comunicat

În atenția proprietarilor de porcine

Având în vedere că în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, în gospodării vor fi sacrificate tradițional porcine, Direcția Sanitară Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor Hunedoara vă reamintește următoarele:

» având în vedere contextul epidemiologic sub raportul Pestei Porcine Africane (chiar dacă în județul nostru nu sunt nici suspiciuni și nici focare de pestă porcină), comercializarea porcilor în târgurile de animale vii este INTERZISĂ pe perioadă nedeterminată. Deținătorii de porcine pot sacrifica aceste animale în scop tradițional doar dacă acestea sunt identificate și înregistrate în Baza Națională de Date, pe codul de exploatație al proprietarului, în acest mod asigurându-se trasabilitatea porcinelor.
» efectuarea examenului trichineloscopic al cărnii de porc obținute prin sacrificarea porcinelor în gospodăriile populației este OBLIGATORIE.
» examenul trichineloscopic poate fi efectuat de către medicul veterinar de liberă practică împuternicit care răspunde de activitatea sanitară veterinară în municipiu.
» medicii veterinari care efectuează examenele trichineloscopice au afișat la nivelul circumscripției sanitare veterinare de asistență programul de lucru inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică, numărul de telefon al medicului veterinar care efectuează examenele trichineloscopice, pentru a putea fi contactat permanent în această perioadă.
» pentru informații suplimentare, puteți lua legătura cu DSVSA Hunedoara -– Serviciul de Control Oficial Sănătate și Bunăstare Animală – dr Leontin Laslău, tel. 0788-735.631.