știri

Vaccinați-vă împotriva gripei!

În zilele cu temperaturi scăzute, Ministerul Sănătații și Direcția de Sănătate Publică (DSP) a județului Hunedoara recomandă populației să asculte sfatul medicilor, să evite deplasările în spații deschise și expunerea prelungită la frig, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor prin viroze respiratorii și să consume alimente bogate în proteine, fructe și legume

În cazul în care este necesară deplasarea în spații deschise, este recomandată folosirea mijloacelor de protecție adecvate – căciuli, mănuși etc. Trebuie evitată expunerea prelungită a mâinilor și picioarelor la temperaturi scăzute, pentru a se feri de degerături. De asemenea, în cazul simptomelor de răceală, trebuie evitată automedicația și este recomandată consultarea medicului.

Specialiștii de sănătate publică recomandă ca persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cardiace și respiratorii, să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate în condiții de temperaturi scăzute.

În această perioadă, trebuie să se acorde o atenție specială copiilor – aceștia nu trebuie lăsați să aștepte în interiorul autovehiculelor parcate sau să fie transportați pe distanțe lungi în vehicule fără posibilități de climatizare și neechipate corespunzător. Locuințele și spațiile închise de locuit trebuie să fie încălzite corespunzător și trebuie evitată utilizarea instalațiilor improvizate, care pot duce la intoxicații cu monoxid de carbon.

DSP jud. Hunedoara monitorizeaza măsurile care se impun la nivelul unităților sanitare, astfel încât acestea să poată primi, tria și interna un număr mai mare de pacienți, pe perioada atenţionărilor meteo.

În saptamana 19 – 25 februarie 2018,  numărul infecţiilor acute respiratorii înregistrate pe teritoriul judeţului Hunedoara este de 1.993 de cazuri, dintre care pneumonii 829 de cazuri. Au fost internate un număr de 228 cazuri, față de aceeași săptămână din 2017, când au fost înregistrate 1.242 de cazuri, dintre care pneumonii 486 de cazuri.

Pana la aceasta oră, situatia bolnavilor și a suspecților de gripă este (total/județ de la începutul anului: 45 persoane):

  • un deces de gripă AH1N1 confirmat în 31 ianuarie 2018
  • 18 cazuri confirmate gripa de tip B
  • 13 cazuri confirmate gripa tip AH1N1
  • un caz confirmat gripă tip AH3
  • 10 cazuri pentru care s-a infirmat cu laboratorul gripa
  • 3 cazuri suspecte de gripa pentru care nu există, încă, confirmarea cu laboratorul

Până la această oră, un numar de 28597 persoane cu vaccin gripal trivalent sezonier ( judetuluHunedoara i s-au repartizat 30597 doze de vaccin gripal trivalent sezonier) – fata de anul 2017 cand au fost utilizate toate cele 10600 doze de vaccin gripal trivalent sezonier care au fost repartizate judetului Hunedoara pentru sezonul rece 2016-2017 .In sezonul rece circulaţia bolilor acute respiratorii reprezintă principala cauză de îmbolnăvire în rândul populaţiei

În săptămâna 12 – 18 februarie 2018, numărul infecțiilor acute respiratorii înregistrate pe teritoriul județului Hunedoara este de 1.933 de cazuri, din care pneumonii 733 de cazuri, față de aceeași săptămână din 2017 când au fost înregistrate 978 de cazuri din care pneumonii 479 de cazuri.

Până la această oră situația bolnavilor și asuspectilor de gripă este (total județ de la începutul anului 25 persoane):

  • un deces de gripă AH1N1 confirmat în 31. 01. 2018
  • 7 cazuri confirmate gripă de tip B
  • 7 cazuri confirmate gripă tip AH1N1
  • 3 cazuri pentru care s-a infirmat cu laboratorul gripă
  • 7 cazuri suspecte de gripă pentru care nu avem încă confirmarea cu laboratorul.

Până la această oră, un număr de 28.202 persoane au fost vaccinate cu vaccin gripal trivalent sezonier (județului Hunedoara i s-au repartizat 30.597 doze de vaccin gripal trivalent sezonier) față de anul 2017, când au fost utilizate toate cele 10.600 doze de vaccin gripal trivalent sezonier care au fost repartizate județului pentru sezonul rece 2016-2017.

În săptămâna 5 – 11 februarie 2018, numărul infecțiilor acute respiratorii înregistrate pe teritoriul județului Hunedoara este de 1.402 de cazuri, din care pneumonii 581 de cazuri, față de aceeași săptămână de anul trecut, când au fost înregistrate 1.442 de cazuri din care pneumonii 507 cazuri. Situația bolnavilor și a suspecților de gripă este (total județ de la începutul anului: 14 persoane):

  • un deces de gripă AH1N1 confirmat în 31 ianuarie 20182
  • 2 cazuri confirmate gripă de tip B
  • 3 cazuri confirmate gripă tip AH1N1
  • 2 cazuri pentru care s-a infirmat cu laboratorul gripă
  • 6 cazuri suspecte de gripă pentru care nu există, încă, confirmarea laboratorului.

