știri

Ziua Mondială a Sănătății: 7 aprilie 2018

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Hunedoara, în colaborare cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, Crucea Roşie, Serviciile Publice Locale de Asistență Socială, unde sunt angaţati medici şcolari şi asistenţi medicali şcolari, asistenţi medicali comunitari şi mediatori sanitari, organizează în perioada 7-14 aprile 2018 activităţi de informare şi conştientizare a populaţiei cu privire la importanța atingerii Acoperirii Universale cu Servicii de Sănătate (în engleză: Universal Health Coverage sau UHC).

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), aproximativ jumătate din populația lumii nu are acces la servicii esențiale de sănătate. De asemenea, aproximativ 800 de milioane de persoane (12% din populația lumii) plătesc cel puțin 10% din veniturile gospodăriei pentru serviciile de sănătate de care beneficiază, iar 100 de milioane de persoane sunt împinse în ”sărăcie extremă” (trăind cu echivalentul a 1,90 dolari pe zi sau chiar mai puțin) în urma cheltuielilor cu serviciile de sănătate.

Accesul la servicii esențiale de sănătate de calitate și la protecție financiară în procesul de accesare a acestor servicii îmbunătățesc sănătatea populației, cresc speranța de viață, protejează țările de apariția unor epidemii, reduc sărăcia și riscul de foamete, creează locuri de muncă, susțin creșterea economică și egalitatea de gen. Țările care investesc în UHC își asigură o dezvoltare sănătoasă a capitalului uman național. Din acest considerent, în ultimele decenii UHC a devenit o strategie-cheie pentru atingerea progresului în ceea ce privește indicatorii din sănătate și din alte domenii de dezvoltare.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, acoperirea universală cu servicii de sănătate definește asigurarea accesului tuturor persoanelor la servicii de promovare a sănătății, de prevenire a îmbolnăvirilor, curative, de reabilitare și paliative de o calitate suficientă astfel încât să fie eficiente, menținând în același timp o povară financiară cât mai scăzută în rândul populației în urma accesării acestor servicii.

În România s-a înregistrat o evoluție ascendentă în ceea ce privește acoperirea serviciilor de planificare familială și o evoluție staționară și ușor descendentă a acoperirii vaccinale DTP3. În ceea ce privește numărul vizitelor medicale prenatale și adresabilitatea serviciilor medicale în cazul copiilor suspectați de pneumonie se poate nota absența datelor în evoluție.

În ceea ce privește subindicatorul numărul II, Boli infecțioase, se observă evoluții ascendente atât pentru acoperirea populațională cu tratament HIV, cât și cu tratamentanti-TB eficient, în timp ce accesul la servicii sanitare de bază-apă potabilă curentă și canalizare înregistrează o evoluție staționară în intervalul 2005-2015.

Pentru subindicatorul III, Boli cronice, se pot nota evoluții relativ staționare (dar și absența datelor primare) în ceea ce privește nivelurile tensiunii arteriale în valori normale și a glicemiei a jeun în valori normale în rândul populației, precum și o valoare de 87% în ceea ce privește prevalența standardizată în funcție de vârstă a adulților peste 15 ani care nu fumează.

Pentru subindicatorul IV, Capacitatea și accesibilitatea serviciilor de sănătate, se observă, în perioada 2000-2015, o evoluție ascendentă a numărului de paturi de spital/10.000 de locuitori și a numărul de medici/1000 locuitori, în timp ce pentru numărul de medici psihiatri/100.000 locuitori și numărul de chirurgi/100.000 de locuitori sunt foarte puține date disponibile. Nu în ultimul rând, indexul de capacitate IHR, care denotă gradul de siguranță la nivelul sistemului de sănătate, prezintă o evoluție sinusoidală.

În ceea ce privește nivelul poverii financiare în rândul populației în urma accesării serviciilor de sănătate, în România, proporția (%) din populație care suportă cheltuieli ”catastrofale”, respectiv mai mult de 10% sau 25% din totalul veniturilor gospodăriei pentru plata serviciilor de sănătate a prezentat un trend ușor (dar constant) ascendent în perioada 2000-2012.

Cu prilejul celebrării Zilei Mondiale a Sănătății 2018, promovăm sloganul „Sănătate pentru toți!” şi materialele informative propuse de Organizația Mondială a Sănătății, aflate pe website-ul http://www.who.int/campaigns/world-health-day/2018/en/. Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, asigură coordonarea la nivel naţional a acestei campanii.

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Hunedoara va celebra Campania Ziua Mondială a Sănătăţii la sediul D.S.P. Deva, în sala de festivităţi, în data de 04.04.2018, ora 12:00.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.