eveniment

De ce sărbătorim acum Zilele Hunedoarei?

Ioan de Hunedoara, cel mai renumit hunedorean din toate timpurile, „Atletul cel mai puternic – unic – al lui Hristos” – după cum l-a numit Papa Calixt al III-lea, este sărbătorit în aceste zile în municipiul de pe Cerna. În luna iulie se împlinesc 563 de ani de când a reușit să îl înfrângă la Belgrad pe cuceritorul Constantinopolului, Mehmed al II-lea. În cinstea acestei victorii și în memoria lui Ioan de Hunedoara, Papa Calixt al III-lea a decis ca, în fiecare zi, la ora 12, să fie trase clopotele bisericilor catolice din toată lumea în memoria lui Ioan de Hunedoara.

La două săptămâni după acea bătălie, pe 11 august, Ioan de Hunedoara a murit de ciumă, la Zemun, în apropiere de Belgrad (Serbia), unde în prezența președinților Ungariei și Serbiei, János Áder, respectiv Aleksandar Vučić, tocmai a fost dezvelită o statuie care îl înfățișează. Prin inaugurarea statuii lui Iancu de Hunedoara, maghiarii și sârbii aduc un omagiu celor care au apărat Cetatea Belgradului și care și-au sacrificat viețile în lupta eroică din 1456 împotriva armatei Imperiului Otoman, comemorând în același timp triumful din 22 iulie, moment care a atras atenția întregii Europe.

Victoria a avut ca rezultat oprirea extinderii Imperiului Otoman înspre Europa Occidentală pentru următorii 70 de ani. Belgradul a continuat să apere Ungaria și implicit creștinătatea centrului și vestului Europei de atacurile turcești până la căderea sa în mâna otomanilor, în anul 1521.

Ioan de Hunedoara este înmormântat în Catedrala Catolică din Alba Iulia. În epitaful alcătuit de Ioan de Capistrano, călugărul ostaș alături de care luptase și îi învinsese pe turci, scria: ,,A CĂZUT COROANA REGATULUI, S-A STINS LUMINA LUMII”.

În amintirea lui Ioan de Hunedoara și a victoriei sale de la Belgrad, în luna iulie, la Hunedoara, serbăm Zilele Municipiului. Să nu ne uităm trecutul pentru a putea păși demni spre viitor! La mulți ani, Hunedoara!