Medicii Hunedoarei

Medicii Hunedoarei: Dr. Alexandru Duță

Dr. Duță este brădean și a studiat Medicina în Timișoara, sub coordonarea domnului profesor dr. Dorel Săndesc – și nu este primul medic tânăr care vorbește frumos despre mentorul anesteziștilor de la Timișoara. Numai cuvinte frumoase auzim și despre șeful secției Anestezie-Terapie Intensivă (ATI) din spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara, dr. Florin Ilie: „Doctorul Ilie e super OK și m-a primit cu căldură aici, în familia lui numeroasă, pe Terapie. Suntem o echipă de șase medici, unii suntem chiar colegi de generație și ne înțelegem foarte bine, iar asta contează foarte mult într-o echipă”. Alexandru Duță a intrat în această familie în urmă cu câteva luni.

Tânărul medic a ales Hunedoara pentru că este aproape de casă, de Bradul natal. A cochetat cu ideea emigrării, după cei cinci ani de rezidențiat, dar a preferat să se întoarcă acasă. „Ne place ceea ce facem și facem cu plăcere, chiar dacă avem cazuri din ce în ce mai grave, pacienți din ce în ce mai suferinzi, cu patologie complexă. De cele mai multe ori, sunt necesare consulturi interdisciplinare, te poți lovi de diverse probleme pe care le are pacientul. Cel mai adesea e nevoie de consulturi cardiologice”.

Ca medic pe ATI, ai o meserie solicitantă. „Noi, anesteziștii, suntem cei mai «vânați» din tot spitalul. Majoritatea pacienților necesită suport ventilator și atunci trebuie să intervenim. Bineînțeles, suntem solicitați și la UPU (Unitatea de Primire Urgențe), facem și anestezii. În România, nu poți alege între anestezie și terapie intensivă, așa că dacă urmezi specialitatea aceasta, lucrezi pe ambele”.

Dr. Duță spune că a știut din liceu că vrea să fie medic, iar pasiunea pentru felul în care funcționează corpul uman a apărut din școala generală. A ales specializarea ATI pentru că i se pare că l-a transformat într-un medic complet și… pentru adrenalină. „La ATI nu apuci să te plictisești, ai o muncă activă, îți pui creierul la contribuție în fiecare zi”.