eveniment

Importanța igienei mâinilor

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Hunedoara, în colaborare cu unităţile sanitare din judeţul Hunedoara, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi unităţile de învăţământ cu profil sanitar, celebrează în data de 5 mai 2018 campania „SALVEAZĂ VIEŢI: Igiena Mâinilor”. Tema campaniei din acest an este SEPTICEMIA , iar sloganul este „Preveniţi septicemia în spital – este în mâinile voastre”. 

Organizația Mondială a Sănătății cheamă la acţiune personalul medical împotriva septicemiei, în contextul igienei mâinilor şi programelor de prevenire şi control al infecţiilor (PCI) anunțând următoarele teme de acţiune pentru Campania din 2018, aliniate cu sloganul:

  • Personalul medical – „Cele 5 Momente pentru igiena mâinilor pentru prevenirea septicemiei în spitale”
  • Coordonatorii Programelor de Prevenire şi Control al Infecţiilor (PCI) – „Fii un campion în promovarea igienei mâinilor pentru prevenirea septicemiei în spitale”
  • Managerii de spitale – „Preveniţi septicemia în spitale, faceţi din igiena mâinilor un indicator de calitate în spitalul vostru”
  • Ministerele Sănătăţii – „Implementaţi decizia referitoare la septicemie, adoptată la Adunarea Mondială pentru Sănătate OMS din 2017. Faceţi din igiena mâinilor un marker naţional al calităţii asistenţei medicale”
  • Grupuri de susţinere pentru pacienţi – „Solicitaţi cele 5 Momente pentru igiena mâinilor pentru prevenirea septicemiei în spitale”.

Recunoaşterea septicemiei ca o cauză majoră de morbiditate şi mortalitate pe plan global a crescut în ultimii ani, datorită eforturilor unui spectru larg de actori implicaţi, din sectorul public şi privat. Pe plan global, se estimează că septicemia afectează în fiecare an mai mult de 30 milioane de pacienţi. Septicemia este acum inclusă ca un subiect important de sănătate.

Septicemia (Sepsis) apare ca răspuns al organismului atunci când infecţia afectează ţesuturile şi organele. Dacă nu este recunoscută din timp şi gestionată prompt, poate duce la şoc septic, insuficienţe multiple de organ şi deces. Este o complicaţie gravă a infecţiei în toate ţările şi în mod particular în ţările slab şi mediu dezvoltate reprezintă o cauză majoră de morbiditate şi mortalitate maternă şi neonatală.

Problemele din cadrul îngrijirilor pentru sănătate, aşa cum sunt infecţiile nosocomiale, de multe ori invizibile, sunt provocări politice şi sociale pe care trebuie să le abordăm acum. Spitalele şi alte unităţi sanitare sunt invitate să ia parte la această iniţiativă globală pentru a continua creşterea nivelului de conştientizare în privinţa importanţei igienei mâinilor, pentru a transfera acţiunile la nivelul îngrijirilor şi pentru a reduce infecţiile nosocomiale.

Cazurile de infecţii nozocomiale raportate de către unităţile sanitare cu paturi în judeţul Hunedoara

  • Anul 2014: Infecții nosocomiale: 25
  • Anul 2015: Infecții nosocomiale: 36
  • Anul 2016: Infecții nosocomiale: 98
  • Anul 2017: Infecții nosocomiale: 170

În România, Campania „SALVEAZĂ VIEŢI: Igiena Mâinilor” este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică şi implementată local de către Direcţiile de Sănătate Publică judeţene şi cea a municipiului Bucureşti. Directia de Sănătate Publică, în parteneriat cu Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva, Spitalul de Urgenţă Petroşani şi Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara, vor celebra Campania „Salvează Vieţi: Igiena Mâinilor” în următoarele date:

  • 2 mai 2018, în secţiile de chirurgie ale Spitalului de Urgenta Petroșani;
  • 3 mai 2018, ora 13:00, simpozion in Amfiteatrul din cadrul Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara;
  • 4 mai 2018, între orele 10 și 11, acţiune cu cortul amplasat pe zona pietonală din faţa Direcției de Sănătate Publică Deva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.