comunicat știri

Vaccinarea antirabică a animalelor domestice și de companie se poate face gratuit și fără microciparea prealabilă

Curtea Constituțională a României a decis, în 23.01.2018, ca vaccinarea antirabică a carnasierelor domestice să nu mai fie condiționată de microciparea în prealabil a animalelor. Registrul Electronic al Animalelor Domestice și de Companie (READC), o asociație din Turda, jud. Cluj, solicită ca în temeiul art. 19 alin. 1 lit. a și i din Legea 340/2004 privind Prefectul și Instituția Prefectului să se respecte, la nivelul județului, Decizia CCR nr. 23/23.01.2018.

La data de 23 ianuarie 2018, Curtea Constituțională a admis excepția de neconstituționalitate a prevederilor art. 13 ind. 3 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 155/2001, invocată de către READC, și a decis ca vaccinarea antirabică a carnasierelor domestice să nu mai fie condiționată de microciparea în prealabil a animalelor.

Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 216/09.03.2018 și este general obligatorie odată cu publicarea sa în Monitorul Oficial. De la această dată, normele declarate neconstituționale sunt suspendate de drept, iar Decizia Curții Constituționale trebuie pusă în aplicare.

Înștiințăm, astfel, proprietarii de animale de această modificare legislativă.

Medicii veterinari de circumscripție sanitar-veterinară din fiecare cartier, oraș, sat, comună au obligativitatea de a vaccina antirabic și gratuit toți câinii și pisicile și pot înscrie animalele în Registrul ANSVSA – Vaccinuri și Boli, care este gratuit și obligatoriu pentru a fi raportat la OIE (Organizația mondială pentru sănătate animală).

România nu este o țară liberă de rabie, precum majoritatea țărilor din Vestul Europei, dreptul general al românilor la siguranță și sănătate publică era pus de ani de zile pe plan secundar din cauza legislației care condiționa vaccinul antirabic, gratuit și obligatoriu, de plata în privat și la libera negociere a microcipării, înregistrării în RECS a carnetului de sănătate și a manoperei medicului veterinar. Prin urmare, stăpânii de câini care nu-și permiteau să plătească pentru implantarea microcipului, carnet și înregistrare, nu puteau beneficia nici de vaccinul gratuit și obligatoriu pentru câinii lor.

RABIA, cunoscută și ca TURBARE, este o boală infecțioasă acută, transmisibilă de la animal la om, cu o evoluție dramatică, având de cele mai multe ori un sfârșit mortal, iar conform statisticilor deținute de asociația READC, realizate în urma răspunsurilor primite de la spitalele și clinicile din România, circa 15.000 de cetățeni au fost mușcați și tratați împotriva virusului rabic, în anul 2016.

În municipiul Hunedoara, cabinetul medical la care puteți apela pentru vaccinarea antirabică gratuită este al domnului dr. Daniel VÂȚĂ.

Cabinetul medical SC FARM BECARSIVET SRL are punctul de lucru în Hunedoara, pe str. Nicolae Bălcescu, nr. 1. Tel. 0723-394.766.

Program: 8:00 – 15:30.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.