Fotbal Centenar Corvinul

FOTBAL CENTENAR CORVINUL: Greu de uitat ultimul meci al sezonului la Hunedoara (episodul 24)

Seria dedicată fotbalului hunedorean şi, automat, celui mai iubit club din Hunedoara, Corvinul, continuă astăzi cu o altă cronică semnată de onorabilul Nicolae Stanciu, a unui alt meci Corvinul – Petrolul (de data aceasta cel din sezonul 1985 – 1986). Fără prea multe alte precizări şi prezentări, lăsăm melodia cuvintelor scrise atunci să se audă.

Greu de uitat ultimul meci al sezonului la Hunedoara

Dacă am folosi termenul „magnific” pentru încercarea de a caracteriza jocul din prima repriză a echipei hunedorene, cititorul care nu a fost prezent la gala festivă, de „la revedere, în primăvară”, sigur va spune că reporterul exagerează. Îi chemăm, însă, ca martori pe cei 10.000 de fericiţi care au avut inspiraţia să vină la stadion, şi ei vor confirma că, în această primă parte a jocului, fotbalul hunedorenilor a fost o apoteoză a geniului. A fost partea în care fotbaliştii Hunedoarei au arătat că pot să ofere vajnicilor susţinători măsura întregului lor talent.

Petrolul avea, până duminică, doar trei meciuri pierdute, cu doar 14 goluri primite în 15 partide. În a 16-a a primit 5 la Hunedoara, unde, efectiv, Petrolul nu a avut replică în faţa plăcerii cu care jucau hunedorenii. Corvinul este, la ora sfârşitului de sezon, o echipă la fel de frumoasă ca aceea de acum 4 – 5 ani. Cu toate că nu suntem la ora bilanţului, trebuie să spunem că revenirea Corvinului la spectacol, la plăcerea de a juca, este un merit al antrenorului Ion V. Ionescu, omul care a ştiut să facă numai ce era necesar: redeşteptarea plăcerii şi orgoliilor jucătorilor, scoaterea de sub vălul uitării a manierelor de joc cu care aceştia erau obişnuiţi, adică repunerea personalităţii echipei şi a fiecărui fotbalist în parte la cota valorică ce l-a consacrat. Regretăm că această demonstraţie nu a ţinut decât o repriză! Dar păcat era dacă ţinea un meci întreg, fiindcă tot nu te săturai de acel fotbal… Pentru că, deşi în întregul an Gabor a fost bun şi foarte bun, duminică el a fost senzaţional. I-a ieşit tot ce a încercat, el a pasat, el a primit, a interceptat, a recuperat, a alergat, a fentat şi a făcut ce a vrut, inclusiv a dat artistic pasa cu călcâiul care a dus la deschiderea scorului în primul minut de către Petcu.

Într-un fel, a fost meciul lui Gabor. Şi spunem asta nu pentru că a fost la originea altor două goluri (al treilea, marcat de Cojocaru în minutul 14, după o cursă, o pătrundere şi o pasă cum rar s-au văzut, şi al cincilea, încrist de Petcu din penalti, în minutul 85), ci pentru că el a fost duminică pe tot terenul, cu un randament extraordinar.

L-au urmat Klein, cu acelaşi constant şi laborios serviciu (din lovitura liberă executată de el, în minutul 31, Cojocaru a făcut 4 – 0), apoi Petcu. În acest moment, golgeterul merituos al campionatului, Petcu, este fotbalistul a cărui excepţională revenire în actualul sezon este una dintre cele mai mari realizări ale echipei, ale antrenorului; jucător cu eficacitate în creştere, autorul a două goluri şi co-autorul (cursa şi pasa) golului al doilea, marcat de tânărul Badea, în minutul 4.

Recitalul de gală nu a continuat şi după pauză, din motive pe care nu le-am înţeles. Faptul a permis oaspeţilor să arate ce ştiu, dar fără rezultat, pentru că, deşi dominau, se aflau încă sub obsesia celor petrecute în primele 45 de minute. Marcaţi de momentele grele prin care au trecut, n-au reuşit să concretizeze nici ocaziile prin care au trecut, n-au reuşit să concretizeze nici ocaziile cele mai bune pe care şi le-au creat, trimiţând mereu mingea pe lângă sau peste poartă, ori pierzând-o în faţa unui Mărginean de netrecut.

Din minutul 75, localnicii au reluat jocul cum ştiu, Mateuţ, Gabor, în special, făcând din nou ferfeniţă una dintre cele mai bune apărări din campionat, însă nonşalanţa a privat Corvinul de un scor-fluviu…

Ultimul meci al secozonului la Hunedoara greu va fi uitat! Poate, niciodată…

CORVINUL – PETROLUL = 5-0 (4-0)

Stadion: Corvinul; spectatori: 10.000.

Au marcat: Petcu (min. 1 si 84-din penalty), Badea (min. 4), Cojocaru (min. 14 si 31).

CORVINUL: Ioniţă – Nicşa, Dubinciuc, Mărginean, Târnoveanu – Mateuţ, Klein, Petcu – Gabor, Cojocaru (min. 65, Stroia), Badea (min. 77, Bozga)

PETROLUL: Jipa – Ştefan, Butufei, Pitulice, P. Guşe (min. 46, Hâncu)- Mocanu, Crângaşu, Grigore, Costin – Nuţă, I. Solomon (min. 63, Roşu).Arbitru: R. Petrescu (Braşov). La linie: I.Tarcan (Tg. Mureş) și V. Onu (Predeal).