Ziua Mondială a Inimii: 29 septembrie 2018

Ziua Mondială a Inimii – 29 septembrie este o șansă pentru oamenii din întreaga lume să ia parte la cea mai mare intervenție din lume împotriva bolilor cardiovasculare (BCV). Orice boală a inimii, boala vasculară a creierului sau boala vasului de sânge constituie o boală cardiovasculară. 

Cele mai răspândite boli cardiovasculare includ boala coronariană și boala cerebrovasculară (de exemplu, accident vascular cerebral). În 2016 față de 2014-2015, în România s-a înregistrat o scădere modică a procentului de cazuri noi BCV din totalul pacienților BCV în evidențele medicilor de familie iar numărul pacienților externați cu BCV a scăzut moderat.

Obiectivul OMS este crearea unor medii pentru sănătatea inimii. Toată lumea, indiferent de localizare sau de statutul socio-economic, merită un acces egal la un mediu favorabil sănătății, la informații despre sănătate, tratament și îngrijire, astfel încât toți oamenii de pe glob să poată sa aibă o inimă sănătoasă toata viața, de a imbunatati sănătatea la nivel global, prin încurajarea oamenilor să facă schimbări de stil de viață și de promovare a educației la nivel internațional cu privire la ceea ce este bun pentru inimă.

Ziua Mondială a Inimii este comemorată pentru a promova diferite etape preventive și schimbări în stilul de viață pentru a evita orice afecțiune cardiovasculară, cum ar fi infarct miocardic, accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă și orice altă afecțiune legată de aceasta. În medie, peste 17 milioane de persoane mor anual din cauza bolilor legate de inimă. Acest lucru este mai mult decât cel al persoanelor care mor din cauza HIV, a malariei și a cancerului. Fiecare om are șansa de a face alegeri pentru sănătatea inimii oriunde ar trăi, ar munci și s-ar relaxa.

Boala cardiovasculară (BCV) este responsabilă pentru aproape jumătate din toate decesele cauzate de bolile netransmisibile (NCD), devenind cel mai mare criminal din lume. Ziua Mondială a Inimii este, prin urmare, platforma perfectă pentru ca toate comunițățile să se unească în lupta împotriva BCV și să reducă povara globală a bolii. Păstrați-vă inima sănătoasă și ajutați-i pe alții să facă același lucru.

Anul acesta cerem oamenilor din întreaga lume să facă o promisiune: pentru inima mea, pentru inima ta, pentru toate inimile noastre.
O promisiune ca individ:

  • să mănânci mai sănătoas,
  • să faci mai multă miscare, să-i încurajezi pe copiii tăi să fie mai activi
  • menținerea unei greutăți sănătoase
  • să spună nu fumatului și să-i ajuți pe cei dragi să se oprească.

În privința factorilor de risc pentru BCV, ultimele date OMS arătau că în România anilor recenți fumau în mod curent 28% dintre adulți (38% bărbați și 18% femei), consumul mediu de alcool în echivalent etanol în L/capita se cifra la 14,4, tensiunea arterială crescută (HTA) era înregistrată la 40,4% dintre adulți, iar obezitatea la 19,1% – tablou defavorabil României pentru alcool și HTA în comparație cu nivelul superior UE. Consumul de fructe sau/și legume de ≥ 1 porție/zi era de 25% (penultimul loc din UE), respectiv 38% (antepenultimul loc din UE).

Misiunea și ambiția Federației Mondiale a Inimii este: până în 2025 să realizeze obiectivul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) de reducere a mortalității bolilor netransmisibile prin reducerea cu cel puțin 25% a deceselor premature din cauza bolilor cardiovasculare (În luna mai 2012, liderii mondiali s-au angajat să reducă mortalitatea globală de la bolile netransmisibile (NCD) cu 25% până în 2025).

Compartimentul Evaluarea, Promovarea Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate va celebra campania Ziua Mondială a Inimii, precum și Ziua Mondială a Contracepției (26 septembrie 2018), Ziua Internațională a Vârstnicului (1 octombrie), prin organizarea următoarelor acţiuni:

  • în data de 24 septembrie 2018, ora 13:00, se va organiza simpozion la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Petroșani
  • în data de 24 septembrie 2018, la Spitalul de Urgență Petroșani, unde se vor distribui materiale informative
  • în data de 25 septembrie 2018, la Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara, unde se vor distribui materiale informative
  • în data de 26 septembrie 2018, la Spitalul Judetean de Urgenta Deva , unde se vor distribui materiale informative
  • în data de 26 septembrie 2018, ora 11:00 în fața sediului Direcției de Sănătate Publică Deva – Zona pietonală, unde se vor distribui materiale informative
  • în data de 1 octombrie 2018, ora 11:00, în fața Direcției de Sănătate Publică Deva – Zona pietonală, unde se vor distribui materiale informative și se va măsura tensiunea arterială.