Medicii Hunedoarei: Dr. Monica Damian-Jurcău
Medicii Hunedoarei

Medicii Hunedoarei: Dr. Monica Damian-Jurcău

Doamna Monica Jurcău este deveancă și lucrează în Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara de aproape 10 ani. În septembrie se împlinește un deceniu de când a venit la spitalul din Hunedoara ca rezident în anul V, după ce a lăsat sistemul asigurărilor de sănătate, unde activase ca inspector de specialitate timp de patru ani. A hotărât să intre în laborator, acolo unde se simțea ca acasă. Părinții lucraseră în spitalul din Hunedoara – mama ca farmacist chiar în laboratorul pe care astăzi dr. Damian-Jurcău îl conduce, iar tatăl ca medic chirurg. „Chiar nu m-am gândit că aș putea face altceva”, concluzionează doamna doctor.

Ca medic de laborator, se ocupă de tot ceea ce înseamnă analize: analize de sânge, de urină, de scaun, hormoni, microbiologie (secreții din nas, gât, plăgi etc.).

„Laboratorul nostru este automatizat complet, pe toate domeniile: biochimie, hemoleucograma etc. Suntem acreditați RENAR din anul 2013, adică toate analizele se fac la standardele cele mai înalte din domeniu. Există analize pe care nu le putem face pentru că reactivii sunt foarte scumpi și atunci acele analize medicale se pot face doar în laboratoarele private”, spune dr. Monica Jurcău.

În ce privește viața personală, doamna dr. este căsătorită, nu are copii și locuiește în Deva, de unde a plecat la Timișoara ca să facă facultatea și rezidențiatul. Medicii specializați în medicina de laborator sunt printre puținii doctori care nu se întâlnesc cu pacienții. Ca pacienți, le vedem parafa pe buletinele cu rezultatele analizelor, fără să ne gândim ce înseamnă acea parafă sau cine e dincolo de acel nume.

Dr. Monica Damian-Jurcău este șefa laboratorului de analize medicale din spitalul hunedorean și spune că interacționează cu medicii din spital, ei fiind cei care trimit buletinele de analize pentru pacienți. Programul medicilor de la laborator este de la 8 la 15, dar se asigură permanență și pentru aceasta se fac gărzi.

„Suntem ferm convinși de calitatea pe care o asigurăm, pentru că lucrăm cu control intern de calitate pe care îl rulăm la fiecare opt ore pe analizoarele noastre, ca să ne asigurăm că aparatele lucrează în parametrii optimi și nu dau rateuri. Trebuie să fim foarte atenți, pentru că nu lucrăm cu oamenii, cu doar cu codurile de bare de pe eprubete. Sistemul este complet automatizat, noi nu intrăm în contact cu sângele sau cu celelalte probe, aparatele le iau, le prelucrează și rezultatele sunt eliberate prin calculator. Am prins și vremurile în care nu existau coduri de bare, când ID-ul pacientului era numărul pe care i-l alocam noi manual într-un registru. Era foarte mult de muncă doar la această transcriere”, mai spune dr. Jurcău.

În fiecare zi, în laboratorul de analize medicale al spitalului se prelucrează probele unui număr cuprins între 150 și 300 de pacienți, fiecare având cam patru eprubete. Aparatele nu stau deloc, prelucrează, măsoară, centrifughează încontinuu, iar cei doi medici de aici își pun zilnic parafa pe analizele noastre.

One thought on “Medicii Hunedoarei: Dr. Monica Damian-Jurcău

Comments are closed.