În săptămâna 29 ianuarie – 4 februarie 2018, numărul infecţiilor acute respiratorii inregistrate pe teritoriul judeţului Hunedoara este de 974 de cazuri din care pneumonii 497 de cazuri, au fost internați un număr de 202 pacienți, față de aceeași săptămână din 2017, când au fost înregistrate 1.442 de cazuri dintre care pneumonii 507; pâna acum au fost înregistrate 2 cazuri confirmate de gripă (1 caz de gripă AH1 N1, persoana de 62 ani care a decedat și o persoană de 76 de ani – gripă tip B; nu au fost vaccinate), iar pentru 5 persoane s-au trimis probe la Institutul Cantacuzino București pentru confirmare; au fost vaccinate până acum 21.637 de persoane cu vaccin gripal trivalent sezonier (județului Hunedoara i s-au repartizat 30.597 de doze de vaccin gripal trivalent sezonier) față de anul 2017, când au fost utilizate toate cele 10.600 doze de vaccin gripal trivalent sezonier care au fost repartizate județului nostru pentru sezonul rece 2016-2017 .

Direcția de Sănătate Publică (DSP) a județului Hunedoara comunică tuturor cabinetelor de medicină de familie din județ că Ministerul Sănătăţii face un apel către medicii de familie să continue vaccinarea antigripală, mai ales pentru categoriile de risc, având în vedere evoluţia sezonului epidemic de gripă care în acest an a debutat mai târziu faţă de sezonul din anul anterior.

Există argumente pentru continuarea vaccinării antigripale, având în vedere evoluţia circulaţiei virusurilor gripale şi posibilitatea ca actualul sezon de gripă să se prelungească până la primăvară” – preşedintele Asociaţiei Române de Microbiologie, Alexandru Rafila.

Vaccinarea se poate realiza pe toată durata sezonului gripal, iar imunitatea durează cel mult un an. În sezonul rece, circulația bolilor acute respiratorii reprezintă principala cauză de îmbolnăvire în rândul populației. Câteva recomandări privind prevenirea îmbolnăvirii cu virusurile care sunt responsabile de apariția infecțiilor acute respiratorii cât și pentru gripă sunt necesare de reamintit populației:

Cum ne ferim de îmbolnăvire?

  • Vaccinarea antigripală cu vaccin gripal sezonier. Vaccinarea continuă să fie singura metodă de profilaxie specifică a gripei. La circa 70-80% dintre persoanele care se vaccinează, oferă o protecție de bună calitate (conform reprezentanților Ministerului Sănătății)
  • Ne spălăm cu apă şi săpun ori de cate ori este nevoie
  • Mai des ca oricând, în această perioadă, trebuie să ne spălăm faţa şi nasul, pentru scăderea încărcăturii microbiene
  • Atunci când strănutăm, folosim batista de unică folosinţă, iar, dacă nu avem, este de preferat să strănutăm pe mânecă sau pe umăr, pentru a evita răspândirea particulelor posibil infectante
  • Evităm aglomerațiile, atunci când nu este neapărat necesară prezenţa noastră în aceste locuri
  • Respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bogată în proteine, legume şi fructe, odihnă şi mişcare (mers pe jos, cu bicicleta, sporturi diverse) – este esenţial pentru menţinerea unui corp sănătos
  • De asemenea, persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cronice cardiace și respiratorii, este bine să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele îmbolnăvirii sau a apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente

Ce facem când ne îmbolnăvim?

  • La primele simptome de boală –care constau în rinoree, jenă în gât, febră până la 38 de grade, stare generală proastă – trebuie să luăm legătura cu medicul de familie
  • În momentul în care o persoană se îmbolnăveşte, primul lucru pe care trebuie să îl facă este acela de a se autoizola. Următorul pas este de a contacta medicul de familie
  • Este total greşită automedicaţia şi, în special, tratarea, acasă, cu antibiotice, fără prescriere de la medic

Răcelile și gripele nu se tratează cu antibiotice! Numărul normal al infecțiilor de tract respirator superior poate să ajungă și la zece într-un an pentru o persoană.

O persoană bolnavă care se izolează la domiciliu se poate însănătoşi după 7 zile, dacă nu are alte afecţiuni, chiar dacă face o formă severă de boală. Dar, dacă această persoană bolnavă continuă să meargă la serviciu, cu siguranţă îi va infecta şi pe cei din jur şi e posibil ca unii dintre aceştia să facă forme severe de boală sau chiar letale.

În acest an Ministerul Sănătății asigură și în acest sezon rece vaccinarea antigripală sezonieră pentru imunizarea persoanelor aflate în grupele de risc (conform OMS):

    • persoanele aflate în evidență cu afecțiuni medicale cronice;
    • femei gravide;
    • personalul medical;
    • persoane (adulți și copii) rezidente în instituții de ocrotire socială;
    • persoane cu vârsta egală sau peste 65 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.