urgență controlul este deținut de Ministerul de Interne care preia coordonarea măsurilor pentru stoparea răspândirii coronavirusului. Chiar și Poliția Locală Hunedoara a trecut în subordinea MAI.

Forțele de ordine nu vor tolera abateri de la aceste reguli, vor sancționa contravenienții și vor interveni în forță așa cum au făcut-o în aceste zile în mai multe orașe din țară, inclusiv în Hunedoara.

Cu toții suntem egali în fața legii, iar în stare de urgență, pedepsele sunt și mai drastice. Trebuie să înțelegem că aceste reguli nu au fost create împotriva noastră, chiar dacă ni se îngrădesc multe drepturi, ci au fost gândite pentru protecția noastră! Pentru sănătatea noastră! Pentru acest deziderat, trebuie să luptăm ÎMPREUNĂ, fără excepție. Nu putem stopa răspândirea noului Coronavirus dacă nu facem toți același lucru: să stăm în case!

Persoanele care nu se supun vor fi considerate din start, de către forțele de ordine ale Ministerului de Interne, persoane de rea credință care intenționat răspândesc noul coronavirus, iar acest fapt va duce inevitabil la ridicarea acestor persoane, la sancționarea lor, la deschiderea de dosar penal și la condamnarea acestora.

Repet: suntem în STARE DE URGENȚĂ, iar așa-zisele acte de eroism și de bravură din stradă nu sunt tolerate și vor fi aspru pedepsite. Pentru această luptă inegală cu o boală nevăzută, avem nevoie de toți hunedorenii, doar împreună vom reuși! Nu putem tolera persoane care își fac legea singure pe stradă, nici acum, în stare de urgență, și nici în afara ei!

Să ne îndreptăm atenția spre familiile cu copii din orașul nostru, spre nenumărații pensionari nevoiași, cu toții au luat în serios decretul de instituire a stării de urgență semnat de președintele României, Klaus Iohannis, la mijlocul lunii martie. Copiii își întreabă părinții când pot ieși afară, pensionarii nevoiași din Hunedoara fac același lucru atunci când angajații și voluntarii de la Direcția de Asistență Socială Hunedoara, singurele persoane cu care dau ochii, ajung la ei după ce le-au făcut cumpărăturile cu alimentele de bază.

Tuturor ne este greu, dar trebuie să mergem mai departe, să avem răbdare… și vom reuși, numai împreună!

Nu ne mai dorim la Hunedoara scene precum cele din ajunul Învierii Domnului, scene care au umbrit cea mai mare sărbătoare creștină și care nu ne-au făcut cinste.

Angajații Ministerului de Interne vor acționa prompt și în forță de fiecare dată atunci când va fi cazul, restabilind prin orice mijloace, ordinea și siguranța publică.

Ca primar, mi-am dat toată silința, sprijinit de actualul consiliu local, pentru a asigura tuturor cetățenilor acestui oraș drepturi și libertăți egale, în cartiere moderne. Consider că fiecare cartier merită alei, trotuare și străzi asfaltate, cu locuri de parcare, condiții civilizate de trai în comunitatea locală hunedoreană.

Persoanele sancționate, ori chiar reținute în urma incidentelor de sâmbătă, au avut toate aceste condiții în cartierul în care locuiesc. Uneori civilizația se impune atunci când nu găsești înțelegere la anumiți indivizi care vor să dețină controlul asupra comunității. Așa ceva nu este permis.

Avem drepturi egale și nimeni nu este mai presus de lege!

Legea în Hunedoara nu se negociază, se respectă!

În Hunedoara, acum este din nou liniște!

Vă mulțumesc tuturor hunedorenilor pentru efortul comun de a lupta împotriva noului coronavirus! Facem sacrificii cu toții pentru sănătatea noastră, a copiilor, a părinților și bunicilor noștri!

Împreună vom reuși!

DAN BOBOUȚANU – Primarul municipiului Hunedoara