Medicii Hunedoarei

Medicii Hunedoarei: Dr. Andrei Ersek

Dr. Andrei Ersek, medic specialist pneumolog, a venit în Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” la începutul acestui an. Este arădean și a făcut facultatea și rezidențiatul la Timișoara. Este căsătorit și are o fetiță de 6 ani și s-a mutat aici împreună cu toată familia. Deși foarte tânăr, dr. Ersek spune că îi place foarte mult orașul, că toată zona este foarte frumoasă, iar spitalul l-a impresionat.

„Este fantastic! Așa spital eu nu am întâlnit până acum. Știu că sună ca un clișeu, dar chiar este adevărat. Am avut parte de o primire fantastică în spitalul din Hunedoara; aici era o magazie și iată ce cabinet frumos avem acum”.

În primele săptămâni, medicul pneumolog Andrei Ersek vedea 5-6 pacienți zilnic, iar acum îi trec prin cabinet în jur de 15 pacienți în fiecare zi. Cele mai frecvente cazuri sunt astmul, BPOC (boala pulmonară obstructivă cronică), sindromul tusigen (tusea), dar în cabinetul medicului Ersek din policlinică se prezintă și bolnavi cu tuberculoză sau cancer.

Majoritatea pacienților cu BPOC sunt mari fumători (30 – 40 de pachete de țigări pe lună), dar are și mulți bolnavi care au lucrat în combinatele siderurgice din Hunedoara și Călan.

„Tata este profesor de baschet, iar mama, secretară la o școală generală. Am ales medicina pentru că de mic am fost pasionat de biologie și cumva asta a fost direcția pe care am mers. Am ales pneumologia și îmi place la nebunie, iar asta se simte: pacienții mă solicită pentru consult, iar eu sunt foarte împlinit făcând ceea ce îmi place”.

Dr. Ersek nu crede în poveștile de tipul „bunicul a trăit 90 de ani și a fumat toată viața”: „Sigur, sunt cazuri. Nu spune nimeni că dacă fumezi vei păți ceva, dar există un risc mult mai mare de a păți ceva. Este vorba despre risc, despre șansă. Un fost fumător devine nefumător după aproximativ doi ani, dar există diverși factori care influențează refacerea plămânilor, cel mai important fiind vârsta, și este bine de știut că efectul nociv al fumatului perpetuează în timp”.