Vineri, în locul cunoscut de hunedoreni drept „La potcoavă”, un domn pe nume Romică Bârsan a inaugurat o expoziție inedită. Numele expoziției este „Pașii României prin socialism și democrație” și este o impresionantă colecție de obiecte din vremea comunismului.
Piesele de rezistență ale expoziției sunt uniformele militare, ordinele militare și alte distincții adunate de dl. Bârsan de la prieteni și cunoștințe, majoritatea cadre militare în rezervă, dar pe cei care nu sunt pasionați de domeniul militar îi impresionează celelalte obiecte.
În expoziția de la potcoavă puteți vedea televizoare vechi (și un pește de sticlă de pus deasupra), aparate de radio, telefoane cu disc, tablourile care se regăseau în multe dintre casele românești dinainte de Revoluție, bibelouri (erau câteva modele pe care le aveam toți), veselă și multe altele.
Romică Bârsan a amenajat chiar și o mică sală de clasă, cu bănci, planșe, manuale și mici manechine (pionieri) care poartă celebrele uniforme școlare albastre.
La inaugurarea expoziției au fost prezenți consilieri locali, personalități și doi primari ai municipiului: Dan Bobouțanu și Viorel Răceanu, primar al Hunedoarei în vremea comunismului și, dealtfel, cel mai longeviv primar al acestui oraș.
„Romică este unul dintre oamenii cei mai insistenți pe care i-am întâlnit în viața mea”, a spus primarul Dan Bobouțanu despre Romică Bârsan. „Cred că m-a sunat de 250 de ori pentru ceea ce vedem astăzi aici. Am fi vrut să facem această inaugurare la Castelul Corvinilor, dar din varii motive, niciodată nu am reușit să ținem pasul cu el. Ne bucurăm să vedem că sunt mulți oameni din societatea civilă care vin cu idei; Romică este unul dintre cei care au venit nu doar cu idei, ci și cu soluții. Ceea ce vedem aici este munca lui, meritul lui și al celor care l-au ajutat și ne dorim ca pe viitor să mutăm aceste costume la castel, unde să poată fi văzute de miile de turiști care vin acolo”.
La rândul său, Romică Bârsan a vorbit despre uniformele militare ale armatei române și ale altor structuri din România socialistă.
Pe lângă uniforme, am adunat aici ordine, medalii, insigne și plachete aniversare acordate cetățenilor din Hunedoara pentru contribuția lor la dezvoltarea economică a României ori din domeniile cultural, al sănătății, învățământului și altele, documente și distincții obținute de hunedoreni la manifestări cultural-artistice și sportive. Sper ca această expoziție să fie un factor de promovare a spiritului național printre cetățenii Hunedoarei, cât și pentru turiștii care vizitează fostul oraș al oțelului”, a spus Romică Bârsan.
Organizatorul mai spune că acesta este doar începutul. Noi spunem că aveți ce vedea la micul muzeu al comunismului din Hunedoara.
Biletul de intrare costă 10 lei, iar expoziția poate fi vizitată după următorul program:
- Luni – Vineri: 10:00 – 20:00
- Sâmbătă – Duminică: 09:00 – 20:00
Nu stiu sa va spun decit ca comunismul a facut foarte mult rau si ca a fost o perioada care a distrus Romania si ca nu am avut nici un viitor din cauza unor oamenii care nu au stiud decit sa oprime populatia si sa isi bata joc iar aceest muzeu ar trebui sa prezinte aceest adevar si cum oamenii nu aveau nici un drept si ca erau omorati in puscariile comuniste.