comunicat

Primăria municipiului Hunedoara, premiată pentru excelență în eficiență energetică

Asociaţia Municipiilor din România (AMR) a acordat Primăriei municipiului Hunedoara „Premiul pentru excelență în eficiență energetică”, în cadrul Galei de Excelență AMR – 2021.

Premiile acordate de AMR la finalul acestui an sunt organizate pe 10 categorii, iar evaluarea se efectuează în baza rezultatelor obținute de fiecare primărie în parte în perioada 2018 – 2020, dar și în funcție de inițiativele pentru viitorul apropiat, pe fiecare categorie în parte.

Premiul acordat Primăriei municipiului Hunedoara vine ca urmare a numeroaselor proiecte de eficientizare energetică a clădirilor publice din oraș și a unităților școlare, proiecte finalizate în ultimii trei ani sau aflate în diferite stadii de implementare. Un alt argument pentru care municipalitatea Hunedoarei a fost desemnată câștigătoare a „Premiului pentru excelenţă în eficiență energetică” este abordarea Primăriei în ce privește rețeaua de iluminat public: cu toate că aceasta a fost extinsă cu 10 kilometri (ceea ce, în alte cazuri, ar fi generat și o creștere a consumului), în 2020 consumul total de energie a fost mai mic cu aproape 6 la sută decât în 2019. Acest lucru se datorează faptului că atât în proiectele de extindere, cât și în cele de înlocuire, se folosesc doar lămpi cu tehnologie LED. În plus, anul viitor, în Hunedoara, un proiect în valoare de aproape 2 milioane de euro pentru modernizarea iluminatului public de pe principalele artere rutiere va ajunge la faza lucrărilor efective.

„Premiul primit de Primăria municipiului Hunedoara este o confirmare a faptului că am luat deciziile potrivite, cu ani în urmă, când am decis să gândim cât mai multe proiecte pentru eficientizare energetică. Valoarea acestora, cumulată cu cea a investițiilor făcute de Primărie în ultimii trei ani în acest domeniu, se apropie de 27 de milioane de euro, o sumă importantă, dacă luăm în considerare dimensiunile orașului. În ultimii trei ani am modernizat cinci unități școlare, dintr-un total de 17. Jumătate din bugetul fiecărui proiect a fost alocat eficientizării energetice a clădirilor acestor unități. La ora actuală mai bine de 25 la sută dintre copiii Hunedoarei învață în școli și grădinițe eficientizate energetic. Acum sunt în diferite faze de implementare alte 13 proiecte de acest fel (14 blocuri turn, Ambulatoriul Spitalului Municipal și clădirea principală a spitalului, precum și mai multe unități școlare). Pentru perioada imediat următoare avem deja gândite încă 19 proiecte de modernizare și, implicit, eficientizare energetică. Așteptăm ghidurile de finanțare și suntem gata să le depunem. Ne dorim ca peste 3 – 4 ani, absolut toate clădirile școlilor din municipiu, inclusiv cele din satele aparținătoare, să fie modernizate și eficientizate energetic. Și nu ne vom limita la şcoli. Vom continua și cu celelalte clădiri publice dar vom încerca să întocmim proiecte de acest fel și pentru cât mai multe blocuri din oraș”, spune primarul municipiului Hunedoara.

Nu este prima reușită de acest fel. În 2019, Primăria municipiului Hunedoara a primit din partea AMR premiul pentru „Excelență în digitalizare – smart city”.