eveniment foto video

Comemorarea sportivei Maria Cioncan, la 12 ani de la dispariție

Primăria Municipiului Hunedoara a organizat luni, 21 ianuarie 2019, la ora 11:00, o ceremonie de comemorare a atletei Maria Cioncan. Ca în fiecare an, evenimentul a avut loc la bustul regretatei sportive, situat în apropierea Parcului Corvin și a debutat cu intonarea imnului național, la manifestare fiind prezenți numeroși locuitori ai municipiului, dar și reprezentanții partidelor politice.

Cuvântul de deschidere l-a avut primarul orașului, care a amintit celor prezenți numeroasele performanțe sportive după sosirea Mariei Cioncan la Hunedoara, în noiembrie 1996.

În Hunedoara, Maria Cioncan a fost antrenată de către Ștefan Beregszaszy, cel care a îndrumat-o spre cele mai înalte performanțe, obiective păstrate chiar și în zilele noastre, după cum ne-a amintit același antrenor.

Pe lângă depunerea de coroane, anul acesta, pentru prima dată, a avut loc și o slujbă religioasă de pomenire.

Maria Cioncan este Cetățean de Onoare al municipiului Hunedoara, titlu care i-a fost acordat în anul 2004. S-a născut în 19 iunie 1977, în comuna bistrițeană Maieru. Ea a reprezentat România la Jocurile Olimpice de la Atena, în Grecia, care s-au desfășurat în cursul lunii august 2004, unde s-a calificat la proba de 800 de metri și a câștigat medalia de bronz în finala probei de 1.500 de metri. A fost prima sportivă legitimată la un club din municipiul Hunedoara care a obținut o medalie la Jocurile Olimpice.

Atleta Maria Cioncan a decedat pe data de 21 ianuarie 2007, într-un accident de mașină în Bulgaria.

În anul 2016, antrenorul emerit Ștefan Beregszaszy, și el deținător al titlului de Cetățean de Onoare al municipiului Hunedoara, a scris cartea „Zece ani, două luni și optsprezece zile” în memoria Mariei Ciocan, atleta pe care el a antrenat-o.