Medicii Hunedoarei

Medicii Hunedoarei: Dr. Viviana Lugojan

Domnișoara doctor este medic specialist pediatru și lucrează de cinci luni la Pediatria Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara. Ne-a întâmpinat cu foarte multă căldură, așa cum se întâmplă de fiecare dată când ajungem în secția de Pediatrie; căldura și atitudinea copilăroasă sunt absolut necesare atunci când lucrezi cu copiii, iar medicii de aici nu fac deloc rabat de la folosirea lor. Dr. Viviana Lugojan pare ea însăși un copil.

Ne povestește cum a început încă din liceu o carieră în mass-media, mai precis la postul de radio Analog din Deva și cum, îndrumată de mama sa, a dat jurnalistica pe medicină practic în ultimul moment. „Cu două luni înainte de examenul de admitere la facultate, eu eram sigură că voi merge la jurnalism, dar mama a fost cea care mi-a spus: «Nu mai bine faci tu medicina?». Am fost un pic speriată, vă dați seama că nu mă pregătisem, alți candidați luaseră meditații, făcuseră ore de biologie și timpul era foarte scurt”. A intrat din prima. Vorbește cu nostalgie despre „perioada radio”, dar nu regretă nicio clipă alegerea făcută.

La fel a ales și specialitatea: când a dat concurs pentru post, erau disponibile trei: la cardiologie, la neuropsihiatrie infantilă și la pediatrie. Alegerea „evidentă” era cardiologia, dar nu a fost să fie, postul fiind ocupat de altcineva (câștigat „la mustață”, cu doar patru puncte), așa că a avut din nou de ales între două specialități. A ales pediatria și abia după aceea a văzut mesajul trimis de mama sa, prin care o sfătuia să aleagă cealaltă specialitate.

Și iat-o pe deveanca Viviana Lugojan ajunsă, astăzi, la spitalul municipal din Hunedoara, într-un colectiv unde se simte foarte bine, înconjurată de copiii minunați, pe care îi iubește atât de mult. „Am unii pacienți atât de dezghețați și de inteligenți, încât mă minunez de fiecare dată. Le dau câte o diplomă și reacționează de parcă ar fi primit un premiu foarte important. Dacă știi cum să le vorbești, să te deschizi față de ei, te tratează și ei la fel”, spune dr. Lugojan. Nu are copii încă, în schimb, i se luminează fața atunci când vorbește despre feblețea ei – băiețelul nașilor săi.

Planurile de viitor le-a făcut ad-hoc, împreună cu șefa secției de Pediatrie, dr. Nicoleta Terzea și colegul nostru Alexandru Mic: un post de radio cu circuit intern, care să difuzeze melodii pentru micuții pacienți.