Medicii Hunedoarei

Medicii Hunedoarei: Dr. Flavius Chiș

Dr. Flavius Chiș este medic specialist chirurg în cadrul Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara. Cu el am discutat, printre altele, despre dotările spitalelor din județ, din țară și din străinătate și am concluzionat, încă o dată, că avem la Hunedoara un spital foarte bine dotat.

Este localnic, iar studiile și le-a făcut la Timișoara și Sibiu. „M-am hotărât să fac Medicina în clasa a XI-a. Nu pot spune că am știut dintotdeauna că asta vreau să fac, dar mi-a plăcut anatomia din anul I de facultate, iar chirurgia a început să îmi placă după ce am făcut stagiul, în facultate”.

Dr. Flavius Chiș a lucrat și în Sibiu, dar s-a întors acasă, pentru că a găsit aici condiții bune de lucru și o parte dintre foștii săi colegi de facultate sunt tot în spitalul municipal din Hunedoara. I-a plăcut Timișoara, dar nu a rămas acolo pentru că nu s-a împăcat cu clima acestui oraș; a locuit și a lucrat pentru o vreme în străinătate, dar după patru ani s-a întors și acum este în cel de-al patrulea an de când s-a angajat la Hunedoara. Soția doctorului Chiș este medic ginecolog și împreună au o fetiță de patru ani.

Sunt pacienți cu afecțiunile uzuale reprezentate de apendicite, colecistite, hernii, eventrații, dar și traumatismele care fac parte din urgențe: accidente rutiere, accidente de muncă, violențe fizice. Pe perioada verii crește frecvența accidentărilor, nu neapărat rutiere, ci și accidente casnice sau în drumeții; de asemenea, când sunt diverse evenimente în zonă, aproape invariabil ajung pacienți și la spitalul din Hunedoara. Vin aici pacienți și din Deva și chiar Brad. 

„Operăm frecvent laparoscopic colecistul, de ceva timp facem și apendicectomii (operații laparoscopice ale apendicelui) și ne dorim să creștem frecvența acestor operații și să o lărgim pentru că laparoscopia reprezintă, în opinia mea, viitorul în chirurgie. Avantajul este în primul rând pentru pacient, întrucât scade foarte mult durata de spitalizare post-operatorie, recuperarea fiind mai ușoară față de operațiile clasice. Timpul de spitalizare poate să se reducă de la șapte-zece zile la trei zile”, spune dr. Flavius Chiș.

„La Chirurgie este puțin diferit față de alte secții. Noi vedem pacienții fie în policlinică, fie în urgențe, iar organizarea secției noastre este un pic diferită. Într-o zi obișnuită, poți avea una sau două operații, iar în perioadele mai aglomerate, trei-patru operații pe zi”.