Medicii Hunedoarei

Medicii Hunedoarei: Dr. Simona Sima

Doamna doctor Sima este genul acela de medic foarte implicat, care nu doar caută să își ajute pacienții, dar ține minte ce probleme are fiecare dintre hunedorenii care trec pragul cabinetului său din policlinică. Este alergolog, vine din Simeria* și lucrează în cadrul Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara de nouă ani.

A terminat facultatea la Timișoara și specializarea a făcut-o la București. Au fost cinci ani în care aproape că a făcut naveta între capitală și casă, unde o aștepta soțul. Astăzi au împreună un băiețel în vârstă de doi ani.

Ca alergolog, colaborezi cu dermatologul și cu medicul ORL-ist, pentru că alergiile se manifestă în general pe piele sau la aparatul respirator, iar dr. Sima spune că are o colaborare foarte bună cu medicii ORL, dermatologi, pneumologi și pediatri din spital.

„Majoritatea cazurilor care se prezintă la noi sunt dermatite atopice, dermatite de contact, urticarii, rinite, astm, rinită, rinoconjunctivită. Pacienții ajung la noi prin intermediul medicului de familie, acolo se face trierea între cazurile care trebuie văzute de alergolog, respectiv dermatolog”.

Dr. Simona Sima insistă pe profilaxie – e mai bine să prevenim decât să tratăm și acesta este motivul pentru care le transmite hunedorenilor, prin intermediul nostru, că îi așteaptă în cabinetul din policlinică chiar dacă simptomele nu sunt grave. Pacienții cu răceli repetate ar trebui să meargă la medic pentru investigații, pentru că o răceală ține cinci până la șapte zile, iar dacă se tot repetă și simptomele reapar, înseamnă că este o alergie care trebuie tratată.

O alergie este o chestie ușoară – îți curge nasul, ai o mâncărime – care la un moment dat devine supărătoare. Oamenii din jur te întreabă mereu: „Ești răcit, ce ai pățit?”, dacă strănuți mereu sau îți curge nasul. O idee greșită despre alergii este legată de sistemul imunitar, oamenii cred că au imunitatea scăzută când fac alergii, când de fapt sistemul imunitar răspunde – tocmai de aceea facem alergie la ceva în mod normal inofensiv cum sunt polenul, praful etc.

Cum îți dai seama că ești alergic la ceva? Primul semn este acela că reacția alergică apare sezonier – primăvara, vara, toamna. Se manifestă ca o răceală: ai nasul înfundat și îți curge, lăcrimezi, strănuți, practic ești congestionat fără să fii, de fapt, răcit.

*Cu așa un nume, Simona Sima din Simeria care lucrează la spitalul Alexandru Simionescu putea la fel de bine să se facă logoped! 😊