știri

Informare 19 mai 2020

GRĂDINA ZOOLOGICĂ: 🐻 🐒 🐯 Grădina Zoologică Hunedoara își redeschide porțile pentru public, începând de marți, 19 mai 2020. Locul de joacă din incinta grădinii zoologice rămâne închis, pentru că suntem încă în stare de alertă și accesul în locurile de joacă din toată țara este interzis. La intrarea în incinta grădinii am pus la dispoziția vizitatorilor covoraș îmbibat în soluție dezinfectantă precum și dezinfectant pentru mâini și vă rugăm să le folositți!120 de animale din 20 de specii se găsesc la Grădina Zoologică Hunedoara, singurul zoo din județul nostru. 🐵 Vedeta locului este puiul de babuin născut în urmă cu un an în captivitate, rod al iubirii dintre babuinul hunedorean Gusti și Maia, adusă la noi din Tg. Mureș. După ce s-a născut, în urma votului popular, puiul de pavian cu mantie a primit numele de Ina Babuina. 🕊🦚 Tot aici există o mulțime de rase de porumbei: satineți, rolleri, rotați, în total, peste 40 de porumbei care mai de care mai frumoși, precum și fazanul auriu.”În sfârșit, mă bucur să anunț că de mâine deschidem publicului grădina zoologică, pentru că sunt mulți copii dar și adulți din Hunedoara care nu au văzut niciodată o maimuțică de aproape. În plus, este o bună ocazie să ieșim din case și să ne plimbăm pe aleile grădinii, fără să stăm foarte aproape unii de alții”, spune Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara.🧾 Prețul unui bilet de intrare la zoo este de 2 lei pentru elevi și studenți, 3 lei pentru pensionari și 5 lei pentru adulți. Grădina zoologică are și un bilet pentru familie, la prețul de 10 lei, care permite intrarea a doi adulți împreună cu copiii lor.
🕒 Orarul de funcționare al grădinii zoologice este de marți până duminică între orele 10:00 – 19:00. Ultima intrare se face la ora 18:30. Lunea, grădina este închisă.

SPAȚII VERZI: 10 angajați ai societății comerciale Salubprest Hunedoara au calificarea de „operator la recoltarea și toaletarea arborilor forestieri”. Această calificare se obține în urma unor cursuri care au o durată de trei luni.Operatorul la recoltarea și toaletarea arborilor forestieri este  persoana calificată și specializată a cărei ocupație presupune competențe tehnice și organizatorice necesare executării lucrărilor specifice de doborâre și sortare, precum și de formare a coroanei arborilor din parcuri și aliniamente.
Operatorul deține cunoștințe tehnice și abilităţi să execute urmatoarele operații principale:

• doborârea arborilor din masiv și izolaţi, precum şi a acelora care vegetează în localitați (urbane sau rurale);
• sortarea masei lemnoase în produsele cele mai valoroase din punct de vedere economic;
• toaletarea arborilor forestieri și ornamentali din parcuri, aliniamente stradale, grădini publice, gospodării private etc.;
• formarea estetică a coroanelor arborilor, în raport cu arhitectura peisagistică a localităților.În lucrările pe care le execută, operatorul utilizează ferăstraiele mecanice și electrice, moto-unelte pentru efectuarea elagajului artificial, precum și alte dispozitive, unelte și instrumente de măsură.

În parcuri şi aliniamente, execută tăieri de igienă, la arbori ce compun zona verde. Execută lucrări de formare a coroanei arborilor în funcție de specie, în conformitate cu arhitectura creată și aprobată de urbanistica localității respective.

Doboară și înlătură arborii ajunși la vârsta longevității sau afectați de diferiți factori ce-i slăbesc rezistența, sau parte din aceștia, în condiții de protecție a zonei – liniilor de telefon, electrice, sau clădiri etc.

Toaletările pe care le fac angajații Salubprest sunt comandate de administrația locală și supervizate de un inginer silvicultor din cadrul Direcției Tehnice a Primăriei municipiului Hunedoara. Angajatul primăriei are o experiență de 11 ani în toaletarea arborilor.

De asemenea, între Primăria municipiului Hunedoara și Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” – Secția Simeria există un protocol de colaborare în vederea acordării de asistență tehnică pentru proiectarea și realizarea amenajărilor de spații verzi în municipiul Hunedoara.

LUCRĂRI: Hunedoara este activă! Început de săptămână intens în municipiul HunedoaraContinuă lucrările de modernizare ale infrastructurii rutiere și pietonale pe străzile Poștei, Zambilelor și Traian Vuia.Angajații Salubprest Hunedoara scot zilele acestea bulbii de lalele din rondouri, care vor fi uscați și mai apoi în primăvara anului viitor vor fi replantați făcându-se astfel economii majore pentru florile ce ne încântă privirea, dar și sufletul în fiecare primăvară. În locul lalelelor vom planta flori de sezon pentru a păstra frumusețea orașului nostru!

Ne ocupăm de întreținerea zonelor verzi din toate cartierele municipiului nostru. Astăzi cosașii au acționat pe străzile Avram Iancu, Transilvaniei, Traian Vuia, Delavrancea, Pinilor, etc. Acțiunea va continua până la acoperirea întregului oraș și a satelor aparținătoare.

Alți angajați, zilele acestea, repară mobilierul urban, întrețin semafoare, toarnă plombe și asfaltează (Sarmisegetuza), refac marcajele longitudinale și trecerile de pietoni (Avram Iancu, Republicii), întrețin curățenia în orașul nostru!Cu toții ne iubim orașul curat!

SĂNĂTATE: Farmacia care asigură permanența în noaptea de 19/20 mai 2020 este DR. MAX 3 de pe Str. George Enescu nr. 9, tel. 0726-301348. Aceasta este deschisă între orele 21:00 – 7:00.