știri

17 mai – Ziua Mondială de Luptă împoriva Hipertensiunii

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Hunedoara, în colaborare cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate si Inspectoratul Şcolar Judeţean, organizează în perioada 17-24 mai 2019, activităţi de informare şi conştientizare a populaţiei, referitoare la hipertensiunea arterială.

Hipertensiunea arterială (HTA) reprezintă o provocare globală de sănătate, dată fiind prevalența ridicată și comorbiditatea cardiovasculară și renală asociată, fiind principalul factor de risc pentru deces şi dizabilitate la scară globală, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Societăţii Internaţionale de Hipertensiune. Se estimează că hipertensiunea arterială a fost responsabilă pentru 9.4 milioane decese şi 162 de milioane ani de viaţă pierduţi în 2010, 50% dintre bolile cardiace, accidentele vasculare cerebrale şi insuficienţa cardiacă, 13% dintre decese la scară globală şi peste 40% dintre decesele la persoanele cu diabet.

În prezent, HTA a atins dimensiuni epidemice. Numărul persoanelor cu HTA a crescut de la 600 milioane, în 1980, la aproape 1 miliard în 2008 și, ca urmare a procesului de creştere a populaţiei şi a fenomenului de îmbătrânire, se estimează o creştere de până la 1,56 miliarde în 2025.

În România, a fost derulat în anul 2016 studiul SEPHAR III, care a relevat o prevalenţă a hipertensiunii arteriale de 45,1% în rândul populaţiei adulte. Conform studiului, 80,9% dintre adulţii hipertensivi ştiau că suferă de această boală, în timp ce restul de 19,1% au fost diagnosticaţi cu ocazia
studiului. Aceasta înseamnă că aproximativ 1 din 5 români cu hipertensiune arterială nu este conștient de această condiție, fiind expus unor riscuri importante în ceea ce priveşte starea de sănătate, generate de lipsa unei îngrijiri adecvate, care să asigure controlul eficient al afecţiunii.

România este în topul ţărilor cu risc cardiovascular ridicat, hipertensiunea arterială, alături de ceilalţi factori de risc cardiovascular, reprezentând probleme majore la nivelul sănătăţii populaţiei. HTA, factor de risc major pentru boala coronariană și accidentele vasculare cerebrale (AVC), creează o presiune majoră asupra sistemului de sănătate. Este îmbucurător însă faptul că numărul persoanelor care au hipertensiune arterială şi au fost diagnosticate, precum şi al celor aflate sub tratament şi sub control terapeutic, creşte de la an la an.

Conform datelor statistice, în județul Hunedoara erau înregistrate, în 2018, 32.156 de persoane diagnosticate cu boli cardiovasculare, 63.158 de pacienți cu hipertensiune arterială și 4.964 de persoane cu obezitate.

Ce puteți face pentru a vă reduce presiunea arterială?

  1. REDUCEȚI CONSUMUL DE SARE! Verificați etichetele produselor alimentare și nu adăugați sare la masă!
  2. ALEGEȚI O ALIMENTAȚIE SĂNĂTOASĂ! Consumați multe legume și fructe! Spuneți „nu” alimentelor de tip fast-food!
  3. RENUNȚATI LA FUMAT!
  4. CONSUMAȚI ALCOOL CU MODERAȚIE!
  5. VERIFICAȚI-VĂ GREUTATEA CORPORALĂ! Încercați să vă mențineți greutatea ideală!
  6. ADOPTAȚI UN STIL DE VIAȚĂ ACTIV! 30 minute de exerciții efectuate zilnic vă pot ajuta să scădeți în greutate și să vă reduceți presiunea arterială.

Reducerea presiunii arteriale sistolice medii (valoarea superioară a presiunii arteriale) cu 12-13 mmHg poate reduce riscul de:

  • Accident vascular cerebral, cu 37%
  • Boală coronariană, cu 21%
  • Decese prin boli cardiovasculare, cu 25%
  • Decese prin alte boli, cu 13%

În concluzie, ce poți face pentru a preveni hipertensiunea arterială?

Optează pentru o alimentație sănătoasă, adoptă un stil de viață activ, evită consumul excesiv de alcool, evită fumatul, alege modalități sănătoase de management al stresului!