Sunt unii medici cu care este o reală plăcere să stai de vorbă. Majoritatea se luminează la față când le cerem detalii despre munca lor, semn că pasiunea e încă acolo. Este și cazul doamnei doctor Liliana Dobra, medic specialist medicină internă și șefa secției Cronici.
„Veniți și la ăștia bătrâni?”, ne-a întrebat în glumă doamna doctor, cu referire la faptul că am început acest proiect prin a prezenta medicii tineri din Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara. I-am spus că planul nostru este să-i prezentăm pe toți medicii hunedoreni, pentru că munca fiecăruia dintre ei este foarte valoroasă pentru noi.
Dr. Dobra lucrează în spitalul din Hunedoara de 17 ani. Este din Buzău, a studiat medicina la Craiova, rezidențiatul l-a făcut la București și s-a căsătorit cu un inginer care a adus-o la Hunedoara. Împreună au un băiat care este medic A.T.I. în capitală.
Din 2008, doamna doctor conduce secția de boli cronice, iar anul acesta au fost înființate compartimentele de îngrijiri paliative și recuperare medicală.
Acestea sunt două compartimente pentru care am muncit foarte mult și ne-am străduit să le deschidem, ca să venim în întâmpinarea nevoilor pe care le au pacienții. Este o vorbă care îmi place foarte mult: noi nu dăm zile vieții, în această secție, încercăm să dăm viață zilelor!
Dr. Liliana Dobra
Cei mai mulți pacienți ai acestei secții sunt vârstnici, dar sunt și pacienți tineri cu patologie cronică evolutivă: boli neoplazice, patologie neurologică, deficite motorii hemiplegii, pacienți imobilizați la pat. Bolile cronice sunt clar, irecuperabile. Paliația este „abordarea care îmbunătățește calitatea vieții pacienților și a familiilor acestora atunci când se confruntă cu o boală amenințătoare de viață, prin prevenirea și înlăturarea suferinței, identificarea precoce, evaluarea corectă și tratamentul durerii și altor probleme fizice, psihosociale și spirituale” (conform definiției date de Organizația Mondială a Sănătății).
Lucrând atâția ani cu pacienții cu boli cronice, la un moment dat simțeam că îmi lipsește ceva. Așa am ajuns să îmi iau atestatul pentru paliație, în speranța că îmi va aduce ceea ce îmi lipsea – și așa a fost.
Îngrijirea paliativă înseamnă că încercăm să acoperim suferința spirituală, fizică și cea psihologică. Lucrăm în echipă formată din medic, asistenți, infirmiere, asistent social, psiholog și preot. Încercăm să asigurăm asistență în toate domeniile, atât pentru pacient, cât și pentru familie. Deseori, pacienții cronici ajung să fie spitalizați de mai multe ori, cu o mulțime de probleme, iar aparținătorii lor sunt obosiți, la capătul puterilor. Aici intervenim noi, oferindu-le consilierea de care au nevoie.
Pentru partea de recuperare neurologică, o avem pe doamna dr. Sorina Madoșa.
Dr. Liliana Dobra
Deși este foarte pasionată de meseria sa, doamna dr. Dobra alege să se destindă în timpul liber prin grădinărit și călătorii. La final, nu putem spune decât că e bine că avem medici care se gândesc la a da viață zilelor bolnavilor cronici!
#MediciiHunedoarei