IN MEMORIAM IOAN DE HUNEDOARA ⚔️

Bătălia de la Belgrad (episodul 1)

Începem astăzi o nouă mini-serie de articole dedicată istoriei Hunedoarei. Pentru că Hunedoara este locul care a dat lumii „atletul lui Hristos” – Ioan de Hunedoara, omul care a schimbat istoria nu o dată. Iar momentul cel mai important din toată existenţa lui Ioan (Iancu) de Hunedoara a fost bătălia de la Belgrad, momentul în care invazia otomană în Europa, aparent implacabilă, a fost oprită.

Bătălia de la Belgrad (episodul 2)

Astăzi se împlinesc 565 de ani de la „spargerea” blocadei navale de pe Dunăre, în bătălia de la Belgrad, unul dintre cele mai importante momente din istoria Europei. Am ales să redăm momentul aşa cum l-a descris Camil Mureşan, în cartea lui, „Ioan de Hunedoara şi vremea sa”.

Bătălia de la Belgrad (episodul 3)

Cu 565 de ani în urmă, pe 21 iulie începea bătălia decisivă de la Belgrad, între armata condusă de Ioan de Hunedoara şi oştile sultanului Mehmed al II-lea. Este vorba despre bătălia despre care s-a spus, la vremea respectivă (şi se mai spune şi acum) că a salvat lumea creştină. În episodul trecut am rememorat momentul ruperii blocadei navale de pe Dunăre, la Belgrad. Astăzi, tot cu ajutorul cărţii lui Camil Mureşan – „Ioan de Hunedoara şi vremea sa”, parcurgem momentul confruntării decisive.

Scrisoarea lui Iancu de Hunedoara (episodul 4)

24 iulie 1456 este data la care Iancu de Hunedoara, comandant suprem al oştilor Ungariei, îi scria regelui Ladislau Postumul, descriindu-i pe scurt victoria obţinută împotriva turcilor la Belgrad.

In memoriam Ioan de Hunedoara (episodul 5)

Astăzi se împlinesc 565 de ani de la moartea lui Iancu de Hunedoara. Încheiem mini-seria dedicată memoriei lui Iancu (Ioan) de Hunedoara cu un alt fragment din cartea istoricului Camil Mureşan „Ioan de Hunedoara şi vremea sa” care relatează perioada de după victoria de la Belgrad (din 22 – 23 iulie 1456).