comunicat știri

Cum ne ferim de gripă

Direcția de Sănătate Publică a județului Hunedoara comunică tuturor cabinetelor de medicină de familie din județ că Ministerul Sănătătii a repartizat pentru Direcția de Sănătate Publică a județului Hunedoara un număr de 2013 doze de vaccin dTPa (vaccin diftero-tetano-pertussis acelular) pentru vaccinarea copiilor de 14 ani.

În zilele cu temperaturi scăzute, Direcția de Sănătate Publică a județului Hunedoara recomandă populației să evite deplasările în spații deschise și expunerea prelungită la frig; să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor prin viroze respiratorii (ex.: o igienă corectă a mâinilor); să consume alimente bogate în proteine, fructe și legume; să nu se renunțe la mișcare, activitate fizică; să se respecte regimul de odihnă (8 ore de somn pentru adulți și 9- 10 ore de somn pentru copii și adolescenți); să se evite consumul băuturilor alcoolice (acestea dau o falsă senzație de încălzire, iar datorită vasodilatației periferice favorizează pierderea de căldură a organismului uman cu instalarea mult mai rapidă a hipotermiei).

În cazul în care este necesară deplasarea în spații deschise, este recomandată folosirea mijloacelor de protecție adecvate – îmbrăcăminte care să ajute mecanismele de termoreglare ale organismului (hainele să fie îmbrăcate în staturi, de preferința din fibre naturale), căciuli, mănusi dar și încălțăminte călduroasă cu tălpi antiderapante pentru a preveni alunecarea și apariția unor entorse/fracturi. Trebuie evitată expunerea prelungită a mâinilor și picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături care apar cu precădere la nivelul extremităților.

Recomandări pentru grupele de populație vulnerabile:

  • persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cardiace și respiratorii: îmbrăcați-vă adecvat, protejați-vă zonele vulnerabile și expuneți-vă la vremea de afară doar strict, fără a sta prea mult în condiții defavorabile. Evitați deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiții de temperaturi scăzute.
  • copiii – să fie îmbrăcați adecvat momentului zilei și temperaturilor de afară; aceștia nu trebuie lăsati să aștepte în interiorul autovehiculelor parcate sau să fie transportați pe distanțe lungi în vehicule fără posibilități de climatizare și neechipate corespunzător.

Locuințele și spațiile închise de locuit trebuie să fie incălzite corespunzător (asigurându-se o temperatură de 18-20° C, iar în camerele copiilor 22° C) și trebuie evitată utilizarea instalațiilor improvizate, care pot duce la intoxicații cu monoxid de carbon.

În sezonul rece circulația bolilor acute respiratorii reprezintă principala cauză de imbolnăvire în rândul populației. Câteva recomandări privind prevenirea imbolnăvirii cu virusurile care sunt responsabile de apariția infecțiilor acute respiratorii, cât și pentru gripă sunt necesare de reamintit populației:

Cum ne ferim de îmbolnăvire?

  • Vaccinarea antigripală cu vaccin gripal sezonier-Vaccinarea continuă să fie singura metodă de profilaxie specifică a gripei. La circa 70-80% dintre persoanele care se vaccinează oferă o protecție de bună calitate (conform reprezentanților Ministerului Sănătății).
  • Ne spălăm des cu apă și săpun – ori de câte ori este nevoie.
  • Mai des ca oricând, în această perioadă, trebuie să ne spălăm fața și nasul pentru scăderea încărcăturii microbiene.
  • Atunci când strănutăm, folosim batista de unică folosintă, iar dacă nu avem, este de preferat să strănutăm pe manecă sau pe umăr, pentru a evita răspândirea particulelor posibil infectante.
  • Evităm aglomerațiile, atunci când nu este neapărat necesară prezența noastră în aceste locuri.
  • Respectarea unui regim de viată sănătos – alimentație bogată în proteine, legume și fructe, odihnă și mișcare (mers pe jos, cu bicicleta, sporturi diverse) este esențial pentru menținerea unui corp sănătos. De asemenea, persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cronice cardiace si respiratorii, este bine să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele îmbolnăvirii sau a apariției complicațiilor afecțiunilor existente.

Ce facem când ne îmbolnăvim?

  • La primele simptome de boală-care constau în rinoree, jenă în gât, febră pană la 38 de grade, stare generală proastă-trebuie să luăm legătura cu medicul de familie.
  • În momentul în care o persoană se îmbolnăvește, primul lucru pe care trebuie să îl facă este acela de a se autoizola. Următorul pas este de a contacta medicul de familie.
  • Este total greșită automedicația și, în special, tratarea, acasă, cu antibiotice, fără prescriere de la medic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.