comunicat

Ziua Mondială a Bolii Parkinson: 11 aprilie

În fiecare an, la 11 aprilie (ziua de naştere a medicului James Parkinson, primul medic care a descris
simptomele bolii), se marchează Ziua Mondială a Bolii Parkinson, proclamată din iniţiativa Papei Ioan Paul
al II-lea în 1992.

Boala Parkinson este o boală degenerativă, caracteristică omului, ce survine în urma distrugerii lente şi progresive a neuronilor. Întrucât zona afectată joacă un rol important în controlul mişcărilor, pacienţii prezintă gesturi rigide, sacadate şi incontrolabile, tremor şi instabilitate posturală.

Cele trei semne ale bolii Parkinson sunt: tremorul de repaus, rigiditatea și bradikinezia.

Dintre acestea, două sunt esențiale pentru stabilirea diagnosticului. Instabilitatea posturală este al patrulea semn, dar survine tardiv, de obicei după 8 ani de evoluție a bolii. În 70% din cazuri, gesturile ritmice incontrolabile ale mâinilor, capului sau picioarelor constituie
primul simptom și se manifestă în special în repaus și în perioadele de stres. Tremorul este diminuat în timpul mișcărilor și dispare în somn, este accentuat de stres și de oboseală. Tremorul devine mai puțin evident pe masura evoluției bolii.

  • Rigiditatea se referă la creșterea rezistenței la mobilizarea pasivă a mușchilor și este mai evidentă la mișcările voluntare ale membrului contralateral.
  • Bradikinezia se referă la lentoarea mișcărilor, dar include și scăderea mișcărilor spontane și scăderea amplitudinii mișcărilor. Bradikinezia este vizibilă prin micrografie (scris de mână mic, ilizibil), hipomimie (diminuarea mișcărilor mimice), clipit rar și hipofonie (voce diminuată).
  • Instabilitatea posturală se referă la tulburările de echilibru și coordonare. Apariția sa este o etapă importantă în evoluția bolii, deoarece instabilitatea posturală este dificil tratabila și este o sursa comună de invaliditate în stadiile avansate ale bolii.

Demența survine tardiv în evoluția bolii Parkinson și afectează 15% – 30% din pacienți. Memoria recentă este afectată.

Ca afecţiune medicală, aceasta este recunoscută din 1817, odată cu publicarea „Eseu despre paralizia tremurătoare” de Dr. James Parkinson. Boala Parkinson, aşa cum au stabilit în anul 1960 savanţii When Ehringer şi Hornykiewic, este o dezordine a creierului cauzată de distrugerea sau degenerescenţa neuronilor care produc dopamina (substanţa neurostimulatoare, responsabilă cu capacitatea organismului de a-şi controla mişcările), nivelul acesteia din creier scăzând cu circa 20% faţă de valorile normale, principala arie afectată fiind situată profund, în substanţa cerebrală, fiind numită şi „substantia nigra” (substanţa neagră).

O mai mare informare va reduce stigma asociată cu această boală, va creşte înţelegerea şi sprijinul
comunităţii şi va conduce la creşterea calităţii vieţii pentru cei afectaţi de această maladie.
CAZURI NOI DE PARKINSON (INREGISTRATE IN JUDEŢUL HUNEDOARA – medici de familie)

An              Total cazuri noi înregistrate          15 – 64 ani            peste 64 ani
2014                   211                                                       87                                 124
2015                   307                                                       93                                214
2016                   487                                                     108                                379
2017                   422                                                       93                                329

DSP Hunedoara, prin Compartimentul Evaluare şi Promovare a Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate, va celebra Campania „Ziua Internaţională a bolii Parkinson” alături de Asociaţia Antiparkinson România din Deva, in data de 11.04.2018, ora 11:00, când se va amplasa cortul pe zona pietonală din fața sediului Direcției de Sănătate Publică, unde se vor distribui materiale informativ-educative.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.