Medicii Hunedoarei

Medicii Hunedoarei: Dr. Alexandra Petre

Endocrinologia s-a dezvoltat ca o specialitate din medicina internă. România are o tradiție deosebită în acest sens. La noi în țară s-a fondat prima catedră de endocrinologie din lume (1933) și tot în România s-a scris cel dintâi tratat de endocrinologie. Lucrurile s-au dezvoltat în direcția supraspecializării, endocrinologia devenind o specialitate de sine stătătoare.

Endocrinologia este, așadar, specialitatea medicală care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul afecțiunilor sistemului endocrin. Sunt investigate afecțiuni tiroidiene (hipo- sau hiperfuncția tiroidiană, tiroidita cronică autoimună, noduli tiroidieni), afecțiuni hipofizare, adrenale, gonadale, precum și tulburările metabolismului calcic (osteoporoza). Vorbim despre o specialitate în care nu abordăm patologia unui singur organ, ci a unui întreg sistem, al cărui echilibru este esențial în menținerea funcționalității optime a întregului nostru organism.

În contextul în care importanța medicului endocrinolog este atât de mare, a fost o reală bucurie să aflăm câteva informații despre cea care, începând cu data de 1 februarie, va fi angajata spitalului nostru pe specialitatea amintită mai sus.

Dr. Alexandra Petre este medic specialist endocrinolog și s-a născut la Pitești, unde a crescut până la vârsta de 6 ani, mai apoi mutându-se cu familia la Sibiu, unde a urmat cursurile gimnaziale, liceul, facultatea și rezidențiatul. Doamna doctor este absolventa prestigiosului Colegiu Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, o instituție de învățămând cu vechime, înființată în 1692 și care numără printre foștii săi absolvenți nume ca Ștefan Octavian Iosif, Octavian Goga, Aurel Vlaicu, Emil Cioran și Paul Goma.

În acest context educațional și-a găsit doamna doctor Petre vocația: ”Am știut dintotdeauna că vreau să devin medic, pentru mine nu a existat o altă opțiune și am știut încă din perioada liceului, când mă pasionau biologia și anatomia, că decizia este luată.”

Dr. Petre și-a definitivat rezidențiatul pe endocrinologie și a profesat în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, iar peste câteva zile va deveni câștigul Spitalului Municipal Hunedoara. I-am pus doamnei doctor întrebări cu privire la ce anume a fascinat-o la ramura endocrinologiei și am aflat că suntem în prezența unei specialități în care nu trebuie să înveți pe dinafară noțiuni abstracte, ci este esențial să gândești, să te întrebi de ce, care este cauza și care efectul.

”Totul la ceea ce înseamnă endocrinologie mi s-a părut foarte interesant, este o specialitate foarte logică, totul în endocrinologie are o logică și m-a preocupat să aflu în ce măsură hormonii influențează comportamentul și procesele fiziologice ale dezvoltării ființei umane, pentru că există atât de multe probleme ale hipofizei sau tiroidei, de exemplu.” Am mai aflat în urma dialogului nostru cu dr. Petre că eforturile endocrinologilor în diagnosticarea patologiilor specifice acestei discipline sunt dublate de programe naționale derulate în țara noastră care vin, prin screening-urile (analizele) care se efectuează, în sprijinul pacienților diagnosticați cu osteoporoză sau gușă (Programul Național de Boli Endocrine), precum și în sprijinul pacienților cu deficiențe de vitamina D, astfel persoanele care prezintă risc de a avea deficiență de vitamina D, de la gravide și copii până la adulți vor fi depistați în cadrul unui program al Ministerului Sănătății demarat acum un an și jumătate.

Și pentru că e util ca fiecare medic să aibă un grad de cunoștințe astfel încât pacientul să fie orientat spre un diagnostic și un tratament cât mai specifice și că lucrul acesta nu se poate fără a lucra în echipă, fiind necesară o abordare multidisciplinară, doamna doctor a ținut să amintească de primirea călduroasă de care a avut parte încă de la primele întâlniri cu cei care îi vor deveni în scurt timp colegi.

”Am fost întâmpinată de oameni calzi, deschiși și a avut parte de o primire foarte bună aici, la Hunedoara.” Dr. Petre are o fetiță de 3 ani și spune că se va muta cu familia în Hunedoara și ne-a mărturisit că nu a fost tentată niciodată să profeseze în afara granițelor țării.

Există înscris pe site-ul liceului absolvit de Domnia Sa un dicton în latină care spune așa: ”aequo animo” și care se traduce ”din tot sufletul, cu toată dăruirea”. Acesta este și îndemnul nostru pentru doamna doctor Alexandra Petre, să-și împlinească vocația, până la sfârșit, cu toată dăruirea. Mult succes în activitatea profesională!