comunicat știri

Vaccinare antigripală în județul Hunedoara – cum ne protejăm de gripă?

Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Hunedoara comunică tuturor cabinetelor de medicina de familie din judeţ că Ministerul Sănătăţii, prin adresa Ministerului Sănătăţii – Direcţia Generală de Asistenţă Medicală şi Sănătate Publică – nr. 63400, a repartizat tururor direcţiilor de sănătate publică un număr de 1.000.000 de doze de vaccin antigripal sezonier.

Pentru Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Hunedoara au fost repartizate un număr de 30.597 de doze (care vor fi aduse în data 06.12.2017 la sediul Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara de către furnizor, iar repartiţia lor la medicii de familie se va începe din data de 07.12.2017).

În sezonul rece circulaţia bolilor acute respiratorii reprezintă principala cauză de îmbolnăvire în rândul populaţiei. Conform comunicatului de presa al Ministerului Sănătății, la nivel naţional numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute a fost de 83.563, cu 3,7% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (86.996) şi cu 7,6% mai mare faţă de cel înregistrat în săptămâna precedentă (79.895).

Câteva recomandări privind prevenirea îmbolnăvirii cu virusurile care sunt responsabile de apariția infectiilor acute respiratorii, cât și pentru gripă sunt necesare de reamintit populaţiei:

Cum ne ferim de îmbolnăvire?

► Vaccinarea antigripală cu vaccin gripal sezonier. Vaccinarea continuă să fie singura metodă de profilaxie specifică a gripei. La circa 70-80% dintre persoanele care se vaccinează oferă o protecţie de buna calitate (conform reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii).
► Ne spălăm des cu apă şi săpun ori de câte ori este nevoie.
► Mai des ca oricând, în această perioadă, trebuie să ne spălăm faţa şi nasul pentru scăderea încărcăturii microbiene.
► Atunci când strănutăm, folosim batista de unică folosinţă, iar dacă nu avem, este de preferat să strănutăm pe mânecă sau pe umăr, pentru a evita răspândirea particulelor posibil infectante.
► Evităm aglomeraţiile, atunci când nu este neapărat necesară prezenţa noastră în aceste locuri.
► Respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bogată în proteine, legume şi fructe, odihnă şi mişcare (mers pe jos, cu bicicleta, sporturi diverse) este esenţial pentru menţinerea unui corp sănătos.

De asemenea, persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cronice cardiace şi respiratorii, este bine să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele îmbolnăvirii sau a apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente.

Ce facem când ne îmbolnăvim?

► La primele simptome de boală – care constau în rinoree, jenă în gât, febră până la 38 grade, stare generală proastă – trebuie să luăm legătura cu medicul de familie.
► În momentul în care o persoană se îmbolnăveşte, primul lucru pe care trebuie să îl facă este acela de a se autoizola. Următorul pas este de a contacta medicul de familie.
► Este total greşită automedicaţia şi, în special, tratarea acasă, cu antibiotice, fără prescriere de la medic.
Răcelile si gripele nu se tratează cu antibiotice!

Numărul normal al infecțiilor de tract respirator superior poate să ajungă și la zece într-un an pentru o persoană. O persoană bolnavă care se izolează la domiciliu se poate însănătoşi după 7 zile, dacă nu are alte afecţiuni, chiar dacă face o formă severă de boală. Dar, dacă această persoană bolnavă continuă să meargă la serviciu, cu siguranţă îi va infecta şi pe cei din jur şi e posibil ca unii dintre aceştia să facă forme severe de boală sau chiar letale.

Campania de vaccinare antigripală gratuită demarează în județul Hunedoara joi, 7 decembrie 2017

Vaccinarea antigripală continuă să fie singura metodă de profilaxie specifică a gripei; ea asigură la circa 70-80% dintre persoanele care se vaccinează ofera o protecție de bună calitate. Vaccinarea antigripală se recomandă a fi efectuată pe toată durata sezonului gripal, iar imunitatea durează cel mult 1 an. Interesul populației pentru vaccinare este într-un trend descrescător, în ciuda campaniilor efectuate de către medici sau chiar de asociațiile de pacienți, care încurajează această măsură de profilaxie. Sunt trei motive pentru care interesul pentru vaccinare este în scădere:
► un prim motiv ar fi dispariția multor boli (pe teritoriul României) care sunt prevenite prin vaccinare. În lipsa bolii, oamenii renunță la vaccinare;
► pe de altă parte, există un curent care afectează nu numai România, ci este un curent la nivel global prin care vaccinarea este atacată de diverse grupuri mai puțin informate sau mai puțin binevoitoare în ceea ce privește acest tip de prevenție, singurul demonstrat ca eficient;
► cea de-a treia cauza este legata de o informare insuficienta / aprovizionare cu sincope.

În acest an, Ministerul Sănatății asigură și în acest sezon rece vaccinarea antigripală sezonieră pentru imunizarea persoanelor aflate în grupele de risc (conform OMS):
► persoanele aflate în evidență cu afecțiuni medicale cronice;
► femeile gravide;
► personalul medical;
► persoanele (adulți și copii) rezidente în instituții de ocrotire socială;
► persoanele cu vârsta egală sau peste 65 de ani.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.