știri

În municipiul Hunedoara există peste 100 camere video de supraveghere

Începând din anul 2011, Primăria municipiului Hunedoara a început montarea de camere video în punctele-cheie din oraș. Au fost instalate atunci 26 de camere, iar astăzi există un sistem integrat care cuprinde nu mai puțin de 111 camere video.

Jumătate dintre acestea, mai precis 54 de camere sunt montate în principalele intersecții din oraș, la locurile de joacă, în apropierea locurilor de depozitare a deșeurilor (acolo unde au fost montate platformele îngropate), în zona trecerilor de pietoni din apropierea școlilor, la piață, la bazinul de înot și la Castelul Corvinilor, precum și pe porțiunea de pe Bulevardul Corvin care va deveni alee pietonală în primăvara acestui an. Cele cinci camere video de pe pietonală vor fi puse în funcțiune odată cu terminarea lucrărilor la pietonală.

Alte 57 de camere video sunt folosite în sistem de circuit închis (CCTV – closed circuit television), adică reprezintă sistemele de supraveghere a obiectivelor aparținând de autoritatea publică locală.

Ca toate orașele din România, ne confruntăm cu problema nepăstrării curățeniei. Doar prin monitorizare video și prin aplicarea de sancțiuni putem păstra ceea ce avem, de aceea Poliția Locală trebuie să își facă datoria și să îi sancționeze pe cei care nu respectă legile.

În ce privește sistemul de supraveghere, avem în vedere extinderea acestuia în anul 2019 cu alte camere video, în special în zonele unde există containere de gunoi.

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara

Cine poate vedea imaginile?

Legea interzice accesul publicului la aceste imagini, astfel că doar autoritățile publice pot solicita datele colectate de sistemele de supraveghere video, în scopul îndeplinirii atribuțiilor stabilite de către legislația specifică fiecărui domeniu de activitate cu condiția ca aceste solicitări să se facă în termenul de păstrare a imaginilor, care este de 20 de zile. Aceste autorități sunt: Poliția, Jandarmeria, parchetele, Judecătoria.

Toate camerele video din oraș sunt conectate la dispeceratul Poliției Locale a municipiului Hunedoara, unde sunt monitorizate în permanență.

Aproape zilnic, Poliția municipiului Hunedoara ne solicită imagini capturate de camerele de supraveghere, pentru diverse infracțiuni (tâlhării, furturi), evenimente rutiere etc.

Tiberiu Furcă, Poliția Locală Hunedoara

Camerele video capturează imagini clare, având rezoluție Full HD (1080p) și zoom (optic+digital) de până la 20x.

Cât costă „Big Brother”?

Camerele de supraveghere, sistemele hardware și software-ul necesar au costat până acum 2.655.764 de lei.

Sistemul de supraveghere video al orașului va fi extins. De aceea, începând din 2019, sediul dispeceratului Poliției Locale a fost mărit, iar monitoarele au fost mutate într-o încăpere separată.